Studie Preval odhalila 107 lidí s protilátkami na covid-19

0
516
Studie_Preval
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Studie kolektivní imunity SARS-CoV-2-CZ-Preval, při které bylo na přítomnost protilátek v těle na covid-19 otestováno 26 500 osob, prokázala velmi nízký stupeň imunizace v české populaci. Zdravotníci odhalili pouze 107 osob, které měly v krvi přítomné protilátky na covid-19.

„Hlavní závěr studie Preval je, že stupeň imunizace české populace je velmi nízký, pohybuje se v jednotkách promile. Maximálně kolem pěti procent v těch nejvíce zatížených lokalitách jako jsou oblast Litovele a Uničova,“ uvedl k výsledkům studie Preval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Podle ministra to potvrzuje, že Česká republika učinila preventivní opatření velmi rychle a včasně. Díky tomu podle jeho slov prošla infekce českou populací velmi mírně. Důkazem toho jsou právě i koronavirem nejvíce zasažené oblasti kolem měst Litovele, Červenky a Uničova. Podíl imunizace ani v těchto regionech totiž nepřesáhl tři až pět procent.

Studie Preval: Stupeň imunizace v Česku je velmi nízký

Výsledky rozsáhlé studie Preval okomentoval i její hlavní řešitel ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek [na fotografii, pozn. red.]. Ten uvedl, že ačkoliv jde o výsledky předběžné, u kterých proběhne ještě jejich kontrola, verifikace a recenzní řízení, tak závěr už zůstane stejný. A ten zní, že stupeň imunizace v Česku je velmi nízký. Což odborníci předpokládali již před samotnou studií Preval.

„Celkem 107 osob bylo během studie zachyceno s pozitivním testem na protilátky na nemoc covid-19. To znamená, že podíl osob, které se s nemocí již setkaly, je velmi nízký. I v zatížených lokalitách tento podíl nepřesahuje hranici pět procent,“ uvedl ke studii Preval Ladislav Dušek.

Doplnil také, že na jednoho pozitivního člověka, který byl během testování odhalen, připadlo zhruba 2,3 nakažených, kteří nebyli i přes pozitivitu diagnostikovaní. Pilotní odhad zároveň pracuje s tvrzením, že zhruba polovina odhalených lidí prošlo onemocněním zcela bez příznaků. Z předběžných závěrů studie Preval dále například vyplývá, že zhruba deset procent pozitivních osob bylo ve věkové skupině 75+. Nejvíce osob s již vytvořenými protilátkami se ukázalo ve věkové skupině 40 až 49 let. Ve skupině seniorů 60 až 69 byl jejich podíl zhruba 24%. Zajímavé také je, že většina osob s pozitivním výsledkem na protilátky potvrdila, že nepobývala v zahraničí.

„Musíme se v tuto chvíli dívat do budoucnosti s optimismem. Neznamená to, že když je nízký podíl imunizace ve společnosti, že se nyní musíme na další měsíce uzavřít doma,“ upozornil s nadsázkou Dušek.

Dodal však, že je nutné situaci stále sledovat, zaměřit se na přípravu programů především pro zranitelnou skupinu obyvatel.

Lokální ohniska výskytu je třeba hasit

Nebezpečný v současné době je především lokální výskyt nemoci covid-19 v některých regionech. Na ohniska nákazy je třeba se dle jeho slov zaměřit a tam nastavit preventivní opatření. Aktuálně je infekcí covid-19 zasažena oblast Chebska, vyšší nárůsty jsou však podle posledních denních statistik vidět i v Praze, v regionu Brno-město a některých lokalitách Moravskoslezského kraje.

Dostat pod kontrolu lokální ohniska nákaz podle náměstka ministra pro zdravotní péči Romana Prymuly už od 1. května pomáhá ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi celoplošně funkční systém Chytrá karanténa.

Podle jeho slov jsou aktuálně nejvíce rizikovými oblastmi hlavní město Praha, Karlovarský kraj [Nemocnice Mariánské Lázně], Moravskoslezský kraj [Městská nemocnice Ostrava] a v Jihomoravském kraji pak okres Brno-město.

