Mluvčí ministerstva zdravotnictví musel na dovolenou

0
429
mluvci_ministerstva
Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Na dvouměsíční dovolenou odešel včera [17.9.] hlavní mluvčí Ministerstva zdravotnictví a sociální péče USA Michael Raymon Caputo. Ten v uplynulých dnech obvinil vědce z amerického státního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC], že podnikají rozvratnou činnost. Podle něj v USA navíc vznikají ozbrojené opoziční skupiny proti Donaldu Trumpovi.

List The New York Times začátkem týdne informoval, že mluvčí Ministerstva zdravotnictví a sociální péče Michael Raymon Caputo [na obrázku / Buffalonews] ve videu na Facebooku prohlásil, že vědci z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí vytvořili “odbojovou jednotku”, jejíž hlavním cílem je podkopat pozici Donalda Trumpa. Varoval také před násilím, jež prý ve Spojených státech vypukne po listopadových prezidentských volbách. Tvrdil, že ozbrojené levicové skupiny připravují po volbách povstání.

„V celé této zemi jsou cvičeny zásahové jednotky, které se mají stát ozbrojenou opozicí vůči druhému prezidentskému období Donalda Trumpa,“ uvedl.

„Chápete, že mě budou muset zabít,“ dodal.

Michael Raymon Caputo nastoupil na americké ministerstvo zdravotnictví letos. Předtím působil jako poradce prezidenta Ronalda Reagana, George H. W. Bushe, ale i Borise Jelcina či Vladimira Putina.

Caputo: Moje psychické zdraví rozhodně selhalo

Ministerstvo zdravotnictví ve středu v prohlášení uvedlo, že se Caputo rozhodl odejít na dovolenou a “soustředit se na své zdraví a pohodu své rodiny”. Některá americká média uvedla, že se svým podřízeným za své chování omluvil. Své vyjádření vysvětlil tím, že jeho psychické zdraví rozhodně selhalo.

Agentura AP připomněla, že Bílý dům Caputa na post hlavního mluvčího ministerstva zdravotnictví, což není politická funkce, dosadil v dubnu v době, kdy mezi Trumpem a ministrem zdravotnictví Alexem Azarem vládlo napětí. Caputo do té doby žádné zkušenosti ze zdravotnictví neměl.

V posledních dnech vyšlo rovněž najevo, že se Caputo snažil ovlivňovat obsah vědeckého týdeníku vydávaného CDC tak, aby texty odrážely Trumpovo tvrzení, že pandemie covidu-19 ve Spojených státech je pod kontrolou.

Kdo je Michael Raymon Caputo

Michael Raymon Caputo je řazen do skupiny amerických lobbistů a analytiků. V minulosti pracoval pro Reaganovu administrativu s Oliverem Northem a později jako ředitel mediálních služeb při kampani pro prezidenta George H. W. Bushe v prezidentských volbách v USA v roce 1992. V roce 1994 se přestěhoval do Ruska, kde působil jako poradce prezidenta Borise Jelcina. V roce 2000 pracoval pro Gazprom Media, jeho úkolem bylo zlepšování image Vladimira Putina v USA. Jako poradce působil nějaký čas i na Ukrajině, kde pracoval na kampani jednoho z kandidátů do parlamentu.

Pro Donalda Trumpa vůbec poprvé pracoval od listopadu 2015 do června 2016 a měl na starosti komunikaci pro New York. Z kampaně odešel poté, kdy veřejně podpořil odvolání vedoucího kampaně Corey Lewandowského. Caputo byl vyšetřován Stálým užším výborem pro zpravodajské služby Spojených států v rámci vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here