EIT Health založil nadaci na modernizaci zdravotnictví EU

0
357
EIT Health
EIT Health letos uspořádala za podpory farmaceutické firmy Roche konferenci Bits & Pretzels HealthTech Conference. Pořádat ji chce každý rok. / Foto: EIT Health

Nová nadace EIT Health pomůže firmám ve zdravotnictví s náborem bioprocesních a automatizačních inženýrů a výrobních pracovníků v oblasti umělé inteligence. Na své plány nyní shání dva miliony eur [cca 49 mil. Kč].

Institut EIT Health, který je součástí Evropského inovačního a technologického institutu [EIT], hledá partnerství s průmyslovými a technologickými giganty. Jeho cíl je připravit zdravotnictví na budoucnost. Proto založil novou nadaci WorkInHealth Foundation. Ta vytvoří platformu, která spojí kvalifikované talenty v oblasti umělé inteligence [AI] s pozicemi ve zdravotnictví po celé Evropě.

„Je to důležité hlavně v tomto období, kdy se Evropa posouvá směrem k digitální zdravotní péči,“ uvedla ředitelka pro vzdělávání v EIT Health a předsedkyně nadace Celine Carrera.

Na financování kampaní, které přilákají nové zaměstnance a zvýší dovednosti nebo rekvalifikaci stávajících talentů, chce nadace získat dva miliony eur od technologického sektoru a firemních sponzorů. Podporovatele hledá ve stávající partnerské síti EIT Health. Ta čítá asi 150 subjektů. Jsou mezi nimi společnosti, jako jsou například farmaceutické firmy Sanofi, Roche nebo Atos. Nadace o peníze žádá i u firem mimo zdravotnický sektor. Oslovuje technologické giganty, jako jsou například Amazon, Apple a Microsoft.

Zdravotnictví v EU potřebuje 120 000 datových specialistů

Podle předsedkyně nadace WorkInHealth Foundation pandemie covidu urychlila přechod na AI. Do popředí vstoupila pracovní místa vyžadující znalosti práce s daty a digitálních technologií. V průběhu deseti let zdravotnictví EU dle jejích slov vytvoří v těchto oblastech více než 120 000 zcela nových pozic. Vychází přitom z předpokladu, že až 50 procent stávajících pracovních činností se ve farmaceutickém a medicínsko-výrobním průmyslu zautomatizuje.

Což potvrzuje viceprezident společnosti Thermo Fisher Scientific Cedric Volanti. Podle něj je už teď v oblasti biovýroby mnoho volných pracovních míst v oblasti umělé inteligence a sběru a vyhodnocování dat.

„To narušuje naše podnikání. Je to zásadní překážka, kterou je třeba překonat. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že i v příštích letech nebudeme ve stejné situaci, jako jsme teď. Na pozice ve zdravotnictví založené na digitalizaci a údajích musíme najít pracovníky,“ říká.

Jsou tu ale i další překážky. Carrera tvrdí, že v biovýrobě firmy přistupují k rekvalifikaci pracovníků spíše liknavě. Dle ní je uplatňuje pouze jedna třetina výrobních společností ve farmaceutickém a medicínském sektoru. A i ty investují do této oblasti dle jejích slov podstatně méně než technologické firmy. Za příklad dává společnosti Amazon a AT&T, které investují do rekvalifikací v této oblasti až 27 000 eur [cca 658 000 Kč] na zaměstnance.

Nadace EIT zlepší i image zdravotnictví jako takového

K dalším úkolům nově založené nadace patří zatraktivnění image a reputace zdravotnického sektoru. I v této oblasti plánuje upřednostňovat rekvalifikace s důrazem na AI.

Má-li si Evropa zachovat dynamický a udržitelný sektor zdravotní péče, který bude lídrem v inovacích, musíme se umět vyrovnat s náborem a výchovou těch nejlepších talentů,“ tvrdí Celine Carrera

Odvolává se na takzvané plány obnovy jednotlivých unijních zemí. Na ty Evropská komise uvolnila miliardy eur. A kvůli pandemii covidu v jejich rámci podpořila i projekty zaměřené na zkvalitnění zdravotnictví.

„Bylo to i zvyšování digitálních dovedností i dovedností z oblasti výzkumu a vývoje, které jednotlivé národní státy ve svých plánech uváděly. Staly se jádrem mnoha národních plánů a plánů obnovy po pandemii podporovaných EU,“ říká.

Slavný Národní plán obnovy se mění v neslavnou blamáž

V této souvislosti odkazuje na předpoklad francouzské vlády, která má za to, že jen v její zemi do roku 2030 vzniknou stovky tisíc pracovních míst díky novým zdravotnickým startupům a takzvaným scaleupům. To jsou startupy, jež prokázaly svou životaschopnost.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here