Studenti oboru zdravotnický záchranář posílí posádky pražské záchranky. Po proškolení se stanou třetími členy výjezdové skupiny a pomohou tak záchranářům při výjezdech k pacientům i s jejich předáním do zdravotnických zařízení.

Studenti druhých a třetích ročníků vysokých škol oboru zdravotnický záchranář pomohou pracovníkům Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy [ZZS HMP]. Po proškolení budou pomáhat při výjezdech k pacientům. Doba strávená u pražské záchranky se jim započítá do odborné praxe.

Díky ochotě zástupců vysokých škol a samotných studentů jsme vytvořili skupinu několika desítek dobrovolníků, kteří začnou sloužit v denních směnách u našich výjezdových skupin,“ uvedl k zapojení budoucích záchranářů do akce ředitel ZZS HMP Petr Kolouch.

Dodal, že dobrovolníci znamenají v těchto dnech, kdy u nás eskaluje epidemie covidu-19, „ruce navíc“. Studenti oboru záchranář si tak navíc dle jeho slov i rozšíří své zkušenosti a znalosti ve skutečně napjatém provozu.

Medikům a dalším studentům začíná pracovní povinnost

Očkování vrátilo studenty oboru záchranář do procesu

Záchranná služba loni kvůli protiepidemickým opatřením všechny stáže pozastavila. Jelikož už je nyní většina členů posádek proti covidu naočkovaná, mohli se mladí záchranáři zase vrátit do praxe. Z preventivních důvodů budou ale i přesto rozděleni do skupin. Ty budou sloužit v denních směnách na konkrétní základně. Aktuálně se počítá s pěti takovými místy.

V praxi se nejen zapojí do činnosti výjezdových skupin, ale i pomohou při předávání pacientů ve zdravotnických zařízeních. Aktuálně totiž může trvat předání kvůli zahlcení příjmových míst o dost delší dobu.

„V takovém případě, když to bude zdravotní stav pacienta umožňovat, by v nemocnici do pacientova přijetí personálem vyčkal na místě student,“ vysvětluje ZZS HMP.

Naopak záchranáři budou moci vyrazit na pravidelnou dekontaminaci či k další události.

Po předání pacientů zajistí dopravu studentů zpět k výjezdové skupině členové Ochranné služby Policie ČR, která nám nabídla pomoc, včetně vlastních automobilů s právem přednosti v jízdě,“ dodává Kolouch.

Pražská záchranka loni odvezla pět tisíc lidí s covidem

Zmiňuje i dobře fungující spolupráci složek integrovaného záchranného systému. Jako příklad dobré praxe jmenuje mezikrajské převozy covid pozitivních pacientů. Ty zajišťuje s pomocí Pohotovostní motorizované jednotky Krajského ředitelství Policie Praha a Hasičského záchranného sboru.

„S návratem sanitních vozů po dekontaminaci do provozu v Praze pomáhají dlouhodobě příslušníci armády ČR, konkrétně 43. výsadkového pluku Chrudim,“ uzavírá ZZS HMP.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here