Celkový počet obětí koronaviru 2019-nCoV podle agentury Bloomberg stoupl na 805 osob a překonal tak epidemii SARS, na kterou v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Dnes začíná platit zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem. Sama Čína by se po „oslavách“ Nového lunárního roku měla v pondělí vrátit do běžného režimu.

Čínské úřady v noci na dnešek oznámily, že v provincii Chu-pej vzrostl počet obětí nového koronaviru o 81 na 780. Zároveň registrují 27 100 nakažených, což je nárůst o 2 147 osob za den. Podle agentury Bloomberg je celkový počet obětí k dnešnímu dni 805 a nakažených má být 36 600 osob.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydalo několik pokynů, jak se proti koronaviru bránit. Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Podle MZ ČR je důležité postupovat tak, jako se postupuje při klasickém respiračním onemocnění. To znamená jako v aktuálním chřipkovém období.

Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí. Úmrtí mimo Čínu potvrdily už i Filipíny. Obětí koronaviru se stal i Američan, který zemřel v čínském Wu-chanu. Agentura Kjódó uvádí, že na koronavir ve Wu-chanu, odkud se virus šíří, zemřel Japonec. Podle expertů umírají na koronavir 2019-nCoV hlavně staří lidé a osoby s podlomeným zdravím. Světová zdravotnická organizace [WHO] přesto uvedla, že počet nákaz se v provincii Chu-pej stabilizoval.

„Každý den tam přibývá stejný počet nakažených,“ uvedl expert WHO Mike Ryan.

Přerušení leteckého provozu

Od dnešního dne začíná platit zákaz přímých letů mezi Českou republikou a Čínou. Stejné opatření v poslední době zavedly kvůli koronaviru i další země. Opatření zavedla česká vláda na neurčito. Zastaveny budou všechny spoje mezi Prahou a čtyřmi čínskými městy. Celkem jde o dvanáct letů týdně. Loni je využilo 188 tisíc cestujících v obou směrech.

Dosud mělo pražské letiště přímé spojení do čtyř čínských destinací. Jednalo se o linky letecké společnosti Sichuan Airlines do Čcheng-tu, firmy China Eastern Airlines do Šanghaje a Si-anu a firmy Hainan Airlines do Pekingu. Linka do čínského hlavního města, která fungovala třikrát týdně, brzy skončí natrvalo. Dopravce už dříve oznámil její zrušení od počátku letošního března. Ostatní linky budou po zrušení dočasného zákazu letů do Číny zřejmě pokračovat.

Poslední zpáteční spoj do Číny letěl v sobotu. Jednalo se o linku do Čcheng-tu. Po ranním příletu do Prahy let pokračoval zpátky do Číny krátce po poledni. Dopravce rozhodl o přerušení spojů už před rozhodnutím české vlády. Poslední jednosměrný let do Číny naplánoval na 12. února, ale ten se kvůli vládnímu zákazu nakonec neuskuteční.

V Číně končí oslavy roku krysy

Po novoročním svátečním volnu, které bylo letos kvůli epidemii koronaviru prodloužené o deset dnů, čeká Čínu v pondělí návrat k všednímu životu. Mnoho obchodů a továren ale nadále zůstane zavřených a zaměstnanci úřednických profesí budou pracovat z domova.

Pozorovatelé uvádějí, že metropole jako Peking nebo Šanghaj působí v posledních dnech jako města duchů. Obchody a restaurace jsou zavřené a na mnoha místech platí dopravní omezení ve snaze zabránit šíření viru. Úřady v Pekingu přesto oznámily, že v pondělí nebude platit obvyklé omezení dopravy v klíčových částech města v době dopravní špičky.

„Příští týden rozhodně nepůjde o návrat k normálu,” prohlásil Julian Evans-Pritchard, analytik singapurské výzkumné společnosti Capital Economics.

Dodal, že čím déle bude současné narušení běžného chodu života v Číně kvůli koronaviru trvat, tím vyšší je riziko, že to bude mít dopad na zaměstnanost a ekonomiku.

Čína se vrací do normálu, ale pomalu

Mnoho zaměstnavatelů v průmyslovém velkoměstě Šen-čenu na jihu země z preventivních důvodů požádalo osoby dojíždějící do práce z jiných oblastí, aby dva týdny zůstali v karanténě. Firmy, které se chystají v pondělí znovu otevřít své provozy, mají kontrolovat, kde se jejich pracovníci v poslední době pohybovali. Musejí zavést preventivní opatření, jako je rozdávání ochranných masek. Mnoho amerických a evropských firem však oznámilo, že přeruší výrobu.

Americká společnost Apple v pátek uvedla, že její obchody v Číně zůstanou zavřené, ale v úmyslu má otevřít své kanceláře a kontaktní centra. Firma Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a dodavatel Applu, chce postupně obnovovat provoz svých továren. K plné výrobě by se chtěla vrátit koncem tohoto měsíce, řekla agentuře Reuters nejmenovaná osoba obeznámená se záležitostí.

Úřady v Šanghaji uvedly, že v pondělí se otevře zdejší továrna americké automobilky Tesla. Jde o první závod této společnosti mimo území USA, postaven byl s podporou čínských úřadů. Výroba v něm začala v říjnu. V Šanghaji také přijali opatření na podporu místních firem v době epidemie koronaviru. Podnikatelé v pohostinství, na které restriktivní opatření proti šíření nákazy tvrdě dopadla, budou osvobozeni od placení daně z přidané hodnoty.

Čínské ministerstvo dopravy vyzvalo, aby se do 20. února znovu rozběhla výstavba silnic a vodních cest. Netýká se to však provincie Chu-pej, odkud se nákaza koronavirem šíří, a některých dalších výrazně zasažených oblastí. Ministerstvo chce, aby práce na klíčových projektech začaly “co nejdříve”.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here