Případ v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči, kde se nemocí Covid-19 nakazilo nejméně třináct seniorů na oddělení následné péče a jeden z nich ve středu zemřel, je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] „poněkud zvláštní“. Poměry v nemocnici tak bude nyní prověřovat pražská hygiena.

Zdravotní sestry, od kterých se nemocní pravděpodobně nakazili, podle něj měly všechny potřebné ochranné pomůcky. I přesto ale personál nemocnice roznesl infekci mezi pacienty. V případě Thomayerovy nemocnice se tak stalo to, co se stalo v Itálii, kdy pracovníci [často bez ochranných zdravotnických pomůcek] nemocnic rozšiřovali nákazu.

„Ti lidé [pacienti s Covid-19] jsou izolováni, nehrozí další šíření nákazy. Čekáme, jakým způsobem se bude měnit jejich klinický stav,” řekl náměstek ministra Roman Prymula.

Dodal, že na situaci v nemocnici bude ministerstvo reagovat a vyjdou doporučení pro tato lůžková zařízení. Pacient, který zemřel, byl ve věku 75 let. Jednalo se o polymorbidního pacienta v terminálním stádiu srdečního selhání.

„Šlo o diabetika, který bohužel trpěl celou řadou dalších chronických zdravotních problémů, které souvisely s jeho věkem. Pacient měl rovněž Parkinsonovu chorobu. Koronavirus nebyl primárním důvodem jeho úmrtí,“ uvedla nemocnice.

Adam Vojtěch: „Trochu zvláštní“

Případ v Krči byl podle slov ministra Adama Vojtěcha “trochu zvláštní”.

„Podle vyjádření pana ředitele měli zaměstnanci ochranné prostředky. On na to osobně dohlížel, byli instruováni, jak ochranné prostředky používat, a přesto tam došlo k nákaze. To je trochu překvapující, možná nebyly prostředky použity dobře. Nebo při snímání respirátoru tam došlo k infekci, těžko říct, to se bude ještě šetřit,” uvedl ministr.

Nákaza se u dvou sester z oddělení prokázala v pátek, u jedné je výsledek neprůkazný. Nemocnice v neděli informovala o tom, že nechala testovat 25 seniorů, kteří byli v této části oddělení hospitalizovaní. Výsledky testů byly nejprve negativní, ve středu nemocnice potvrdila třináct nakažených. Ministr uvedl, že nakažených je většina tamních pacientů. Celkově má oddělení geriatrie a následné péče 240 lůžek.

„Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodobně z vně nemocnice,” řekl ministr.

Už dříve se nakazily dvě sestry na sousedící plicní klinice, které ošetřovaly pacienta přijatého s podezřením na zápal plic. Nemoc Covid-19 se u něj později prokázala a byl přeložen do Všeobecné fakultní nemocnice [VFN], protože potřeboval přístroj na mimotělní okysličování krve.

Situace [nejen] v Thomayerově nemocnici

Dodejme, že MZ ČR včera znovu povolilo přijímání nových pacientů na oddělení následné péče a do léčeben dlouhodobě nemocných. Z nemocnic akutní lůžkové péče nebylo tyto nemocné kam překládat a nedostávalo se volné kapacity pro nové pacienty.

Nemocnice se přitom stále potýkají s náporem lidí, kteří chtějí otestovat na Covid-19. Což platí i pro Thomayerovu nemocnici v Praze. Ta na svých stránkách informuje občany například takto:

„Zároveň chceme všechny poprosit o strpení a ohleduplnost, a to v případě dlouhého čekání na výsledky testů, které dostáváme ze Státního zdravotního ústavu. Bohužel není v našich silách toto uspíšit. Naši zdravotníci však dělají všechno pro to, aby samotné vyšetření bylo pro Vás maximálně komfortní a rychlé. Jakmile budeme mít pro Vás výsledky, telefonicky Vám je sdělíme, a to bez ohledu na jejich výsledek [pozitivní x negativní].“

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here