Hvězdy září v reklamách na alkohol. Lékaři kroutí hlavou

0
794
na_alkohol
Foto: Repro ČT

Alkohol působí na organismus jako jakákoli jiná droga. Malé dávky přinášejí euforii, pocit štěstí, jsou antidepresivní. Následky jeho konzumace jsou ale obrovské. Což se ale v reklamách na alkohol většinou neřeší. 

ZdraveZpravy.cz radí, jak zvládnout adventní čas a příchod nového roku bez větší nebo nejlépe žádné kocoviny.

Konzumace alkoholu je v Česku velmi tolerovaná a akceptovaná. Zrovna nyní jsou televizní, rozhlasová a online vysílání plné reklamy na alkohol, respektive nápoje s nejrůznějším obsahem alkoholu. Jejich pití propagují často známé osobnosti, čímž společnost vnímá konzumaci alkoholu jako běžnou součást svých životů. Jako něco, co je hodně trendy. Za příklad uveďme zpěváka Matěje Rupperta, který stejně jako loni propaguje vodku. Herce Jiřího Bartošku, který nyní láká na žitnou, Ivana Trojana, který v minulosti stejně jako Karel Roden propagoval fernet, případně herce Jiřího Macháčka, který se stal tváří fernetu, rumu.

„Konzumace alkoholu je v našem regionu velmi akceptovatelná. Nejoblíbenějším alkoholem je u nás pivo, my Češi ho vypijeme obrovské množství,“ upozorňuje primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze [FTN] Pavel Kohout.

Spotřeba alkoholu a následky jeho užívání [nemoci, otrava, dopravní nehody, kriminalita, domácí násilí, násilí na dětech, aj.] se zvyšují právě nyní, v době předvánoční. Nápojům s obsahem alkoholu je proto nejlepší se i přes mohutné reklamy vyhýbat nebo je pít jen výjimečně v minimálním množství. A koncem roku takové pravidlo platí dvojnásob.

M. Barták: Jsem pro tvrdší regulaci reklamy na alkohol

Co popíjet místo alkoholu o svátcích

„Nejlepší prevence kocoviny je alkohol nepít a ke kocovině se vůbec nedostat,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Ve svátečním období i mimo něj se dají alkoholické nápoje vyměnit za velmi chutné a zdravé pití bez alkoholu. Výhoda je, že je může popíjet celá rodina, tedy i děti. Příklad je ovocná bowle. Na tu stačí krátce svařit nakrájená jablka, hrušky, pomeranče a broskve. Nezáleží, zda čerstvé nebo kompotované. Doplnit je o rozinky, hřebíček, skořici a badyán, případně dosladit cukrem či medem. Po odstavení naplnit do skleniček a zalít perlivou minerální vodou.

Druhý typ na bezalkoholový slavnostní nápoj je mátová limonáda. Základ je třtinový cukr, který se ve vodě svaří do hustšího sirupu. Dochutí se skořicí, hřebíčkem, vanilkou, zajímavou chuť dodá i jehličí ze stromu. Nakonec se přidá několik lístků máty, případně citrón a ve skleničce se doleje opět minerální vodou.

Pozor na alkohol v čase vánočním

Věra Boháčová varuje před popíjením alkoholu venku. V tento čas především před horkými nápoji typu svařené víno nebo grog, právě ty jsou v zimních měsících nejvíce nebezpečné.

„V mrazivých dnech s alkoholem venku musíme být velice opatrní,“ říká.

Horké nápoje vyvolávají v těle pocit tepla, avšak tomu tak podle ní ve skutečnosti není.

„Máme jen otupené smysly a o to závažnější mohou následky být,“ říká.

Při popíjení alkoholu pijani podle Boháčové mají myslet na několik pravidel prevence, které snižují rizika jeho konzumace.

  • Nepít na lačno – alkohol prochází prázdným žaludkem a střevy velmi rychle. Pokud je člověk sytý, pak se uvolňování alkoholu do oběhu o něco zpomaluje.
  • Prokládat alkohol tekutinami bez alkoholu – alkohol odvodňuje a dehydratuje, což je jedno z největších rizik jeho pití pro organismus. Při jeho užívání je třeba mírnit jeho účinky právě pitím minerální nebo kohoutkové vody. Navíc se tím zvyšuje i šance na nižší spotřebu alkoholu.
  • Nemíchat alkoholické nápoje – prevence žaludečních potíží.
  • Před spaním vypít sklenici minerální vody, případně vody z kohoutku.

Po nestřídmém pití alkoholu zároveň varuje před radami, jako jsou takzvaný ranní vyprošťovák v podobě piva, ale také před popíjením kávy.

„To nedoporučuji, nepotřebujeme prohlubovat další negativní účinky alkoholu, není to dobrý způsob, jak se z té kocoviny dostat,“ říká s tím, že je třeba dodat tělu tekutiny s minerály.

Bezbřehá dostupnost alkoholu v ČR nikoho netrápí

Ideální jsou dle jejích rad minerálky, bylinné čaje, polévkové vývary. Ideálně v průběhu dne, protože alkohol se v těle odbourává dlouhý čas. Tělu v kocovině neprospívá ani káva, jež dráždí žaludeční sliznici. Vyvarovat je se třeba i dojídání zbytků od večera.

Alkohol v Česku denně pije 17,4 procenta lidí

Každý den nebo obden u nás pije alkohol 17,4 procenta populace starší 15 let. Podle studie O užívání tabáku a alkoholu v ČR 2019 Státního zdravotního ústavu [SZÚ] u nás průměrně připadá zhruba 8,8 litru čistého alkoholu na osobu za rok. Reálně to však může být pouhá čtvrtina toho, co lidé u konzumace piva a vína přiznají.

„Je to jedna z věcí, u které lidé cítí, že to není společensky přijatelné tak, jak se zdá,“ říká Pavel Kohout.

Spotřeba alkoholu roste! Své ví zdravotníci i záchytky

Dodává, že alkohol se podobná amfetaminu, tedy tlumí pocit bolesti. Na každého ale působí jinak. Tlumí, vypíná a zapíná geny, neurony, snižuje krátkodobou paměť. Velmi nebezpečné je i to, že mění schopnost úsudku většinou špatným směrem. Pití alkoholu v čase působí velké škody na organismus. Podporuje vznik nemocí jako jsou záněty slinivky břišní, poruchy srdečního rytmu, cirhózu jater, onkologické nemoci a stojí za rychlým rozvojem neuropatie a demence. Údaje z roku 2016 hovoří o třech milionech úmrtí ročně, které souvisely s konzumací alkoholu.

„Nejčastěji se setkáváme s pacienty v kómatu a přijímáme je na JIP,“ uzavírá Pavel Kohout.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here