Vláda má dnes doplnit orgány zdravotních pojišťoven

0
484
organy_zdravotnich_pojistoven
Foto: ZdraveZpravy.cz

Vláda dnes [14.6.] nejspíš doplní orgány zdravotních pojišťoven. Podle zákona o oborových pojišťovnách jmenuje a odvolává pět členů správních rad a tři členy dozorčích rad těchto pojišťoven, tedy vždy třetinu. Ostatní členové orgánů jsou zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Aktualizace po jednání vlády: Členkou správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP] bude nadále Lucie Krausová, která je ředitelkou legislativního odboru ministerstva zdravotnictví a které loni v prosinci skončilo funkční období. Místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] obsadí Zbyněk Podhrázký, ředitel odboru vědy a lékařských povolání ministerstva zdravotnictví.

Výjimka jsou pouze orgány Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. V jejím případě vláda navrhuje deset ze 30 členů správní rady a tři ze 13 členů dozorčí rady. Ostatní jsou voleni Poslaneckou sněmovnou PČR. Funkční období členů orgánů pojišťoven je čtyřleté.

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] navrhovalo jmenovat členkou správní rady VZP ČR náměstkyni ministryně financí Marii Bílkovou. Ta by nahradila předchozího zástupce úřadu, kterému loni v prosinci skončilo funkční období. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], které je předkladatelem, ale připomínce nevyhovělo. Ve správní radě VZP ČR tak podle informací uvedených na stránkách pojišťovny zůstávají neobsazená dvě křesla z deseti, u kterých o jmenování rozhoduje vláda.

Orgány zdravotních pojišťoven VoZP a ZP MV ČR

Podle dostupných informací má být členkou správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP] i nadále Lucie Krausová. Ta je ředitelkou legislativního odboru Ministerstva zdravotnictví ČR. Krausové loni v prosinci taktéž skončilo funkční období v pojišťovně.

Poslanci schválili změnu volby do zdravotních pojišťoven

Správní rada VoZP má nyní podle webu pojišťovny 13 členů a dozorčí rada sedm členů. V každém orgánu nejsou tudíž dva posty obsazené. Materiál pro vládu bez bližších podrobností uvádí, že oproti původnímu plánu nenavrhuje jmenovat členem správní rady VoZP Jana Michálka. Ten je ředitel odboru přímo řízených organizací MZ ČR. Chybí i návrh na obsazení dalšího volného místa v dozorčí radě VoZP. Tuto problematiku bude podle dokumentu řešit ještě budoucí materiál.

Do dozorčí rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] úřad navrhuje jmenovat Zbyňka Podhrázkého, jež je ředitel odboru vědy a lékařských povolání MZ ČR.

Sloučení VoZP a ZP MV ČR

Vláda dlouhodobě vyhovuje Komunistické straně Čech a Moravy [KSČM], která usiluje o sloučení obou pojišťoven. Naposledy tento plán, který obě pojišťovny odmítají, potvrdili lídři ANO a KSČM 3. února 2021. Koordinací sloučení je pověřený na pokyn premiéra Andreje Babiše [ANO] náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR David Šmehlík.

K situaci se vyjádřil i Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR]. Uvedl, že nemá k dispozici žádné materiály, které by objasnily, proč je v současnosti nutné sloučit ZP MV ČR a VoZP.

„Pojišťovny hospodaří vyrovnaně a poskytují svým pojištěncům kvalitní služby,“ uvedl v prohlášení prezident svazu Ladislav Friedrich.

Vyjádřil se i k pověření náměstka VZP ČR Šmehlíka koordinátorem chystaného sloučení. Považuje to za “mimořádně problematické”. VZP podle svazu není v žádném kompetenčním vztahu k VoZP či ZP MV ČR, a naopak je jejich konkurencí. ZdraveZpravy.cz oslovily Davida Šmehlíka o vyjádření, ten však nereagoval.

O sloučení obou pojišťoven se diskutuje dlouhou dobu. Proti není ani premiér Babiš, který v minulosti již několikrát prohlásil, že řešením zdravotního pojištění u nás může být dokonce pouze jedna národní pojišťovna.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here