Masarykův onkologický ústav v Brně koupí od Jihomoravského kraje areál bývalé transfuzní stanice v Tomešově ulici. Za krajem nevyužívaný prostor zaplatí 35 milionů korun. O prodeji dnes [29. 4.] rozhodli krajští zastupitelé.

Masarykův onkologický ústav [MOÚ], který stojí na Žlutém kopci nedaleko zmiňovaného areálu, v něm plánuje vybudovat Centrum onkologické prevence a zdravotnických služeb.

„Nové ambulance poskytnou preventivní onkologické prohlídky, vyšetření, poradenství včetně genetického,“ uvedl k záměru ústavu jeho mluvčí Pavel Kachlík.

Nové centrum má sloužit i pacientům, kteří si onkologickou léčbou již prošli.

„V jedné ze dvou budov bychom kromě jiného chtěli vytvořit také malé lůžkové oddělení s kapacitou zhruba pro 21 ozařovaných pacientů,“ uvedl Pavel Kachlík.

Lékaři v ČR objeví každý rok nádor u 90ti tisíců lidí

Starý areál si vyžádá nemalé investice

Masarykův onkologický ústav plánuje ve starém areálu velké investice. Na pozemku o výměře přes 7 700 metrů čtverečních stojí i několik staveb, jež jsou podle vyjádření kraje velmi zdevastované. V místě je například zchátralý objekt laboratoří nebo transfuzní stanice. Provoz v místě skončil před více než 13 lety, v roce 2007. Nemovitosti nejsou od té doby pronajaté ani nikterak chráněné.

Jihomoravský kraj v minulosti zvažoval, že by v místě vybudoval domov pro seniory. Plánoval tam objekt se zhruba 150 lůžky. Diskutovalo se i o spolupráci se soukromým subjektem, ale kraj nakonec ustoupil od tohoto záměru.

Masarykův onkologický ústav

Masarykův onkologický ústav je největší radioterapeutické centrum v České republice.

„Každoročně provádíme více než 500 tisíc radioterapeutických výkonů. Většina našich pacientů, a to 65 procent, má adresu trvalého bydliště mimo Brno,“ řekl mluvčí Kachlík s tím, že zhruba 20 procent pacientů má bydliště mimo Jihomoravský kraj.

V MOÚ se soustředí veškeré medicínské obory pokrývající komplexní onkologickou péči. A to pro prevenci, epidemiologii, diagnostiku, jednotlivé modality protinádorové léčby a rehabilitaci. Ústav se zaměřuje na vědecko-výzkumnou činnost včetně základního výzkumu. Je to pracoviště s pre- i postgraduální výukou lékařů a zdravotníků a s osvětovou činností zaměřenou na širokou veřejnost.

Hospitalizováno je ročně v MOÚ na 10 tisíc pacientů, ambulantně lékaři ošetří kolem 200 tisíc pacientů za rok.

V současné době lékaři v MOÚ uplatňují nejnovější postupy v internistické [cytostatické, hormonální, biologické] léčbě. Ústav je zařazen do evropských i světových klinických studií, při kterých se klinicky ověřují účinky nových léků a nové kombinace chemoradioterapie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here