Optici upozorňují na sílící krátkozrakost nejen u dětí

0
591
kratkozrakost
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na 25. ročníku profesního veletrhu optiků v Brně Opta zazněla slova zaměřená na budoucí krátkozrakost české populace kvůli nadměrnému sledování televize, počítačů a mobilů.  

„Česko se bude potýkat s problémem, o kterém se zatím mluví jen v odborných kruzích, a to je kvůli digitálnímu věku epidemie krátkozrakosti,“ uvedl pro ČTK víceprezident Společenstva českých optiků a optometristů a také soudní znalec v oboru Ivan Vymyslický.

Co je krátkozrakost?

Krátkozrakost [myopie] je oční vada, která způsobuje, že předměty blízké člověk vidí jasně a ostře, ale předměty vzdálenější vidí rozmazaně. Myopie většinou souvisí s genetikou, ale vzniknout může i z jiných důvodů. Svou roli hrají aktivity spojené s namáháním očí. Jako je časté sledování televize, obrazovky počítače nebo telefonu.

Problém s krátkozrakostí nastává, když se ohnisko světla dopadajícího do oka nachází před sítnicí, a nikoli na ní, jak by tomu mělo být u zdravého oka. Naopak když se ohnisko světla dopadajícího do oka nachází za sítnicí, hovoří se o dalekozrakostí.

Co se nabízí za léčbu

Jedním ze způsobů korekce rozostřeného vidění na dálku jsou brýle korigující krátkozrakost. Velmi častou volbou pro nápravu krátkozrakosti jsou kontaktní čočky. Další z možností léčby je korektivní chirurgický zákrok. Je-li krátkozrakost korigována například s pomocí laseru dochází ke změně tvaru rohovky tak, aby se ohnisko světla pronikajícího do oka vytvářelo na správném místě. Ne každý může tuto operaci podstoupit. [Mnohé zdravotní pojišťovny tento zákrok neproplácejí, protože jej považují za kosmetický].

Odborníci doporučují, pokud vy nebo vaše dítě trpíte rozostřeným viděním, obraťte se na očního lékaře nebo optometristu. Optometrista je specialista s vysokoškolským titulem v oboru optometrie. Stěžejní náplní jeho práce je především vyšetřování zrakových funkcí, stanovení příslušné dioptrické korekce a aplikace kontaktních čoček. Oficiálně patří do zdravotnických nelékařských profesí zapsaných na Ministerstvu zdravotnictví.

Optometrista dokáže lépe než oční lékař doporučit korekční pomůcku, ovšem narozdíl od lékaře nestanovuje diagnózu a neléčí oční choroby. V případě, že si v optice spolupracující s optometristou klient pořídí brýle nebo čočky, vyšetření optometristy v řádu několika stokorun bývá zdarma.

Co je nového nejen v optice

Jak vyplynulo z brněnského veletrhu Opta do podnikání optiků, optometristů, ale i očních lékařů čím dál intenzivněji vstupují nové technologie. Jedním z nich jsou i nástroje telemedicíny, tedy diagnostiky a léčby na dálku [řeckou předponu slova telemedicína je tele, které lze přeložit jako „na dálku“. A dále latinský výraz „medeor“, znamená léčím].

„V optice na speciálním screeningovém přístroji se změří zrak a lékař vzdálený i stovky či tisíce kilometrů data vyhodnotí a pošle pacientovi doporučení, co by měl dělat. Ukazuje se, že přístroje jsou již velmi kvalitní. Někteří kolegové už s tím koketují. A data vyhodnocují odborníci mimo Česko,” uvedl Ivan Vymyslický.

Naopak zmínil, že některé technologie se ukazují pouze jako módní a málo využitelné.

„Před třemi lety tu všichni měli brýle s virtuální realitou a teď už je nemá nikdo. Ukázalo se, že nejsou zdaleka tak in, jak si někteří mysleli,” uzavřel Vymyslický.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here