USA zvyšují věkovou hranici na nákup tabáku a e-cigaret

3
303
nakup_tabaku
Foto: Pixabay.com

Spojené státy zvýší od roku 2020 minimální věk pro nákup tabáku a dalších tabákových výrobků ze současných 18 na 21 let. A to platí i pro elektronické alternativy klasických cigaret. Potřebný zákon dnes [20. 12.] schválil Kongres. 

Podle portálu BuzzFeed se očekává, že prezident Donald Trump právní předpis upravující věkovou hranici podepíše. Nutnost zpřísnit dostupnost klasických i elektronických cigaret sám v minulosti prosazoval.

Nákup tabáku a jeho alternativ od 18 let

Nyní je v USA možné klasické a elektronické cigarety i příslušné kuřácké směsi zakoupit podle federálního nařízení od 18 let. Některé státy USA ale mají přísnější opatření a už teď požadují minimální věk 21 let. Přísněji z vlastního rozhodnutí postupují také mnozí prodejci. Příkladem je společnost Walmart, která ve svých obchodech minimální věk na jakékoli kuřácké produkty stanovila na 21 let.

Elektronické cigarety zdraví neprospívají

Ke zvýšení minimálního věku pro legální užívání cigaret přistoupily Spojené státy kvůli aktuálním případům úmrtí a poškození plic dávaných do souvislosti s elektronickými cigaretami. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] v současné době eviduje 54 takových úmrtí a přes 2500 případů poškození plic.

Příčina závažných poškození plic stále není objasněna. CDC ale jako problematickou látku identifikovala acetát vitaminu E. To je syntetická forma vitaminu E, který patří k nejdůležitějším antioxidantům v těle. Acetát vitaminu E, známý také jako alfa-tokoferyl acetát, se běžně používá v prostředcích na ochranu proti slunečnímu záření nebo péči o pokožku. Zmíněná látka se do kuřáckých směsí přidává jako aditivum, především kvůli zahuštění produktů obsahujících kanabinoid THC.

CDC proto nedoporučuje používat pro elektronické cigarety produkty s obsahem THC. Obzvláště pak ty neoficiálního původu, mimo jiné od internetových obchodníků.

E-cigarety jsou u amerických středoškoláků “in”

Elektronické cigarety kvůli různým příchutím získávají v USA a především u mládeže na popularitě. BuzzFeed uvedl, že zatímco mezi staršími středoškoláky si klasickou cigaretu denně dopřává 3,6 procenta z nich, elektronická cigareta má podíl 20,9 procenta. Proti loňsku u středoškoláků užívání elektronických cigaret vzrostlo dvojnásobně, dodal portál.

–ČTK–

3 KOMENTÁŘE

    • Ano, to máte pravdu. Ovšem ani elektronické cigarety ne: Jak stojí v odkazu v článku: Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] zahájilo již letos v červnu 2019 rozsáhlé vyšetřovaní. Do počátku září bylo v souvislosti s užíváním e-cigaret identifikováno 450 případů poškození plic. Počet úmrtí dávaných do souvislosti s kouřením elektronických cigaret činí 42 případů. Oběti pocházejí ze 24 států USA. Potvrzených případů nemocných je nyní 2 172. A zdá se, že to je teprve začátek.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here