Nemocných akutními respiračními infekcemi [ARI] včetně chřipky přibylo v Česku i v tomto týdnu. V porovnání s minulým týdnem o 1,7 procenta. Na 100 000 tisíc obyvatel tak připadá celkem 1 896 nemocných. V minulém týdnu to bylo 1 865 nemocných na stejný počet obyvatel. Epidemie chřipky tak pokračuje.  

Aktivita chřipky postupně vzrůstá v celé Evropě. Rozšíření chřipkového viru hlásí většina evropských zemí. Nejvíce nemocných v současné době hlásí Slovinsko, Bulharsko, Lucembursko i Turecko. V evropských zemích převažuje stále virus typu chřipky A nad chřipkou typu B. Pouze dva státy hlásí dominanci viru chřipky typu B.

Epidemie chřipky pokračuje

Epidemie chřipky zasahuje v současné době celou Českou republiku. Nejvíce nemocných evidují krajské hygienické stanice již několikátý týden v Plzeňském kraj, Jihočeském kraji, Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji, kde se počty nemocných pohybují kolem dvou tisíců na 100 tisíc obyvatel. V následujících týdnech by podle hygieniků mělo dojít k postupnému poklesu počtu nemocných především díky probíhajícím turnusům jarních prázdnin v jednotlivých částech země.

Relativní nemocnost ARI v krajích na 100 000 obyvatel v 6. týdnu roku 2020

Informace o situaci v 5. týdnů jsou k dispozici zde.

Nárůst nemocných potvrzují lékaři již několikátý týden po sobě nejvíce u malých dětí ve věkové skupině do pěti let věku. Nemocných ale přibývá ve všech věkových skupinách.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Některé nemocnice omezují návštěvy na některých odděleních. Některé školy a školky přerušují provoz. Lékaři pak lidem doporučují, aby se, pokud možno, vyhýbali větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dodržovali základní hygienická pravidla. Jako je kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce.

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nešiřte dál. Je mnohem lepší chřipku vyležet, než nákazu dále šířit,“ doplňuje Eva Gottvaldová.

Plzeňský kraj hlásí nárůst

Čtyři ze sedmi okresů Plzeňského kraje hlásí nemocnost významně vyšší nad hranicí pro vyhlášení chřipkové epidemie [1 500 nemocných na 100 tisíc obyvatel]. A to na Klatovsku, kde připadá 2 049 nemocných na 100 tisíc obyvatel, na Tachovsku 1 908 nemocných na 100 tisíc obyvatel a Plzeň – město s 1 805 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Kvůli vysokému počtu nemocných už minulý týden začaly v kraji zavírat některé školy, školky a některá nemocniční oddělení. Omezení návštěv ohlásila i Psychiatrická léčebna v Dobřanech.

Královéhradecký kraj hlásí nárůst

Výrazný nárůst nemocných hlásí k dnešnímu dni i Královéhradecký kraj. Počet nemocných ARI vzrostl oproti minulému týdnu o dvanáct procent a na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 868 nemocných. Hygienici v tomto kraji navíc k dnešnímu dni hlásí 19 nemocných s těžkým průběhem chřipky, z nichž jeden člověk na chřipku zemřel. Podle tamních hygieniků bylo nejvíce nemocných na Hradecku, naopak nejméně na Náchodsku.

Středočeský kraj hlásí pokles

Ve Středočeském kraji nemocných ARI ve srovnání s minulým týdnem mírně ubylo. Epidemie chřipky ale stále pokračuje.

„Celková nemocnost činila 1 842 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. I nadále se však jedná o epidemický výskyt. Nejvyšší nemocnost ARI je hlášena v okrese Benešov, kde byl nárůst nemocnosti o 34 procent. Nejnižší v okrese Příbram, kde byl pokles nemocnosti o 42 procent,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Upřesňuje, že v okrese Příbram zřejmě nemocnost poklesla v souvislosti s jarními prázdninami. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině dětí do pěti let. Těžký průběh chřipkového onemocnění mělo doposud v kraji sedm osob a jeden nemocný na následky chřipky zemřel.

Zlínský kraj hlásí stálý nárůst

Chřipková epidemie trápí i Zlínský kraj a jeho okolí. Počty nemocných v něm rostou již několikátý týden po sobě. Oproti minulému týdnu se v kraji zvýšila nemocnost o 2,5 procenta na hodnotu dvou tisíců nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Celková nemocnost akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji se oproti minulému týdnu zvýšila o 2,5 % s hodnotou dvou tisíců nemocných na 100 000 obyvatel.

„Nicméně stále významně narůstá počet nemocných chřipkou. Nárůst onemocnění chřipkou se za poslední týden zvýšil o 39 % s celkovou nemocností 454 nemocných na 100 000 obyvatel,“ uvádí Vlasta Fojtíková ze Zlínské krajské hygienické stanice.

Dodává, že nejvíce nemocných akutními respiračními nákazami i chřipkou je u školáků a dětí do pěti let, ale významně se zvyšuje nemocnost chřipkou u osob nad 65 let, což je ve velmi rizikové skupině. I ve Zlínském kraji trvá z preventivních důvodů omezení návštěv některých nemocničních oddělení.

Důležitá je prevence

V období epidemie chřipky je lepší se vyhnout místům s vyšším počtem osob. Ve zvýšeném riziku jsou těhotné ženy, zejména pak ty v prvních třech měsících gravidity, senioři, malé děti, chronicky nemocné osoby. Chřipka nebo nachlazení však může mít nečekaně těžký průběh i u naprosto zdravého člověka, proto základní preventivní opatření platí pro každého a v průběhu celého roku.

Každý rok celosvětově onemocní chřipkou A nebo B okolo pěti procent dospělých a 20 procent dětí. V důsledku onemocnění chřipkou dochází na každých deset milionů osob k hospitalizaci 7 000 až 16 000 osob. Na následky chřipky ročně zemře 1 500 – 2 000 lidí. To je pro ilustraci dvojnásobný počet zemřelých na následky dopravních nehod.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here