Nemocnice Havlíčkův Brod je bezpečná nemocnice

1
982
Bezpečná nemocnice A
Foto: Nemocnice Havlíčkův Brod

Vítězem dvanáctého ročníku celostátní ankety Bezpečná nemocnice se stala Nemocnice Havlíčkův Brod. Uspěla s projektem na ochranu před závažnými útoky. Druhé místo získala FN Plzeň. Na třetím místě se umístila Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Téma letošního ročníku soutěže Bezpečná nemocnice bylo Kontinuální zvyšování kvality a efektivity zdravotní péče. Do dvanáctého ročníku se přihlásilo 15 poskytovatelů zdravotních služeb s 15 projekty. Nejlepší projekt představila Nemocnice Havlíčkův Brod, která vytvořila projekt na ochranu před závažnými útoky. Přiměla ji k němu i zkušenost s výhrůžkou bombovým útokem z roku 2014. Druhé místo patří Fakultní nemocnici Plzeň za přístup k péči o nevidomé a slabozraké. Třetí místo obsadila Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov za výukový dokument.

Bezpečná nemocnice Havlíčkův Brod

Havlíčkobrodská nemocnice, která v roce 2014 čelila dvakrát výhružce bombou, si nechala zpracovat analýzu rizik svých nejzranitelnějších míst. A taktéž na rizika spojené s bombovým útokem proškolila svůj personál. Využila na to asi dvousettisícovou dotaci a služby bezpečnostního odborníka Stanislava Kazbundy.

„Na základě jeho doporučení budeme postupně upravovat provozy recepce a urgentního příjmu,“ uvedla náměstkyně pro kvalitu péče havlíčkobrodské nemocnice Lada Cetlová.

Havlíčkobrodská nemocnice má přitom s bezpečnostní velice neblahou zkušenost. Od května do září 2006 v ní tehdy třicetiletý zdravotní bratr Petr Zelenka z Jihlavy podal minimálně sedmnácti pacientům nadměrné dávky léku heparin. Po něm měli bezmocní pacienti natolik zředěnou krev, že bylo složité krvácení zastavit. Sedm z nich nakonec zemřelo. Deset dalších se pokusil Zelenka zavraždit. Petr Zelenka byl zadržen 1. prosince 2006 v Nemocnici Jihlava a v roce 2008 odsouzen na doživotí.

Bezpečnostní odborník Stanislav Kazbunda upozornil nemocnici na mnoho zdánlivých drobností. Například na identifikační kartičky personálu zavěšené na krku na šňůrce. Ty může podle něj útočník použít ke škrcení. Zaútočit může také židlí z čekárny, což mu překazí instalace spojených sedaček.

„Jsou tam samozřejmě nějaké obecně platné věci, které platí všude, ale je třeba je adaptovat na podmínky konkrétní nemocnice,“ uvedl Kazbunda.

Zájem o bezpečnostní analýzu podle něj v poslední době v souvislosti s loňskou střelbou v ostravské nemocnici vzrostl.

FN Plzeň a nemocnice v Benešově

Plzeňská fakultní nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči i pro lidi z Ústeckého nebo Karlovarského kraje, zavedla službu průvodce pacienta. Tím významně usnadnila pohyb po areálu nevidomým. Pomohlo jim také označení všech rozcestníků, hlavních vchodů, osobních výtahů a komunikačních uzlů s použitím Braillova bodového písma.

Třetí nejlépe oceněný projekt z benešovské nemocnice zase souvisí s bojem s vysoce nakažlivými chorobami. Z potřeby jasně demonstrovat přesné postupy vznikl film Vysoce nakažlivé nemoci. Jde o filmovou dramatizaci nácviku řešení mimořádné situace určenou k výuce zdravotního personálu.

Dodejme, že to byla právě benešovská nemocnice, jíž letos zkolabovaly IT systémy po útoku počítačového viru.

O soutěži Bezpečná nemocnice

Celostátní soutěž Bezpečná nemocnice se koná již dvanáctým rokem. Je určena pro poskytovatele zdravotních služeb akutní, následné i dlouhodobé péče se sídlem na území Česka. Vítězné projekty jsou odměněny cenou hejtmana Kraje Vysočina a prvních pět nejlepších projektů dostane také finanční odměnu. Je to právě kraj, který pořádá soutěž ve spolupráci s dalšími partnery. Loni získala prvenství v anketě Nemocnice Třinec za projekt zaměřený na profesionální paliativní péče, druhé místo Nemocnice Třebíč a třetí pak Nemocnice Liberec.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Dobrý den, ráda bych se zeptala na zdroj k přiložené fotografii Havlíčkobrodské nemocnice. Popřípadě kontakt na autora, díky moc. / Pozn. red.: Dobrý den, článek je už tři roky starý, ale předpokládáme, že jsme fotku brali ze stránek nemocnice.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here