Velký problém aktuálně řeší hygienici, zdravotníci a další pracovníci s pomocí Armády ČR konkrétně v okolí Chebu, kde došlo k prudkému nárůstu pozitivních osob. V posledních dnech bylo v nemocnici Mariánské Lázně potvrzeno celkem 58 případů nemoci covid-19 jak u pacientů, tak i u zaměstnanců.

„Nemocní byli detekováni průběžně. Zjistili jsme tam celou řadu problémů, nevhodně nastavená protiepidemiologická opatření. Celá nemocnice je nyní již v režimu infekčního pracoviště, kdy jsou pacienti rozděleni po patrech tak, aby nedošlo k přenosu nemoci,“ uvedl Roman Prymula.

Dalším ohniskem nákazy je dnes nemocnice v Chebu, ve které hygienici potvrdili infekci u 88 osob. Potvrzena byla jak u zaměstnanců, tak u pacientů. Aktuálně zdravotníci za pomoci armádních pracovníků odebírají vzorky v celé nemocnici, včetně jejich rodinných příslušníků. Infekce se tam totiž začíná šířit i komunitně.

Je potřeba i nadále dezinfikovat povrchy

Roman Prymula upozornil i na nebezpečí přenosu v obchodech pouhým kontaktem s povrchem, protože toto riziko je podle něj dnes často podceňováno.

„Tento způsob přenosu je velmi zřídkavý, některé studie ho dokonce vylučují nebo označují, že je velmi nepravděpodobný. Ale je tu příklad prodejny ve Zlínském kraji, kdy došlo k šíření infekce od personálu prodejny,“ říká.

V této prodejně hygienici odebrali vzorky celkem u 228 osob a dohledali celkem 42 pozitivních případů, tím se podařilo ohnisko nákazy lokalizovat a zabránit jejímu dalšímu šíření. Nemoc se tak v lokalitě šířila od zaměstnanců prodejny, nakupující ji pak dále šířili ve svých rodinách. A v tomto případě docházelo právě i k tomu poměrně vzácnému způsobu přenosu kontaktem se zbožím.

„V prodejně se nakazil zákazník například jen tím, že si zakoupil jogurt. Jiný kontakt tam nebyl. To znamená, že kontaktní přenos je reálný a je nutné se i v tomto smyslu chránit,“ upozornil Prymula.

Vývoj situace v Česku v posledním týdnu

Epidemiologická situace v Česku má podle odborníků i nadále velmi pozitivní trend. Setrvale klesá podíl a počet nově diagnostikovaných pacientů s infekcí covid-19. K dnešní půlnoci hygienici nově potvrdili onemocnění u 77 osob, což je číslo stále velmi nízké. Kumulativně se doposud v Česku nemocí covid-19 nakazilo 7 899 osob, z nichž se 4 017 z nemoci uzdravilo. Navíc klesá i podíl nad celou populací, kdy jsme se podle Ladislava Duška dostali pod magickou hranici tří procent.

„I nadále platí, že reprodukční číslo je významně pod hodnotou jedna, a to je důkaz útlumu epidemie neboli jejího mizení z české populace,“ říká Ladislav Dušek.

I nadále narůstá počet vyléčených pacientů, zhruba 80 procent z nakažených prodělá nemoc bez větších obtížích nebo dokonce bez příznaků. Mortalita se nevyhoupla nad tři procenta ani v posledním týdnů [s nemocí covid-19 v Česku k dnešnímu ránu zemřelo 258 osob]. Nenarůstají ani počty hospitalizovaných pacientů, k dnešní půlnoci činil jejich počet 300, z nichž zhruba 15 procent vyžaduje intenzivní péči. O tom, jak se bude epidemiologická situace v Česku vyvíjet, se podle Ladislava Duška velmi těžko hovoří. Je nutné vývoj situace stále sledovat a reagovat na lokální výskyt ohnisek nákazy.

„Je to o tom, že cílené testování na hašení lokálních ohnisek nám dovolí svobodně žít bez brždění ekonomiky,“ uzavřel Dušek.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here