ÚJF AV ČR uzavřel dohodu s německou Eckert & Ziegler

0
441
Eckert_&_Ziegler
Foto: Eckert & Ziegler

Ústav jaderné fyziky [ÚJF] AV ČR uzavřel dohodu o spolupráci s německou firmou Eckert & Ziegler AG. Ta se specializuje na výrobu radionuklidů pro lékařské účely. Patří k největším výrobcům ozařovacích přístrojů na světě. 

Podle zástupců ÚJF AV ČR spolupráce vytvoří jednotku pro přípravu terapeutických radiofarmak v Evropské unii. Německá firma dle dohody investuje do vybavení a vědeckých experimentů směřujících k výrobě aktinia-225 [225Ac], izotopu, jenž je účinnou složkou léčiv onkologických onemocnění.

„Spolupráce s firmou Eckert & Ziegler umožní vytvořit efektivní jednotku pro přípravu terapeutických radiofarmak v rámci Evropské unie,“ uvedl ředitel ÚJF AV ČR Petr Lukáš.

Firma naopak získá exkluzivní přístup k výrobní kapacitě pilotní jednotky, která bude v následujících dvou letech vybudována v Ústavu v Řeži. Přičemž bude sdílet práva na celý proces přípravy a výroby 225Ac ve velkém měřítku.

„Získáváme cenného spojence pro další rozšíření naší vedoucí pozice na světovém trhu terapeutických radionuklidů. […] V Ústavu jaderné fyziky AV ČR jsme našli kompetentního partnera pro řešení velmi složitých otázek spojených s výrobou 225Ac. Ten je navíc vzdálen pouhých 90 minut jízdy od našeho pracoviště v Sasku,“ řekl výkonný ředitel a vedoucí zdravotnické sekce firmy Eckert & Ziegler Lutz Helmke.

Co je Aktinium-225

Aktinium-225 má mimořádný potenciál v terapii onkologických onemocnění. Tento radionuklid vysílá kaskádu částic alfa o vysoké energii, ale s velmi krátkým doletem v tkáni. Umožňuje tak přesné zacílení léčby i na malé nádory včetně nepatrných metastáz. Přitom významně nepoškozuje okolní zdravou tkáň.

Radionuklid se totiž připojí na vhodný nosič [například protilátku nebo peptid], který rozpoznává struktury charakteristické pro daný typ nádoru. Což je předpoklad vysoce selektivního působení záření alfa na nádorové buňky.

V současné době se radiofarmaka na bázi 225Ac testují v mnoha klinických aplikacích včetně karcinomu prostaty, tlustého střeva a konečníku a leukémie. V následujících deseti letech se odhaduje exponenciální nárůst poptávky po tomto radionuklidu.

Eckert & Ziegler zrecykluje staré ozařovače

Podle vedoucího oddělení radiofarmak ÚJF AV ČR Ondřeje Lebedy je dohoda s německou firmou velmi důležitá. To proto, že pandemie covidu, ruská agrese na Ukrajině a s nimi související politické krize ukázaly na zranitelnost globálních dodavatelských řetězců.

„Poukazují na význam spolupráce regionálně blízkých partnerů na vývoji nových radiofarmak,“ upřesnil.

Jako výchozí materiál pro výzkum německá firma využije zásoby radia-226. Ty nahromadila za léta recyklace starých ozařovačů používaných v medicíně.

„Přepracování těchto zdrojů je mimochodem hezkým příkladem úspěšné průmyslové recyklace,“ uvedl v této souvislosti Lutz Helmke.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here