Poslanci schválili změnu volby do zdravotních pojišťoven

0
217
do zdravotních pojišťoven
Foto: PS PČR

Sněmovna schválila ve třetím čtení změnu volby do orgánů zaměstnaneckých a oborových zdravotních pojišťoven. Na chodu zaměstnaneckých a oborových zdravotních pojišťoven se tak budou moci aktivně podílet i samotní pojištěnci [zaměstnanci] těchto pojišťoven.

Na straně pasivního volebního práva [možnost být volen] změna předpokládá široké zapojení všech pojištěnců. Na rozdíl od současného stavu se tak navrhovaná právní úprava neopírá o podporu konkrétních zaměstnavatelů či organizací. Což označil Ústavní soud za diskriminační.

„V navrhovaném modelu může kandidovat každý pojištěnec, který doloží podporu alespoň 50 dalších pojištěnců příslušné zdravotní pojišťovny,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Dodal, že návrh je konsensuální, technicky proveditelný a v souladu s nálezem Ústavního soudu. Zapojit do volby orgánů zaměstnaneckých pojišťoven zaměstnance je podle něj správné, neboť se významným způsobem podílí na financování hrazené zdravotní péče. Konkrétně tak, že z 13,5% odvodu na zdravotní pojištění hradí zaměstnanci ze své hrubé mzdy 4,5 procenta, zatímco devět procent odvádí pojišťovně jejich zaměstnavatel.

Jak se bude volit do zdravotních pojišťoven

Nový způsob obsazování správní a dozorčí rady zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven nadále zachovává jmenování třetiny těchto orgánů vládou. Zbývající dvě třetiny členů budou nově voleny z řad pojištěnců zaměstnanecké zdravotní pojišťovny. A to osobami odvádějícími pojistné na veřejné zdravotní pojištění této zaměstnanecké pojišťovně.

Právo volit budou mít všichni plátci pojistného, tedy zaměstnavatelé, podnikatelé, zaměstnanci i osoby bez zdanitelných příjmů, v závislosti na výši odvedeného pojistného. Nově budou moci volit též zaměstnanci.

Návrh Ministerstva zdravotnictví v podobě, která nyní míří do Senátu, jednoznačně podpořila Hospodářská komora ČR [HK ČR], Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] i Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS].

Tyto a další organizace se v minulosti výrazně bránily návrhu poslance Víta Kaňkovského [KDU-ČSL], který schválil sněmovní zdravotní výbor. Podle jeho návrhu by třetinu orgánů zdravotních pojišťoven volili poslanci. A to z řad poslanců. Tuto změnu odmítal i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Tím myslím návrh pana poslance Kaňkovského podal z mého pohledu zcela nesmyslný pozměňovací návrh, který mu sněmovní zdravotnický výbor odhlasoval. Což nepřekvapilo jen mě. Překvapilo to i pana premiéra, který v této věci zastává názor ministerstva…,“ uvedl ministr Adam Vojtěch v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz.

Přes zdravotní pojišťovny protečou stovky miliard korun

Do veřejného zdravotního pojištění má být letos zaměstnavateli, podnikateli, zaměstnanci a státem odvedeno přes 340 miliard korun. Zhruba 200 miliard půjde přes největší Všeobecnou zdravotní pojišťovnu [VZP ČR]. Na tu se vztahuje samostatný zákon, což platí i pro volbu členů do jejích statutárních orgánů. 139 miliard korun pak půjde do zdravotnictví přes oborové a zaměstnanecké pojišťovny.

Bilance základního fondu zdravotní péče u těchto pojišťoven tak bude v roce 2020 poznamenaná negativním poklesem zůstatků o 4,7 miliardy korun. Podle návrhů zdravotně pojistných plánů oborových a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, budou mít tyto pojišťovny na úhradu zdravotní péče k dispozici celkové příjmy z přerozdělení ve výši 134,3 miliardy korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here