Návrh nového hrazeného zdravotního výkonu v lékárnách, takzvaného zhodnocení lékového záznamu pacienta, měl být na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] projednán 3. září. Kvůli epidemiologické situaci na úřadu ale byla jednání o jeho zavedení odložena. Což ale na návrhu lékárníků nic nemění.

Nejdříve na počátek roku 2022 odhaduje prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs reálné zavedení nového hrazeného výkonu, jímž by lékárník zhodnotil lékový záznam vybraným pacientům. ZdraveZpravy.cz se ho na podrobnosti k novému výkonu zeptaly v podcastovém rozhovoru.

Zhodnocení lékového záznamu

Zhodnocení lékového záznamu se bude podle Aleše Krebse týkat především polymorbidních pacientů s vícero nemocemi. Ti totiž užívají větší množství různých léků a je u nich proto vyšší riziko, že nedodrží předepsanou lékovou terapii.

„U těchto pacientů by se mělo právě od lékárníka provést zhodnocení nad sdíleným lékovým záznamem,“ říká.

Zhodnocení sdíleného lékového záznamu by podle návrhu lékárníci zajišťovali pouze v lékárnách s odděleným prostorem od veřejnosti.

Kolika pacientů by se osobní konzultace s lékárníkem konkrétně týkala se zatím neví, podle prezidenta ČLnK to ukáže až běžná praxe po zavedení nové služby.

Podle předkládaného návrhu by osobní konzultace lékárníka s pacientem trvala 30 minut a indikoval by ji praktický lékař. Výkony by si dle návrhu nasmlouvaly s jednotlivými lékárnami zdravotní pojišťovny, částka výkonu se zatím diskutuje.

Co na to říkají praktičtí lékaři

Zástupci lékárníků při přípravě nového výkonu – zhodnocení sdíleného lékového záznamu – jednali i s praktickými lékaři. Ti jsou s předkládaným návrhem v jeho stávající podobě podle Aleše Krebse ve shodě.

„Praktičtí lékaři ten návrh tak, jak byl předložený podpoří. Je tam dohoda mezi námi,“ říká s tím, že by návrh neměl být ze strany praktiků blokován.

„Věřím, že ten návrh může projít a že ten výkon by mohl být skutečně uvedený reálně do praxe,“ upřesňuje.

Zdravotní pojišťovny nový výkon chápou

Významné slovo v zavedení nové zdravotní služby mají také zdravotní pojišťovny, které jsou členy pracovní skupiny k seznamu zdravotních výkonů při MZ ČR. O nich Aleš Krebs v podcastovém rozhovoru říká, že začaly mít na zhodnocení sdíleného lékového záznamu za úhradu pozitivnější náhled.

„Zdravotní pojišťovny začínají chápat, že jim to může přinést finanční úspory,“ podotýká Aleš Krebs a dodává, že se neprojeví za několik týdnů nebo měsíců, ale budou pravidelně do systému včasným záchytem problémových pacientů z hlediska užívání léků přispívat.

„Zhodnocením lékového záznamu pacienta se může předejít budoucím komplikacím, které by pak byly výrazně dražší,“ tvrdí Aleš Krebs.

Zvládnou to lékárníci?

Osobní konzultace ke zhodnocení lékového záznamu mají podle návrhu trvat kolem 30 minut. Lékárníci by si proto pacienty ke konzultaci předem objednávali, čímž by předešli personálním výpadkům v lékárnách.

„Fyzicky, personálně i prostorově se to dá zvládnout,“ říká Aleš Krebs.

V rámci předkládaného návrhu by měl výkon začít platit podle jeho odhadů od roku 2022. Podle prezidenta ČLnK konzultace o lécích s pacienty přitom nejsou ničím novým, protože je ve svých lékárnách provádějí dnes a denně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here