Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] dokončuje novelu zákona, která snižuje důchodový věk lidem v náročných profesích. A zároveň brání i tomu, aby jim proto byla ponížena penze. Novela by měla platit i pro všeobecné zdravotní sestry se specializací či laboranty.

Okruh náročných profesí bude pevně stanovený na základě kategorií práce. Ty pro každou firmu zvlášť vyhodnocují zdravotní rizika u konkrétních zaměstnanců. Pouze databáze kategorií prací shromažďuje informace o náročných profesích i do minulosti. Nárok na předčasný důchod bez penalizace budou mít i lidé těsně před penzí.

„Dnes je shoda na předčasném odchodu do penze pro lidi v kategorii čtyři. Jde o pracovníky, u kterých není možné vyloučit zdravotní riziko i přesto, že používají ochranné pomůcky. Jde například o horníky, svářeče, brusiče nebo kováře,“ uvádí zpráva MPSV.

Ministerstvo zároveň vyjednává o možnostech zařazení do této kategorie pracujících v dalších rizikových profesích [v kategorii 3 a 2R]. Novela by tak měla platit i pro všeobecné zdravotní sestry se specializací [na obrázku fotografie Jindřicha Štreita, více zde], montážních dělníků nebo laborantů.

Co zavede novela

Pokud novela zákona projde legislativním procesem, lidé v náročných profesích budou moci odejít do předčasné penze bez jakékoli penalizace. Předčasný odchod do důchodu je samozřejmě možný i dnes. Každých 90 dní předčasného důchodu je ale penalizováno ponížením starobní penze.

„U seniora, který odejde o rok dříve do penze, to znamená snížení důchodu v průměru o tisíc korun měsíčně. Takové podmínky platí pro všechny, tedy i ty, kteří dále nemůžou pracovat ze zdravotních důvodů,“ uvádí MPSV.

Novela, pokud bude schválena, nově zavede, že do předčasné penze bez penalizace budou moci jít senioři, kteří pracovali právě v náročných profesích. A to tak, že za každých deset let v zaměstnání na náročné pozici budou moci odejít o jeden rok dříve. V průměru tak ušetří tisíc korun. Náklady podle MPSV ponesou zaměstnavatelé. Právě oni totiž podle úřadu těží z náročné práce svých pracovníků.

„Za každého svého pracovníka v náročné profesi nově zaměstnavatelé zaplatí pojistné o pět procentních bodů vyšší. Celkové pojistné placené zaměstnavatelem se zvýší jen nepatrně. Jen v ojedinělých případech totiž převýší o půl procentního bodu,“ uvedlo MPSV.

Kdo to vymyslel

Návrh vychází ze závěrů Komise pro spravedlivé důchody, ve které zasedají jak politici, tak přední čeští odborníci a zájmové organizace. Téma předčasných odchodů do důchodu pro náročné profese je prvním opatřením v rámci připravované důchodové reformy Ministerstva práce a sociálních věcí.

Cílem důchodové reformy i předčasného odchodu do důchodu u náročných profesí je podle MPSV posílení spravedlnosti uvnitř důchodového systému. Lidé pracující ve zdravotně rizikových profesích totiž často nemohou vykonávat svou profesi až do řádného důchodového věku. V současnosti tak odcházejí do předčasného důchodu, což se negativně promítá ve výši jejich penzí.

–RED–

1 komentář

  1. Dobrý den.
    Pracuji 42 let jako porodní asistentka na porodním sále. OD roku 1996 po dokončení specializačního studia v Brně jako porodní asistentka specialistka.Máme nárok na předčasný důchod pro náročné profese/ po schválení posl. sněmovnou atd. /
    Děkuji
    M. Hubáčková

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here