Boehringer Ingelheim loni zvýšil zisk i investice do vývoje

0
404
boehringer_ingelheim
Foto: Boehringer Ingelheim

Tržby německé farmaceutické společnosti Boehringer Ingelheim loni vzrostly ve všech jejích činnostech. Čisté tržby firmě meziročně stouply o 7,5 procenta na 20,6 mld. eur [507,8 mld. Kč].

Zisk po zdanění firma zvýšila o 11,2 procenta na 3,4 mld. eur [83,8 mld. Kč]. Tržby a zisky společnosti rostly ve všech jejích obchodních oblastech. To jsou humánní léčivé přípravky, veterinární medicína a biofarmaceutika. Loňský rok tak hodnotí vedení společnosti po hospodářské stránce jako rok úspěšný.

„Rok 2021 byl dobrým rokem jak pro pacienty, majitele zvířat, tak i pro naši společnost. Tím, že jsme posílili naši kombinovanou pipeline, jsme významně přispěli k našemu cíli měnit k lepšímu životy lidí i zvířat,“ shrnul rok 2021 předseda představenstva společnosti Boehringer Ingelheim Hubertus von Baumbach.

Hospodářské výsledky Boehringer Ingelheim za rok 2021
  • Čisté tržby meziročně vzrostly o 7,5 % na 20,6 miliardy eur, v roce 2020 činily 19,6 miliardy eur.
  • Zisk po zdanění stoupl o 11,2 % na 3,4 miliardy eur. V roce 2020 bylo dosaženo 3,1 miliardy eur.
  • Provozní zisk firmě meziročně stoupl o 0,1 miliardy eur na 4,7 z 4,6 miliardy.
  • V regionu RCV, do kterého spadá i Česká republika, vzrostly tržby o šest procent z 1 087,9 na 1 153,2 milionu eur.

Von Baumbach dále vyzdvihl úspěchy v oblasti výzkumu a vývoje inovativních léčiv v oblasti humánní medicíny.

„Velmi intenzivně jsme pracovali také v oblasti výzkumu a vývoje a dosáhli významného pokroku v řadě oblastí, včetně tří označení ‚průlomová terapie‘ udělených americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] pro inovativní léky v oblasti humánních léčivých přípravků,“ upozorňuje von Baumbach.

Podle něj se firmě dařilo stejně tak i na poli vývoje veterinárních léčiv, takzvaných Animal Health. V letošním a příštím roce vědečtí pracovníci společnosti pracují na uvedení nových inovativních řešení pro společenská a hospodářská zvířata.

Vyšší zisk značí vyšší investice do výzkumu a vývoje léčiv

Rostoucí zisky dle vedení firmy umožnily vyšší investice do výzkumu a vývoje nových a inovativních léčebných přípravků v oblasti humánní i veterinární medicíny. Konkrétně v loňském roce firma vydala na výzkum a vývoj meziročně o 11,7 procenta více finančních prostředků než v roce 2020. V součtu šlo o částku ve výši 4,1 miliardy eur.

„Tato částka představuje nejvyšší roční investici do výzkumu a vývoje v historii společnosti. Z toho investice v oblasti Human Pharma dosáhly výše 3,7 miliardy eur a v oblasti Animal Health činily 416 milionů eur,“ přibližují rozložení investic zástupci firmy.

Podíl výdajů na výzkum a vývoj se oproti čistým tržbám meziročně zvýšil o více než 20 procent [18,9 % v roce 2020]. Vyjádřeno v procentech v porovnání s rokem 2020 došlo k nárůstu o 416 milionů eur.

Loni na podzim společnost otevřela rozsáhlý výrobní biofarmaceutický závod ve Vídni. V roce 2021 dále investovala do nového vývojového centra pro biofarmaceutické léky [BDC] v německém Biberachu a do závodu na výrobu veterinárních vakcín ve francouzském Lyonu. Celkově investice dosáhly 968 milionů eur.

Růst tržeb Boehringer Ingelheim očekává i v roce 2022

I v letošním roce očekává společnost Boehringer Ingelheim mírný meziroční nárůst čistých tržeb, a to v podobném tempu jako loni. Byť, jak její zástupci upozorňují, stále přítomný koronavirus, geopolitické napětí v Evropě a náročné průmyslové prostředí výsledky společnosti jistě ovlivní.

„Společnost očekává, že v roce 2022 dosáhne mírného meziročního nárůstu čistých tržeb na srovnatelné bázi,“ odhaduje vedení společnosti ve výroční zprávě.

V budoucích pěti letech pak plánuje investovat přes 25 miliard eur do svého výzkumného portfolia. Kromě toho chce investovat do nových výrobních technologií a vytvoření špičkové dodavatelské sítě.

„Společnost zde v příštích pěti letech plánuje investovat více než 7 miliard eur, což zahrnuje i další rozšiřování výrobních kapacit biofarmaceutik,“ dodává vedení firmy.

Boehringer Ingelheim je německá farmaceutická firma založená v roce 1885 v Ingelheimu nad Rýnem s původně 26 zaměstnanci. Dnes jde o světového producenta humánních farmak a přípravků pro zvířata s více než 52 000 zaměstnanci. Společnost působí na 130 trzích světa.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here