Ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] podal veřejnosti vysvětlení svého středečního setkání s místopředsedou hnutí ANO Faltýnkem. Řekl, že neporušil žádná z proticovidových opatření a rezignaci nepodá. Schůzka se dle něj odehrála v soukromém prostoru a řešilo se hlavně plošné testování. 

„Na základě obrázků z Blesku, to vypadá, jako bych něco porušil a já tady říkám, že jsem nic neporušil,“ uvedl svůj briefing ministr Prymula s dodatkem, že je nyní nesmírně důležité dodržování určitých symbolů [nařízení k potlačení epidemie, pozn. red.].

„Na ministerstvu zdravotnictví jsem byl do 21:30, pak jsem dostal pozvání na schůzku od Jaroslava Faltýnka, jel jsem na Vyšehrad a šel do restauračního zařízení, do soukromých prostor vyšehradské kapituly,“ popsal svůj středeční večer.

Tam strávil zhruba hodinu s prvním místopředsedou hnutí ANO Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava [FN Ostrava] Jiřím Havrlantem. Dle jeho slov nebyla ani tedhy porušena žádná proticovidová opatření.

„Když jednání skončilo, vracel jsem se bez roušky, přišel jsem k automobilu, sedl jsem si do vozu a vzal si roušku,“ doplnil s tím, že opatření platilo až od 6 hodin ráno [čtvrtek 22. 10.] a on opouštěl prostory v 22:30 dne 21.10., kdy povinnost nošení roušek platila v zevním prostoru, ale jen pokud není dodrženo pravidlo odstupu dvou metrů.

Slova Romana Prymuly potvrdil Jiří Havrlant

Ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant dnes prostřednictvím mluvčí nemocnice Petry Petlachové potvrdil svou účast na kritizovaném středečním jednání s ministrem zdravotnictví Prymulou a předsedou poslaneckého klubu Hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Podle Havrlanta se jednání týkalo pilotního projektu na plošné testování obyvatel na covid-19. Uvedl, že jednali v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru Vyšehradské kapituly.

„Do Prahy ředitel Havrlant přijel v podvečer, čekal, až bude k jednání přizván, což bylo okolo 22 hodiny. Jednání trvalo přes hodinu. Jednal pouze s ministrem zdravotnictví Prymulou a předsedou poslaneckého klubu Hnutí ANO Faltýnkem. Jednání proběhlo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru Vyšehradské kapituly,” uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Vyjádřil se i Jaroslav Faltýnek, mimo jiné uvedl i to, že nechá na hygieně posoudit své prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. Řekl to dnes při příchodu do Strakovy akademie, kde bude zřejmě jednat s předsedou vlády a hnutí ANO Andrejem Babišem o odchodu z místa prvního místopředsedy ANO.

Faltýnek novinářům také řekl, že pochybil, když si po odchodu z jednání nenasadil roušku. Odehrálo se podle něj ale v soukromém prostoru až za restaurací. Dodal, že vítá rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba [Piráti] věc prověřit ve správním řízení.

Rezignaci či odvolání posoudí prezident s premiérem

Po ranním zveřejnění fotografií ministra zdravotnictví Romana Prymuly, jak vychází z vyšehradské restaurace bez ochrany nosu a úst kolem 22 hodiny, ho k rezignaci vyzval předseda vlády Andrej Babiš [ANO], vládní koalice, opozice i široká veřejnost.

„Ministr zdravotnictví musí jít příkladem, taková věc je absolutně neomluvitelná, z toho důvodu jsem ministra požádal o rezignaci a kdyby to neudělal, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici místopředsedy klubu ANO,“ nechal se už v 11 hodin dopoledne slyšet předseda vlády.

Po poledni se k aféře vyjádřil samotný Prymula, ale bez možnosti kladení otázek ze strany médií. Tam, jak už bylo řečeno, prohlásil, že žádná z právě platných opatření neporušil a rezignaci nepodá.

Nyní se čeká na výsledek odpolední schůzky premiéra Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Na ní se bude o odvolání jednat. Prezident podle Babiše navíc již vyjádřil pochybnosti o odvolání Prymuly. Navíc se mu chystá příští týden udělit nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva – za zvládnutí první vlny epidemie covidu-19.

Roman Prymula byl vyfotografován deníkem Blesk

Dnes ráno publikoval deník Blesk několik fotografií ministra Prymuly, jak vychází dne 21. 10. 2020 z restaurace na Vyšehradě, cca kolem 22 hodiny. Navíc bez ochrany nosu a úst. O několik desítek minut z restaurace vyšel i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, taktéž bez roušky. A to i přes platná nařízení vlády o uzavřených restauracích a povinnosti nosit ochranu nosu a úst.

Roman Prymula končí. Jako ministr vydržel jen pár týdnů

Dnes dopoledne se Faltýnek na jednání ve sněmovně za své středeční porušení vládních nařízení omluvil. Označil sebe za viníka a aktéra celé schůzky. Ministr Prymula dopoledne pro časopis Respekt uvedl, že se domnívá, že nic tak závažného neprovedl. Maximálně měl mít roušku, když nastupoval do vozidla v blízkosti svého řidiče. Ten měl ústa a nos zakrytá ochranným respirátorem. Zástupci opozice, ale i KSČM a ČSSD vyzvali ministra zdravotnictví k okamžité rezignaci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here