Od zítřka [11. 2.] začne platit v obou brněnských fakultních nemocnicích zákaz návštěv. A to pro všechny jejich areály i oddělení. Důvod je vysoká nemocnost akutními respiračními infekcemi [ARI] včetně chřipky v Jihomoravském kraji.

„Aktuální situace v onemocněních chřipkou se natolik vyhrotila, že jsme přistoupili k plošnému zákazu návštěv. Chápu, že je to pro příbuzné pacientů i pacienty samotné těžké, na druhé straně by jistě nikdo nechtěl nemocného člověka ještě více ohrozit,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] Vlastimil Vajdák.

Obdobně zareagovala na zvyšující se počty nemocných v Jihomoravském kraji i Fakultní nemocnice Brno [FN Brno].

„Fakultní nemocnice Brno vyhlašuje zákaz návštěv pro veřejnost, který začne platit od úterý 11. února 2020 ve všech areálech nemocnice – areál Bohunice, Dětská nemocnice a Porodnice na Obilním trhu 11,“ vysvětlil mluvčí FN Brno Pavel Žára.

Obě nemocnice zároveň uvedly, že zákazem návštěv chtějí chránit především své pacienty. Zákaz návštěv na odděleních i v nemocničních areálech bude platit až do odvolání. K podobným omezením se už v minulých dnech rozhodly i další nemocnice v kraji. Například Znojmo, Kyjov, Břeclav, Hustopeče i brněnská Úrazová nemocnice.

Nemocnost v Jihomoravském kraji

Krajská hygienická stanice minulý pátek v Jihomoravském kraji evidovala 2017 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je 17,9% nárůst oproti předešlému týdnu. Nejvyšší nemocnost je v okrese Brno-město, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 2 302 nemocných [nárůst o 37,8 %] a na Hodonínsku s 2115 nemocnými na 100 tisíc obyvatel [nárůst o 35,8 %].

„Nejvíce postiženy jsou věkové skupiny do pěti let a od šesti do čtrnácti let. Nejvyšší podíl chřipkových onemocnění je hlášen na Blanensku a Hodonínsku. Od začátku sezóny bylo v Jihomoravském kraji zaznamenáno celkem sedm případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž jeden skončil úmrtím,“ vysvětlila ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

MOÚ zůstává otevřený

Masarykův onkologický ústav [MOÚ] v Brně zůstává i nadále přístupný pro návštěvy. A to především z důvodu udržení dobré psychiky u tamních pacientů.

„Pro onkologické pacienty je důležitý kvůli psychické pohodě kontakt s těmi nejbližšími,“ uvedla mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Také ale dodala, že apelují na návštěvníky, aby do nemocnice za svými blízkými raději nechodili, pokud se necítí dobře.

Chřipková sezona je v plném proudu

Krajské hygienická stanice vydaly i stručné doporučení pro prevenci před nákazou ARI i chřipky. Upozorňují, aby lidé důkladněji dodržovali zásady hygieny rukou a dýchacích cest, vyhýbali se přelidněným místům, pravidelně a častěji větrali. A pokud už onemocní, měli by nemoc léčit a nesnažit se ji přecházet.

Aktivita chřipky aktuálně vzrůstá v celé Evropě. Rozšíření chřipkového viru hlásí většina evropských zemí. Nejvíce nemocných v současné době hlásí Slovinsko, Bulharsko, Lucembursko i Turecko. V evropských zemích převažuje stále virus typu chřipky A nad chřipkou typu B. Pouze dva státy hlásí dominanci viru chřipky typu B.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here