Stát půjčí Fakultní nemocnici u sv. Anny 1,3 mld. Kč

0
732
u sv. Anny v Brně

Stát poskytne zadlužené Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně [FNUSA] půjčku ve výši 1,3 miliardy korun. Ty bude Fakultní nemocnice u sv. Anny splácet deset let. Při své dnešní [15. 1.] návštěvě nemocnice to řekl premiér Andrej Babiš [ANO].

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně patří k nejzadluženějším nemocnicím v zemi. S problémy se potýká dlouhodobě. Její závazky přesahují dvě miliardy korun. Více než polovina z nich je přitom po splatnosti.

„Svatá Anna má historicky ekonomické problémy, ale nový ředitel má jasný plán, a to je důležité. To, co v této nemocnici předvedli naši předchůdci, je skandál. Například parkoviště vedle nemocnice jí kdysi patřilo. A pak to někdo někomu prodal a pacienti musí platit za parkování vysoké částky soukromému subjektu,“ uvedl při návštěvě nemocnice premiér Andrej Babiš.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] by nemocnice mohla dostat půjčku ještě letos. A úrok by měl být nižší než u bank, přesnou výši ale neřekl.

U sv. Anny v Brně počítají do 100 milionů na úrocích

Ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák uvedl, že než nemocnice peníze od státu dostane, mohla by současnou špatnou finanční situaci vyřešit za pomoci některé z bank. Poté by úvěr od ní uhradila půjčkou od státu. Přitom vyjádřil naději, že úroky z půjček nemocnice nepřekročí sto milionů korun.

Podle ministra Adama Vojtěcha začíná pro brněnské zdravotnictví [nedávno došlo k výměně ředitele Fakultní nemocnice Brno, pozn. red.] nová éra s novými řediteli nemocnic.

„Úkolem je stabilizovat ty nemocnice, rozvíjet je, mít vizi a strategii. Tohle vše ředitel Vlastimil Vajdák má, takže jsem optimista, věřím, že situace se bude zlepšovat a přeji mu, aby byl úspěšný,“ řekl.

V souvislosti s plánovanou půjčkou pro FNUSA ze státního rozpočtu pak uvedl: „Musíme vyřešit to, co se nakumulovalo z minulosti. Je to státní nemocnice, takže je logické, že by měl stát pomoci, na druhé straně musí nemocnice ukázat, že má dobrý business plán, aby byla schopna postupně splácet.“

Pomoc bankovního sektoru Vlastimil Vajdák nastínil Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] už loni po svém nástupu do funkce v plánu restrukturalizace. Kromě bankovního partnera plán obsahoval úspory na penále, snížení cen za materiál i zefektivnění provozu.

Ekonomickou situaci nemocnice má zlepšit několik faktorů, kterým má půjčka pomoci. Podle Vlastimila Vajdáka je to úspora na penále za pozdní platby, vyšší platby od pojišťoven, lepší ceny za materiál, ale také snížení ceny služeb například za opravy a efektivnější provoz.

Obrat kolem čtyř miliard korun

Velká ztráta nemocnice vznikla kumulací ztrát za mnoho let. Projevily se v ní například i nižší platby od pojišťoven. I když nemocnice dostala před několika lety skoro miliardu z MZ ČR na dluhy, kvůli několika každoročním ztrátám kolem 200 milionů se znovu dostala do větších problémů. Podle ministra Adama Vojtěcha se ale platby od pojišťoven nyní zlepšily.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má kolem tří tisíců zaměstnanců. Její roční obrat je kolem čtyř miliard korun.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here