Od ledna příštího roku budou praktičtí lékaři ve svých ordinacích zajišťovat více výkonů. Vybrané pacienty budou například testovat na riziko demence nebo cukrovky. Nově budou provádět i testy pro rychlé odhalení plicní embolie či hluboké žilní trombózy. Těmito činnostmi se dosud zabývali specialisté.

Praktičtí lékaři se budou moci nově starat například i o pacienty s prediabetem. To je stav, který předchází cukrovce druhého typu. Jeho včasný záchyt je pro další vývoj nemoci podstatný, protože s lékařskou pomocí je možné nástup diabetu oddálit, nebo jej dokonce úplně odvrátit.

Novinkou budou i testy na včasný záchyt demence. Vyšetření budou praktičtí lékaři provádět všem lidem starším 65 let. Na nemoc se ve většině případů přichází až v pokročilé fázi, kdy už léčba nezabírá.

„Pomocí jednoduchého testu je praktický lékař schopný odhalit demenci i v časném stadiu. Nasazením správné léčby je pak možné snížit rozvoj nemoci a zachovat soběstačnost pacienta po delší dobu,” vysvětluje předseda Společnosti všeobecného lékařství [SVL] České lékařské společnosti JEP předseda Svatopluk Býma.

Všechno v zájmu pacienta

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky výhoda je i to, že praktický lékař bude mít okamžitě k dispozici výsledky testů a vyšetření, které dosud nemohl provádět.

„Nové metody využijí více venkovské či odlehlé praxe než ty v centru města, kde je dobrá dostupnost laboratoře,“ upřesňuje s tím, že pro komfortnější to bude i pro pacienty.

Když podle něj přijde k praktikovi v pátek po poledni pacient s podezřením na hlubokou žilní trombózu a test to vyloučí, může se počkat na sonografické vyšetření do pondělka.

„Zatímco za současného stavu pacienta posíláme na příjem do nejbližšího interního oddělení, aby se to vyloučilo,” vysvětluje Petr Šonka.

Podle něj všechny výkony, které může praktik provádět přímo ve své ordinaci, mu pomáhají v jeho rozhodování.

Jeho slova potvrzuje i vědecký sekretář SVL Bohumil Seifert, který na zlínské konferenci SVL ČLP JEP uvedl: Mít možnosti pacienta důkladně vyšetřit, je pro praktického lékaře více než klíčové. A to třeba při rozhodování o riziku infarktu.“

Co je cílem

Cílem rozšíření pravomocí praktických lékařů je pomoci pacientům s co největším množstvím problémů. V některých případech mohou praktici pacientům ušetřit i zbytečnou cestu do nemocnice.

„Pacienti ušetří čas i peníze za dojíždění. Rozšířené možnosti praktiků uleví i specialistům, kteří budou mít více času na komplikovanější pacienty,” upřesňuje předseda SVL Svatopluk Býma.

Podle něj zároveň dojde i ke zkrácení čekacích lhůt na specializovaná vyšetření. Rozšíření kompetencí praktických lékařů je součástí reformy primární péče, jejíž cílem je přivést k praktikům co nejvíce pacientů. Tedy odlehčit ambulantním specialistům, nemocničním ambulancím a v některých případech i urgentním příjmům.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here