Pojišťovny navrhují bonus za preventivní prohlídky

2
5521
bonus_za
Foto: Pixabay.com

Preventivní prohlídky u praktika v Česku využívá necelá třetina dospělých. Zájem o prevenci by dle Svazu zdravotních pojišťoven ČR zvýšil bonus za dodržování kontrol i znevýhodnění těch, kteří je zanedbávají.

Na nedodržování preventivních prohlídek u praktických lékařů pro dospělé ve dvouletém intervalu upozorňuje Svaz zdravotních pojišťoven [SZP ČR]. Pravidelně na ně chodí dle jeho zástupců 32 procent pojištěnců. Následky zanedbání prevence přitom působí nevratné škody ve zdraví populace a zároveň i zatěžují rozpočty zdravotních pojišťoven. Léčba většiny onemocnění v jejich pozdním stadiu je totiž většinou násobně nákladnější než v samém počátku nemoci.

„Češi často prevenci podceňují a k lékaři chodí až ve chvíli, kdy mají nějaké zdravotní potíže. Pak lékař mnohdy zjišťuje již rozvinuté onemocnění, kdy je léčba komplikovanější, dražší a statisticky méně úspěšná,” říká výkonný ředitel SZP ČR Martin Balada.

Současně zmiňuje, že nedůslednost v prevenci by u části českých pojištěnců zlepšil určitý bonus za jejich pravidelné dodržování.

Spojit s poctivou návštěvou preventivních prohlídek určitý bonus pro svědomité pojištěnce by asi dokázalo čísla mírně zlepšit. Stejně tak bychom mohli zvážit i nějaké znevýhodnění těch, kteří možnost prevence zanedbávají,“ navrhuje Balada.

Svaz zmiňuje bonus za dodržování preventivních kontrol

V posledních dvou letech se u nás již tak nízká účast na preventivních prohlídkách u praktiků ještě zhoršila kvůli obavě z nákazy koronavirem. A také kvůli uzavřeným ordinacím mnohých praktiků. Češi se tak dlouhodobě řadí mezi rozvinutými zeměmi jednoznačně do té horší poloviny národů co do dodržování preventivních kontrol.

„V porovnání s rozvinutými státy jsou však počty preventivních vyšetření dlouhodobě poměrně nízké, i když díky osvětové činnosti jak lékařských autorit i zdravotních pojišťoven pomalu rostou,“ říká Balada.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

Současně poukazuje na srovnání účasti na prevenci u praktika s tou u stomatologa. Zatímco jednou za dva roky k praktikovi na prevenci dorazí jen 32 procent z dospělých pojištěnců, k zubaři chodí každý rok na preventivní kontrolu přibližně polovina pojištěnců.

„Jistou souvislost lze vidět v tom, že u zubaře není nadstandardní péče hrazena z veřejného pojištění a péče o zdravý chrup je tak i v přímém finančním zájmu pojištěnce,“ vysvětlují trend zástupci SZP ČR.

Prevence u praktika nejenže nebolí, ale ani nic nestojí

Všeobecnou preventivní prohlídku u registrujícího praktika pojišťovny svým klientům hradí vždy jednou za dva roky. Lékař na ní doplní zdravotní anamnézu, vyšetří zrak, sluch, zkontroluje očkování a celkově zhodnotí zdravotní kondici pacienta. Měl by i vyšetřit kůži, konečník a zhodnotit genetické předpoklady k některým onemocněním, jako jsou například rakovina prsu, varlat.

Dále je pravidelnou součástí prevence vyšetření moči diagnostickým papírkem, kontrola a zhodnocení výsledků dalších předepsaných preventivních vyšetření. Ve věku 30, 40, 50 a 60 let se při preventivní prohlídce provádí i laboratorní vyšetření hladiny krevních tuků. Ve věku 30 let a od 40 let pak ve dvouletých intervalech i vyšetření hladiny krevního cukru.

Přeočkování si dospělí hlídají sami, upozorní je i praktik

Vyšetření EKG u praktika pojišťovny hradí ve věku 40 let pacienta a dále pravidelně ve čtyřletých intervalech. Od 50 do 55 let věku mají pojištěnci každoročně nárok na úhradu vyšetření možného skrytého krvácení ve stolici speciálním testem. Od 55 let věku je pak toto vyšetření možné absolvovat 1x za 2 roky, nebo se lze rozhodnout pro kolonoskopické vyšetření. Lékař pak podle výsledků vyšetření pacientovi doporučí vyšetření u specialisty.

Jak jsme již zmínili v úvodu, preventivní kontrolu u zubního lékaře pojišťovna zaplatí vždy jednou do roka. Po pěti měsících od poslední provedené prohlídky ale může pojištěnec přijít ještě na další pravidelnou prohlídku, i když nepociťuje žádné zdravotní potíže.

„Obě tyto prohlídky v daném roce jsou plně hrazeny,“ potvrzuje SZP ČR.

Upozorňuje na plošné screeningové programy, které taktéž spadají v plné výši do úhrad od zdravotních pojišťoven. Jde o screening nádorů prsu za pomoci mamografie, screening nádorů tlustého střeva a konečníku prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice a screening nádorů děložního hrdla u praktického gynekologa.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Je pěkné co tu říkáte,ale problém je také v praktických lékařů, dovolat se do ordinace je možné jen, když se obrnite trpělivostí (30×)! A při dorazu mailem mi před novým rokem bylo zděleno, že se mám ozvat jindy až jak se bude vyvíjet situace. Tak nevím, kdo co podceňuje a kde je chyba?

  2. Je dost těžké domoci se preventivní prohlídky. Když už jsem se jí někdy domohla, paní doktorka mi jen změřila tlak.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here