Od pondělí 3. května se nově budou žáci a pracovníci ve školách testovat jednou do týdne. Nastupující žáci druhých stupňů základních škol v sedmi regionech pak dvakrát týdně. Testy do škol doplní Správa státních hmotných rezerv [SSHR] ze zásob pro úředníky. Do škol se pomalu vrací i tělocvik.

Rotační výuka pro žáky prvních stupňů základních škol zůstává i následující týden. Mění se u nich pouze stávající frekvence testování ze dvou testů nově na jeden test do týdny na žáka s platností od 3. května. Rozhodla o tom vláda na svém jednání 29. dubna. Zároveň uvolnila prezenční výuku pro žáky 2. stupňů základních škol, víceletých gymnázií a konzervatoří v sedmi regionech, stejně jako u prvních stupňů ve střídavém režimu, tedy ob týden. Navíc se budou školáci těchto ročníků samotestovat antigenními testy dvakrát do týdne. Pravidla pro testování a potvrzení výsledků PCR metodou pro ně zůstávají stejná.

Uvolní se prezenční výuka, ale jen pro vyvolené

Do školních lavic se v pondělí 3. května vrací žáci 2. stupňů ZŠ, víceletých gymnázií a konzervatoří jen v šesti krajích a hlavním městě Praha. Konkrétně jde o Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský kraj. Dále se otevřou školy ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. Ve zbylých krajích zůstávají děti na online výuce a musí si počkat zřejmě na další týden. O návratu středoškoláků se zatím neuvažuje. Školáci na prezenční výuce smí ve škole začít i sportovat.

Ve zmíněných krajích se zpřístupní mateřské školy pro děti bez omezení věku. V ostatních je budou nadále navštěvovat jen děti posledních ročníků, tedy předškoláci. A samozřejmě děti, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, kritické infrastruktuře a děti vybraných úředníků.

Uvedené kraje a metropole smí od pondělí 3. května dále povolit pořádání veletrhů a výstav. Veřejnosti zpřístupnit hrady, zámky a další kulturní objekty, ovšem pouze pro individuální prohlídky. Amatérské sportovní kluby pro děti mladší 18 lety pak od pondělí mohou začít opět s tréninkem, ale jen ve venkovních prostorech.

SSHR uvolní pro školy testy úředníků

Kvůli zrušení tendru na dodávku antigenních testů do škol ze strany SSHR se zástupci vlády shodli na bezúplatném uvolnění 185 tisíců sad testů na koronavirus pro školy. V tuto chvíli vystačí podle vyjádření zástupců základních škol se zásobami zhruba do 7. května.

SSHR zrušila tendr na antigenní testy do škol

SSHR ve středu 28. dubna znovu vypsala zakázku na dodání 5,6 milionu testů do škol. Podle předsedy SSHR Pavla Švagra požaduje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] dodání alespoň 2,8 milionu testů nejpozději do pondělí 17. května, stejně množství pak o týden později. Vlastní nákupy testů ze strany škol a následnou refundaci ze státního rozpočtu MŠMT odmítá.

Testovat se budou i vysokoškoláci

Testovat jednou týdně se budou i studenti vysokých škol s povolenou fyzickou účastí na výuce. Výjimku mají studenti, kteří do školy dorazí na individuální konzultace nebo zkoušky. Stejně jako ostatní i ti v postinfekční imunitě, po plném očkování či s negativním výsledkem testu od zdravotníka. Testy pro své zaměstnance a studenty si vysoké školy zajistí samy a stát jim na ně přispěje 150 korun na studenta za týden u PCR testů a 60 korun u antigenních testů. Vláda pro ně do konce školního roku uvolnila 50 milionů korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here