Dobrovolníci pomáhají i v Oblastní nemocnici Příbram

0
558
pribram
Foto: ONP

Pacientů s covidem leží v Oblastní nemocnici Příbram 50 a jejich počet narůstá každý den. Na pomoc tamnímu personálu dorazili medici z LF UK, výpomoc nabídli ambulantní specialisté a víkendové služby na ARO přislíbil vzít lékař, který přes týden jezdí pracovat do Německa.

Oblastní nemocnice Příbram potvrdila koncem týdne už 50 pacientů s covidem-19. Intenzivní péči vyžaduje stav deseti z nich, jimž pomáhá na jednotce intenzivní péče [JIP] léčba kyslíkem. Nemocní s těžkým průběhem nemoci covid-19 leží na ARO, kde je tamní lékaři uvedou do umělého spánku, zajistí jim dýchací cesty a připojí na plicní ventilátor.

S rostoucím počtem nemocných se zvyšují nároky na obsazenost covidových oddělení zdravotním personálem. Nemocnice proto vyškolila několik studentů lékařské fakulty UK. S nabídkou pomoci se přihlásili také ambulantní specialisté a dokonce lékař, který v týdnu pracuje v Německu a na víkendy jezdí domů do Čech. Příbramské nemocnici nabídl pomoc právě o víkendech, kdy by mohl zajistit péči na oddělení ARO.

Podzimní vlna covidu zdvojnásobila počty pacientů

Vedoucí lékař JIP interních oborů příbramské nemocnice Martin Zatloukal uvedl, že zatímco v jarních měsících a v létě měl na oddělení pouze jednotlivce s covidem, celkově tak do pěti pacientů, tak počátkem září nastal zvrat a počty pacientů začaly rychle narůstat.

„Dosud to bude tak 25 pacientů, kteří prošli naší JIP. Na standardním interním oddělení jsou počty výrazně větší. Jedná se převážně o pacienty ve vyšším věku a s přidruženými chorobami, ale měli jsme i pacienty mladší. Nejmladší byl ročník 1988,“ řekl Zatloukal.

Nemoc covid-19 ohrožuje zejména obézní pacienty

Léčba covid pacientů v Oblastní nemocnici Příbram

Základem péče o pacienty s covidem na JIP je podle Zatloukala neustálé sledování. Důvod je, že zhoršení životních funkcí u nich nastává velmi rychle. Nemocné s těžkým průběhem v nemocnici umisťují přímo na monitorovací lůžko. Vlastní léčba pacientů s covidem-19 je dle jeho slov farmakologická i nefarmakologická.

„Z těch farmakologických postupů můžeme uvést na prvním místě v médiích diskutovaný remdesivir, u kterého je hodnocení složité a jeho indikace se upřesňuje. My ho dáváme pacientům s respirační nedostatečností a s krátkou dobou trvání nemoci,“ vysvětlil.

Mimo remdesivir léčí pacienty s covidem tamní lékaři ještě přípravkem isoprinosin. To je lék, který zvyšuje buněčnou imunitu, a také kortikoidy, které podle dosavadních studií snižují nemocnost i úmrtnost pacientů. Ty jsou určené pro pacienty spíše s těžším průběhem plicního postižení a delším trváním obtíží. Mezi nefarmakologické postupy patří léčba kyslíkem. To s pomocí kyslíkových brýlí, kyslíkové masky nebo ve formě intenzivnější podpory dýchání.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here