Premiér Andrej Babiš [ANO] předložil prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO]. Zároveň mu předal CV kandidáta na nového ministra zdravotnictví. Podle něj jde o zkušeného odborníka s rozsáhlými zahraničními zkušenostmi.

Jméno Prymulova nástupce Andrej Babiš odmítl sdělit. To udělá až poté, kdy se s ním v úterý sejde prezident Miloš Zeman. Novinářům řekl, že ani prezident Miloš Zeman nezná jméno nového ministra.

„On nezná to jméno. Uvidí ho až v úterý,” vyjádřil se premiér.

Podle analytiků se ale nevyjádřil přesně, protože je velice obtížně představitelné, že by prezident akceptoval anonymní CV kandidáta na nového ministra zdravotnictví.

Premiér chce nového ministra uvést do funkce již ve čtvrtek. Upřesnil, že podle ústavy má právo navrhnout odvolání ministra a prezident to dle jeho slov akceptoval. Romanu Prymulovi prý nabídl možnost působit v expertní skupině epidemiologů. Ten zůstane ve funkci až do jmenování svého nástupce. Prymula řekl, že sám neodstoupí.

Roman Prymula: Nic jsem neporušil, rezignaci nepodám

Co řekl premiér Andrej Babiš po jednání s prezidentem

„Doufám, že se [nový kandidát] bude [panu prezidentovi] líbit,“ uvedl po jednání s prezidentem Andrej Babiš a dodal.

„Průtahy se nebudou opakovat. Pan prezident mi vyšel vstříc. Ve čtvrtek bych měl uvést nového ministra do funkce.“

Upřesnil, že prezident vnímá potřebu [personální,] změny a bude akceptovat jeho návrh. Podle něj je velice nešťastné, co se stalo. Řekl, že vláda nemůže žádat od lidí, aby dodržovali pravidla, ale sami její členové je nedodržovali.

„Já se za to omlouvám,“ řekl.

Předseda Babiš potvrdil, že prezident vyjádřil pochybnosti o odvolání Romana Prymuly. Zdůraznil ale i kvality nového kandidáta na ministra zdravotnictví.

„Je to člověk, který má velkou odbornou praxi. Myslím, že tu funkci může vykonávat velice dobře. Odevzdal jsem panu prezidentovi životopis kandidáta na ministra zdravotnictví. Je to velice dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenost,“ zopakoval.

Na otázku, proč Faltýnek zval Prymulu na schůzku do restaurace, odpověděl: „Já nevím. […] Není podstatné, jak to bylo, ale nemělo se to stát. My nyní bojujeme o důvěru lidí, a musíme jít příkladem. Takový přešlap se nedá akceptovat.“

Podle premiéra je celá kauza nešťastná a nepřijatelná zároveň. Vláda nyní dle jeho slov musí pokračovat ve zvládání krize.

Roman Prymula končí. Jako ministr vydržel jen pár týdnů

 

Případní nástupci Romana Prymuly

Co se týče nástupce Prymuly, na jednání s premiérem na úřad vlády dnes přijel náměstek Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný. Důvody schůzky nechtěl komentovat. Premiér dopoledne řekl, že za Prymulu má dva možné kandidáty. Jeden z nich byl podle něj na cestě.

Nabídku na ministerský post dostal také ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl. Ten České televizi [ČT] řekl, že ji odmítl. Ve veřejném prostoru se spekulovalo rovněž o tom, že by Prymulu mohl nahradit exministr Miloslav Ludvík. Ten podle ČT ale nabídku nedostal. Spekuluje se i o možném nástupu náměstka pro zdravotní péči Aleksi Šeda nebo o epidemiologovi Rastislavu Maďarovi, ale i dalších.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here