Městská nemocnice Ostrava se díky klesajícímu počtu pacientů s covidem-19 pozvolna vrací k běžnému režimu. Aktuálně se v Ostravě snaží obnovit plánované ortopedické operace. Podle primáře Michala Mačáka z tamní ortopedie je ale nereálné se přepnout z covidového do klasického režimu ze dne den.

Stále totiž chybí personál a oddělení se musí potýkat s mnoha omezeními. Ortopedické oddělení se do běžného režimu vrací velmi pozvolna a opatrně.

„Je to v podstatě, jako byste chtěli roztlačit stojící nákladní vlak, je to velmi složité a velmi problematické,” uvedl Mačák.

Ortopedie v Ostravě musela zastavit operace už na jaře při první vlně pandemie koronaviru. Odložila tehdy zhruba stovku operací umělých kloubů a k tomu dalších zhruba 200 malých výkonů. Oddělení poskytuje komplexní ortopedickou a traumatologickou péči pohybového ústrojí. Základními dvěma pilíři ortopedické operativy jsou náhrady kloubů a artroskopické výkony. Mimo operace páteře provádí i další ortopedické výkony, jako jsou korekce vad nohy nebo osteotomie.

Běžný a současný provoz ortopedie

Běžně má ortopedie dvě oddělení, kde je 56 standardních lůžek, z toho šest lůžek pro intenzivní péči. Jedna stanice ortopedie stále zůstává vyhrazena pro covid pacienty, celkem jde o 28 lůžek.

„Ze dvou oddělení, která máme standardně, máme jedno. Ze dvou sálů máme jeden. Režim se obtížně vrací do původních kolejí. Operujeme z větší části úrazy a postupně začínáme přecházet k plánovaným operacím,” říká primář.

Podle něj se za normálního provozu na dvou sálech odoperuje denně 12 až 16 pacientů v jednosměnném provozu, který trvá osm hodin. Teď lze operovat maximálně čtyři až pět lidí. Operace některých pacientů se navíc při dvou vlnách covidu musely odložit už podruhé. I tak se oddělení nyní snaží dohnat výpadek po rozvolnění. Problém je, že rychle přibývají noví pacienti. Čekací lhůta, která trvala na některé výkony více než rok, se ještě prodlužuje.

Také v Ostravě chybí personál

Podle Mačáka je obrovský problém personál, chybějí hlavně zdravotní sestry. Například na oddělení JIP, kde jsou běžně na denní službě tři, bývá mnohdy i jen jedna. Primář připomněl, že zdravotních sester je obecně málo a koronavirus situaci ještě zhoršuje. Některé sestry totiž stále vypomáhají na covidových jednotkách.

Sestavit harmonogram operací je proto podle zástupců ortopedie složité. Oddělení jednak žije v neustálé nejistotě z toho, co přinese budoucí vývoj kolem pandemie. Mnohdy situaci komplikují i samotní pacienti.

„Všichni by chtěli přijít v lednu, ale to prostě není možné,” zdůrazňuje primář.

Podle něj lidé nechtějí být operovaní před Vánoci. Vadí jim, že ještě nejsou k dispozici nadstandardní pokoje nebo to, že zavírají lázně, ve kterých se chtěli rehabilitovat.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here