Pijavice lékařské jsou mé lásky, říká Ivana Tyllerová

0
3567
pijavice_lekarske
Foto: Archiv Ivany Tyllerové

„Já měla v životě dvě lásky. Jednou byla zelená sladkovodní řasa chlorela, druhou pak pijavice lékařské,“ říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz specialistka na hirudoterapii a poradkyně v oblasti východních praktik Ivana Tyllerová.

„Nesouhlasím s alternativními léčiteli, kteří připravují nemocné o tisíce a leckdy desetitisíce korun za nefungující necertifikované tinktury. Zároveň ale nemohu ani souhlasit s lékaři, kteří na bolest svých pacientů předepíší ibalgin, aniž by zvedli oči od počítače,“ dodává. 

Jak vypadá léčba pijavicí lékařskou?

Vždy doporučuji minimálně tři návštěvy u odborného terapeuta. Já preferuji většinou šest až deset terapií. Přesný počet záleží na stupni postižení. Zároveň bych upozornila na podstatnou věc. Každý pacient by se měl zajímat o kvalifikaci terapeuta. Ptát se, odkud bere pijavice a hlavně jestli je ihned utrácí před očima klienta. Věřím tomu, že mohou existovat pokoutní rádoby léčitelé, kteří naslibují hory doly a když se pacientovi zkomplikuje zdraví, tak mu položí telefon. Pak bych ani neměla dobrý pocit, že se o pijavice dobře stará. Sliny z pijavic vstupují do krevního řečiště klienta a ten musí mít jistotu, že má nepoužité pijavice ze zdravých a zavedených chovů.

Kolik pijavic přikládáte na tělo pacienta?

Počet přikládaných pijavic je různý, ale zhruba od dvou kusů do dvanácti kusů. Počet volí terapeut. Zde by měl fungovat jeho zdravý rozum, ne touha po výdělku.

Pijavice je třeba po každé terapii utratit

Co se děje, když se pijavice lékařské po přiložení na tělo pacienta?

Pijavice by se měly po každé terapii ihned utratit. Je potřeba si uvědomit, že nikdo z nás neví, jaké bakterie, kdo v krvi má a opakované přiložení jedné pijavice je obrovský hazard.

Pijavice lékařská je farmaceutická bio minitovárna

Jak vypadá přikládání pijavice lékařské?

Běžnou praktikou je před přiložením pijavice místo potřít dezinfekčním prostředkem. Často čistým lihem.

Jsou pijavice stoprocentní?

Nízká teplota kůže pacienta, ale i počasí, může způsobit pomalé přisávání pijavice. Pak je lepší ohřát tělo, místo přiložení. Nikdy však nepřikrývat tělo s přiloženou pijavicí dekou nebo gázou, protože by mohlo dojít k “překousnutí” pijavice na jiné místo. Třeba na žílu a terapeut by o tom neměl přehled. Když pijavice nejdou, zkrátka nemají svůj den, tak přes to nejede vlak. Velice to souvisí s počasím. Bohužel si jen málokdo uvědomuje, jak důležité je terapii provést dobře a nic přitom nepodcenit.

Co se děje pak?

Během sání se u pijavice aktivizují kožní žlázy na povrchu těla. Pijavice se stává vlhkou a začne vylučovat sliz. Pokud je po 15-20 minutách pijavice na povrchu těla suchá a nejeví známky pohybů, musí se začít stimulovat.

Jak přesně?

Na pijavici se přiloží prst a velmi pečlivě se několikrát „pohladí“ po zádech. Od hlavy ke koncové části. Tento stimulační proces je potřeba několikrát opakovat.

Ne každý je na pijavice lékařské připraven

Jaké jsou reakce lidí na léčbu pijavicí?   

Po prvních procedurách vznikají obvykle reakce na místě přiložení pijavice. Je to důsledek aktivizace imunitního systému. To je pozitivní jev, který dokazuje zásah sekretu pijavice do ohniska onemocnění a o čištění látek od nahromaděných metabolitů.

Komu byste léčbu pijavicí doporučila?

V podstatě každému s věkem nad čtrnáct let. Poúrazové stavy, pooperační stavy, nehojící se jizvy. Zanesený lymfatický systém, jaterní potíže, gynekologické potíže, bolesti zad, kyčlí, kolen, otoky kotníků. Stav před a nebo po bércových vředech, vrásky na obličeji, růže, spasmy, akné, vysoký vnitrooční tlak, bolesti nohou…

Komu naopak vůbec?

Zákaz přikládání pijavic je u klientů, kteří mají alergii na bodnutí hmyzem nebo jiné alergie, těžkou anemii, berou warfarin a nebo jiné silné léky na ředění krve. Také ne těhotným ženám a lidem s únavovým syndromem. Samozřejmě minimálně 3-5 let po ukončení onkologické léčby také ne. Zodpovědnost za bezproblémový průběh terapie je morálně na terapeutovi. Nikdo ale nevidíme do těla klienta a za případné alergické reakce nemůžeme nikoho obviňovat. Ve vážných případech je nutná spoluúčast lékaře. To jsou ale krajní situace, které se nestávají často.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here