V Česku přibývá lidí, kteří si hlídají své zdraví. Alespoň to vyplývá z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. Podle nich se totiž loni na preventivní prohlídku k praktickému lékaři dostavilo o 23 procent dospělých pojištěnců více než před sedmi lety. 

„Zatímco za rok 2013 evidujeme 173 476 pojištěnců s vykázanou preventivní prohlídkou u praktického lékaře, v roce 2019 to bylo již 212 925 pojištěnců,“ říká mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Elenka Mazurová.

Preventivní prohlídky v České průmyslové zdravotní pojišťovně
Preventivní prohlídka Počet pojištěnců 2013 Počet pojištěnců 2018 Počet pojištěnců 2019
praktický lékař 173 476 207 301 212 925
PLDD 152 962 163 342 166 368
stomatologie 690 486 741 984 762 955
gynekologie 258 693 294 138 299 533

[Zdroj: ČPZP]

ČPZP své klienty k preventivní prohlídce motivuje pomocí krátké textové zprávy. Loni pojišťovna takto rozeslala rekordních 165 826 esemesek s upozorněním na blížící se preventivní prohlídku. O rok dříve jich bylo rozesláno přes 164 tisíc. Podle Elenky Mazurové zájem roste i o ostatní druhy preventivních prohlídek. Konkrétně u praktického lékaře pro děti a dorost, u stomatologa i gynekologa.

„Ačkoli o stomatologické prohlídky je mnohem větší zájem, lidé by si měli udělat čas i na prevenci u praktika, a to i v případě, že se cítí zcela zdraví. Praktický lékař dokáže během preventivní prohlídky zachytit počátek vážného onemocnění,“ upřesňuje Elenka Mazurová.

Prohlídky jsou hrazeny ze zdravotního pojištění

Preventivní prohlídku u praktického lékaře hradí zdravotní pojišťovny dospělým pojištěncům jedenkrát za dva roky. Preventivní vyšetření u stomatologa proplácejí dvakrát ročně a prohlídku u gynekologa jednou za rok. Klienti ČPZP mají navíc výhodu, že si nemusí pamatovat, kdy mají absolvovat preventivní prohlídku. Stačí, když si aktivují bezplatnou službu Prevence v mobilu a ČPZP jim v SMS připomene, že je čas objednat se k lékaři.

„Pokud se klient přihlásí do doplňkového preventivního programu Bonus Plus, připisují se mu za každou vykázanou prevenci u lékaře body. Nashromážděné body je možné využít například na proplacení zdravotních služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje Elenka Mazurová.

Pomáhají i nové technologie

Dále upozorňuje, že užitečným pomocníkem všech, kteří se zajímají o své zdraví, je mobilní aplikace Zdraví v mobilu. Ta je určena především pro pojištěnce ČPZP, ale mohou si ji zdarma stáhnout na Zdravivmobilu.cz i pojištěnci jiných zdravotních pojišťoven. Zdraví v mobilu zajišťuje obecné informace. Pojištěncům ČPZP navíc ukáže data o čerpané zdravotní péči a umožní proplácení preventivních programů bez nutnosti návštěvy pobočky. Preventivní prohlídky by měly již brzy tvořit další funkci této mobilní aplikace.

Dodejme, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Je třetí největší zdravotní pojišťovnou v zemi a má více než sto poboček po celé republice.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here