Odměny za práci v epidemii covidu-19 dostanou všichni pracovníci v sociálních službách za období od října 2020 do února 2021. Odměněni budou i zdravotníci pracující v zařízeních sociální péče. Mimořádné odměny schválila v pondělí 9. března na svém jednání vláda.

Pracovníci v sociálních službách dostanou odměny za práci v době epidemie covidu jednorázově podle druhu sociální služby v rozmezí 50 až 15 tisíc korun. Odměněni budou i zdravotníci v sociálních službách. Zařízení sociálních služeb dostanou navíc peníze na úhradu mimořádných výdajů.

Pracovníci v sociálních službách a výše jejich odměn

Konkrétní výše odměny pro sociální pracovníky se bude odvíjet od druhu sociální služby, výkonu práce a rozsahu pracovního úvazku. Nejvyšší odměny 50 tisíc korun hrubého mohou čekat zaměstnanci v přímé péči. To jsou pečovatelé, zdravotníci a sociální pracovníci v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Dále pracovníci v domovech pro osoby se zdravotním postižením, týdenních a denních stacionářích, chráněném bydlení a v pečovatelských službách.

PODCAST: Mzdy jsou směšné, říká sociální pracovnice

Ostatní zaměstnanci, jako jsou pracovníci v kuchyni, úklidu či údržbě, dostanou 30 tisíc korun hrubého při plném pracovním úvazku. Zaměstnanci v ostatních sociálních službách [služby sociální prevence] dostanou až 25 tisíc korun, ostatní pak 15 tisíc korun hrubého. Pro někoho přitom může být překvapením, že odměny za práci v době covidu dostanou i úředníci v oblasti sociální péče na obcích a krajích, a to v částce 25 tisíc korun hrubého.

Souhrnná výše mimořádných odměn

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] půjde na mimořádné odměny pro pracovníky v sociálních službách bezmála 5,7 miliardy korun. Odměny pro úředníky v oblasti sociální práce vyjdou podle odhadů MPSV na zhruba 146 milionů korun. Finanční prostředky na odměny vyplatí dané zařízení prostřednictvím dotace vyhlášené MPSV.

„Prostředky na odměny budou sociálním službám poskytnuty na základě jejich žádosti u MPSV. Tuto žádost si budou moci podat všechny registrované sociální služby,“ potvrzuje ve své zprávě úřad.

Dotační výzvy mají být podle stávajících plánů vypsány ještě v březnu, peníze by tak pracovníci v sociálních službách mohli dostat už v dubnové výplatě.

Dotace na provoz sociálních zařízení

Poskytovatelé sociálních služeb budou moci za období od ledna do května 2021 načerpat dále dotace na pokrytí zvýšených provozních výdajů za dobu epidemie covidu. Podpora jim má pomoci zvládnout dočasný propad zdrojů jejich financování. Peníze mohou použít i na proplacení antigenního testování návštěv a klientů vracejících se z vycházek.

Testování návštěv v sociálních zařízeních je zdarma

Na zvýšené náklady a výpadky zdrojů je určeno přes 600 milionů korun. Dotační výzvy budou vypsány na začátku března. Výplatu finančních prostředků ze strany MPSV mohou zařízení sociální péče očekávat v měsíci dubnu.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Pracuji v soc.službách na DPP jako provozní pracovník(vrátný,údržbář). Mám nárok na poměrnou odměnu?

  2. Dobrý den, pracuji v přímé péči v DS, 11.5.2021 nám sdělil p. ředitel ,že dotace na odměny dosud neobržel, ale až příjdou , tak se rozhodl je vyplatit takto- 1/5 z celkové částky v červenci a zbylé 4/5 v srpnu. Ptám se, může takto postupovat ? Děkuji za odpověď.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here