Na kloubní náhradu čeká v českolipské nemocnici 600 lidí

0
3966
ceskolipske_nemocnici
Jeden z operačních sálů Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. / Foto: Nemocnice Česká Lípa

Na ortopedické operace, převážně pak totální náhrady kloubů, čekají pacienti v českolipské nemocnici zhruba jeden rok. Nemocnice je ve skluzu kvůli covidu i letním prázdninám, kdy si zdravotníci vybírají dovolené.

O počtu pacientů, kteří čekají v českolipské nemocnici na plánovanou operativu, informoval generální ředitel nemocnice Pavel Marek.

„Máme za sebou aktualizaci seznamu čekatelů, protože jsme zjistili, že během toho covidového období už někteří operaci prodělali jinde, někteří ale třeba zemřeli. Aktuálně tak máme na čekací listině asi 600 lidí na totální endoprotézy,“ uvedl Marek.

Plánované operace podle něj českolipská nemocnice obnovila v dubnu. Přes léto ale bude výkonů méně. Zdravotníci mají dle něj spoustu nevybraných dovolených a po covidovém náporu si potřebují i odpočinout.

Covid předběhl podzim, s příznaky se k lékaři ale nechodí

Podstatně příznivější situace dle něj panuje u chirurgických zákroků. Na ně v nemocnici v České Lípě čekají pacienti nanejvýš čtyři týdny. Jen minimálně si pak ženy počkají na gynekologické výkony. Kapacity jsou v tomto oddělení dle Marka dokonce nenaplněné.

Spádovost v českolipské nemocnici čítá 120 tisíc lidí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa je zdravotnickým zařízením 100% spadajícím pod Liberecký kraj. Každoročně zajistí ambulantní a hospitalizační péči přibližně pro 120 tisíc obyvatel Českolipska. Díky snadné dostupnosti patří k důležitým centrům zdravotní péče i pro obyvatele Šluknovského výběžku. Nemocnice provozuje 488 lůžek, z toho 122 jsou lůžka následné péče. O pacienty se v ní stará 850 zaměstnanců. V době koronaviru v nemocnici vypomáhaly další desítky dobrovolníků včetně studentů, vojáků a policistů.

„Loňský rok se promítl do hospodaření nemocnice pozitivně i negativně. Měli jsme v průběhu roku asi 1200 covidových pacientů, podali jsme 83 000 vakcín proti covidu,“ přiblížil Marek.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

Současně ale upozornil, že nastal i výrazný propad zdravotní péče o standardní pacienty. Dle odhadu ředitele Marka zhruba o pětinu.

Nemocnice hospodařila se ziskem i díky státní podpoře

Výnosy nemocnice loni vzrostly i díky podpoře státu o pětinu na 1,259 miliardy korun. Hospodaření skončilo ziskem 39,5 milionu korun. Desítky milionů dala nemocnice do investic, na které dosud kraj přispíval 30 miliony korun. Od letošního roku tuto podporu vedení kraje navýšilo na 40 milionů korun.

„Peníze byly využity například na rekonstrukci oddělení léčebny dlouhodobě nemocných a nákup softwaru a hardwaru pro centrální operační sály,“ říká Pavel Marek.

Dále z nich nemocnice plánuje zafinancovat projekt demolice lávky a také výstavbu nové přístupové cesty podél budovy B.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here