Češi navštěvují rizikové oblasti bez konzultace s lékaři

0
259
rizikove_oblasti_d
Foto: Pixabay.com

Dvě třetiny českých cestovatelů, kteří navštěvují rizikové oblasti, nejsou dostatečně očkovaní, naznají svůj skutečný zdravotní stav a podceňují opatření důležitá pro ochranu zdraví. Potvrdila to dlouhodobá studie lékařů z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce [NNB].

Studie byla provedena mezi lety 2009 až 2018 formou dotazníkového šetření u 934 pacientů. A to pacientů, kteří byli v NNB ošetřeni právě po návratu z nějaké rizikové oblasti. Podle lékařů šlo nejčastěji o Čechy, jež přicestovali z jihovýchodní, jižní Asie nebo subsaharské Afriky.

„Z celkového počtu bezmála tisíce pacientů – cestovatelů, kteří byli ošetřeni s obtížemi po návratu z rizikové oblasti, pouze 44,4 procenta absolvovalo před odjezdem do zahraničí konzultaci u lékaře. Očkováno dle mezinárodně platných a racionálních doporučení bylo pak pouze 33,4 % z nich, shrnuje výsledky studie Milan Trojánek z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Za zmínku stojí i to, že 34 % cestovatelů trpělo nějakým chronickým onemocněním.

Co zjistila studie

Podle studie čeští cestovatelé po návratu z rizikové oblasti nejvíce trpí akutním a chronickým průjmovým onemocněním. Takových je bezmála 29 procent. 26 procent navrátilců pak trpí horečnatými stavy a necelých 18 procent kožní lézí.

Cestování a jeho zdravotní rizika
  • Chronická onemocnění 34 %
  • Rizikové stravování 89 %
  • Poštípání komáry, členovci 81 %
  • Divoká příroda, kontakt se zvířaty 65 %
  • Koupání ve sladké vodě 42 %
  • Kempování 14 %

Tropické infekce lékaři diagnostikovali u 199 respondentů a celkem 63 pacientů prodělalo malárii nebo onemocnění preventabilní očkováním [šlo zabránit očkováním před výjezdem]. Mezi nejčastěji diagnostikované tropické infekce cestovatelů patřila malárie, horečky dengue, chikungunya a Zika. Malárie je nejčastěji importovaným tropickým onemocněním, které může mít velmi závažný průběh a skončit i smrtí.

Rizikové oblasti a předvýjezdové poradenství

Podle odborníků by součástí příprav na cestu do rizikové oblasti měla být vždy návštěva praktického lékaře. Ten pacienta prohlédne, vyhodnotí jeho celkový zdravotní stav a případně mu doporučí ještě před odjezdem navštívit specialistu. Pomůže mu také s výběrem vhodného očkování pro konkrétní oblast. Poučí o ochraně před malárií i o nejčastějších zdravotních obtížích na cestách. Od věci se není přeptat lékaře i na to, jak ideálně vybavit cestovní lékárničku.

Očkování do rizikových oblastí a jeho využití [%]

Lékaři dále upozorňují na to, že není ani vyloučené, když z důvodu nepříznivého zdravotního stavu a úrovně zdravotní péče v rizikové oblasti návštěvu dané lokality pacientovi vůbec nedoporučí. Pak už je pouze na cestovateli samotném, jestli bude doporučení lékaře akceptovat nebo se pro výjezd přesto rozhodne a zariskuje si tak s vlastním zdravím.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here