Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] apeluje na odpovědnost lidí při dodržování proticovidových opatření. Pustil se i do propagace dobrovolného testování a bojuje s fake news o očkování proti covidu.

Ministr vyvrací tvrzení o vyvolání nemoci po aplikaci očkování. Žádná z očkovacích látek proti covidu neobsahuje celý virus, který by byl schopen se množit a dostávat do buněk. Vakcíny obsahují pouze jeho části, které budou stimulovat imunitní systém. Vakcína proto nemůže vyvolat nemoc covid-19. Stejně jako žádná ze složek vyvíjených vakcín se nedostane do genetického kódu, nemůže se proto množit a integrovat do lidského genomu.

Ministr zároveň upozornil na dezinformační kampaně vedené proti očkování na covid-19.

„Kampaň proti vakcínám tvoří až 30 procent celkového dezinformačního obsahu,“ upozornil na výsledky agenturních průzkumů.

Mezi tři nejčastější fake news podle něj patří dezinformace, že vakcína nebude účinná, protože byla vyvinuta v krátké době, bude způsobovat nemoc samotnou a je nebezpečná.

„Prosím, to není pravda,“ uvedl.

Jak si vede testování učitelů a populace

V pátek 4. prosince začalo po celém Česku bezplatné antigenní testování na covid-19 u pedagogů. Od 18. prosince se pak antigenním testem může nechat otestovat kdokoliv z veřejnosti, vždy dobrovolně a jedenkrát bezplatně. Dnes 5. prosince se začínají testovat také návštěvníci sociálních zařízení. V tomto týdnu testují páteřní odběrová místa zřízená nejvíce při nemocnicích. Nyní je v provozu na jeden tisíc odběrových míst po celé republice. Od příštího týdne se stěry začnou také praktiční lékaři a ambulantní specialisté. Na antigenní otestování je třeba se vždy objednat předem v online rezervačním systému. Výsledky testů dostávají zájemci přímo na místě zhruba do 15 minut od samotného odběru.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Kolem 20 procent viru v populaci

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška je v české populaci stále vysoká nálož viru. Průměrná denní pozitivita záchytu se pohybuje kolem 20 procent.

„To je prostě stále vysoké číslo,“ upozorňuje s tím, že ho dokáže snížit právě dostupnost antigenních testů. Pozitivní zpráva je, že už nyní testy používají pro své zaměstnance někteří zaměstnavatelé a další zařízení.

S tím souhlasí ministr Blatný: „Proč bychom se vlastně měli nechat testovat? […] Prostě proto, abychom udrželi otevřené obchody a restaurace, abychom udrželi společenský život a obnovili zdravotní péči v plném rozsahu.“

Testování návštěv v sociálních zařízeních je zdarma

Ministr Blatný uvedl, že antigenní testování umožní návrat do běžného života a uvolní lůžkovou kapacitu v nemocnicích.

Společností kolují nepravdivé zprávy o očkování

Ministr vysvětlil, že nový koronavirus patří k těm typům virů, jimiž se vědečtí pracovníci věnují dlouhodobě, a to ještě před samotnou pandemií covidu. Do vývoje se navíc investují ohromné finanční prostředky a je mu soustředěna velká pozornost. Všechny vakcíny, které se do evropských zemí dostanou jsou a budou pod přísným dohledem Evropské lékové agentury [EMA].

„Evropská léková agentura garantuje, že hodnocení vakcín dokončí podle obvyklých standardů pro zajištění kvality bezpečnosti a účinnosti,“ říká.

Jaké zákonitosti mají klinické studie vakcíny proti covidu

Při vývoji vakcíny se dle slov ministra žádné kroky nevynechaly, pouze se zrychlily administrativní procesy, náběr subjektů do jednotlivých fází hodnocení a další. Výjimku k mimořádnému užití vakcíny využila pouze Velká Británie, ostatní země čekají na schválení lékové agentury.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here