Lombardie, epicentrum Covid-19 v Itálii, včera oznámila mírné snížení počtu obětí na koronavir SARS-CoV-2. Dnes počet nakažených i obětí ale znovu výrazně vzrostl. Tamní situace tedy zůstává i nadále kritická. Itálie se navíc obává, aby se koronavir nerozšířil na jih země. Ten ho totiž dle mnohých nemá šanci už vůbec zvládnout.

Během včerejšího dne [středa 26.3.] podlehlo v Itálii infekci Covid-19 683 pacientů. Je to sice méně než v úterý [743 úmrtí], ale výrazně více než v neděli [651 úmrtí] nebo v pondělí [602 úmrtí]. Avšak podle zpráv agentury Reuters se za posledních 24 hodin počet obětí zase navýšil a to až o sto dalších osob. Region Lombardie potvrdil k dnešnímu dni [26.3.] bezmála 35 tisíc nakažených a 4 859 osob nemoci Covid-19 v Lombardii podlehlo.

V šedesátimilionové Itálii doposud podlehlo neznámému koronaviru celkem 7 503 osob.  Počet infikovaných v zemi denně stoupá o tisíce. K dnešnímu dni úřady potvrdily bezmála 75 tisíc infikovaných od samého počátku šíření nákazy v zemi. Z celkového počtu nakažených se zhruba 10 tisíc pacientů z nemoci uzdravilo. Nedobrou zprávou je však to, že pacientů s Covid-19 v Itálii přibývá na jednotkách intenzivní péče [JIP], kde jich v současné době leží skoro čtyři tisíce. A navíc: Panují obavy z rozšíření infekce do jižní části země, která podle odborníků na ni není připravena. A to znamená, že by ji zvládala jen stěží.

Strach z přechodu koronaviru na jih země

Jižní část Itálie je oproti severu výrazně chudší. Tamní zdravotní systém nemá podle italského serveru Politico šanci Covid-19 zvládnout.

„Epidemie by přitom pro jihoitalské zdravotnictví byla tou poslední kapkou,“ píše server. A zřejmě má i pravdu.

Proto se italská vláda všemožně snaží rozšíření koronaviru na jih země zabránit. Politico tvrdí, že jižní region Itálie má velmi omezené zdroje. Také nefungující infrastrukturu, což se odráží v úrovni poskytované zdravotní péče a kapacit zdravotnických zařízení.

„Je to závod s časem,“ citoval server jednoho ze zástupců italského ministerstva zdravotnictví.

Podle serveru Politico jde zhruba 80 procent z regionálního rozpočtu Kalábrie do systému veřejného zdravotnictví. Většina z toho však končí podle serveru Politico v rukou zločinců a zkorumpovaných osob. Problém korupce a mafií nepůsobí problémy „pouze“ v Kalábrii, ale týká se i Sicílie a dalších jižních regionů. Obavy z nezvládnutí případné pandemie koronaviru na jihu Itálie pramení také z nedostatku zdravotnického personálu. K odlivu lékařů, zdravotních sester i dalších zdravotníků, kteří tam dnes chybí, došlo hlavně kvůli nízkým platům a neustálému tlaku na snižování pracovních míst.

Zdravotnictví na jihu Itálie

Na tom, že kapacity zdravotních zařízeních na jihu Itálie by v případě vypuknutí pandemie Covid-19 nestačily, se shodují jak politici, tak zdravotníci. Největší regiony jihu – Sicílie, Apulie, Kampánie, Kalábrie čítají zhruba 16 milionů obyvatel. Před vypuknutím pandemie nebylo v oblasti více než 1 000 lůžek na JIP. Pro srovnání v celé Itálii bylo zhruba 5 200 lůžek na JIP. V reakci na tuto informaci avizovala tamní vláda, že je třeba toto číslo minimálně o 40 procent navýšit.

„Jestliže má problémy Lombardie, představte si, co by to znamenalo pro jih, kde je v porovnání se severem jen zlomek lékařů a důležitých lékařských přístrojů,” uvedl na začátku března šéf italské Národní lékařské asociace Filippo Anelli.

Regionální politici opakovaně vyjádřili obavy ohledně tisíců lidí, kteří ještě před přijetím opatření omezení pohybu odjeli z Lombardie za svými rodinami nebo do svých letních sídel. Aby v nich strávili nařízenou karanténu. Podle odhadů může jít až o desítky tisíc osob.

Ze strachu z šíření nemoci Covid-19 zavedla ochranná opatření jako první Sicílie. Tamní vláda uzavřela ostrov pro každého, kdo na něj cestuje z pevniny. Nečekané rozhodnutí vyvolalo chaos a v přístavu na jihu Itálie čekaly stovky osob s plánem na poslední chvíli přeplout na ostrov Sicílii.

„Tito lidé do mého města nevkročí,” oznámil Cateno De Luca, starosta města Messiny, jež je nejbližším přístavním městem na Sicílii.

„Náš zdravotní systém nedokáže čelit situaci, která nastala v Lombardii, nejsme na to připraveni,” varoval pro změnu nový guvernér Kalábrie Jole Santelli s odkazem, že v regionu žijí cca dva miliony lidí, ale k dispozici jen 150 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Vládní restrikce přišly pozdě

Vládní představitelé Itálie už před několika týdny zavedli opatření, která by měla pomoci snížit šíření neznámého koronaviru. Jde o omezení pohybu osob s platností pro celou zemi a zastavení postradatelné výroby. Tento týden navíc italský premiér Giuseppe Conte uvedl, že se zvyšují pokuty a to z 200 eur na 400 až 3 tisíce eur za opuštění svého domova bez povoleného důvodu. Italové mohou své domovy opustit jen kvůli nákupu potravin, návštěvě lékaře či z pracovních důvodů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here