Lužická nemocnice se dočká investice 700 milionů Kč

1
460
Luzicka
Lužická nemocnice v Rumburku / Foto: Ústecký kraj

Lužická nemocnice se dočká investice ve výši 700 milionů korun. Nemocnici před nedávnem koupila společnost Krajská zdravotní ve vlastnictví Ústeckého kraje. Kraj chce pro modernizaci nemocnice využít finance i z cizích zdrojů.

Investici Ústeckého kraje do Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku oznámil v tiskové zprávě Vít Hnízdil z odboru kanceláře hejtmana. Nemocnici se spádovou oblastí pro zhruba 50 tisíc lidí žijících ve Šluknovském výběžku převzala od letošního 1. července společnost Krajská zdravotní [KZ]. Předtím byla ve vlastnictví Krajské majetkové [příspěvková organizace kraje], která ji KZ od dubna pronajímala na základě uzavřené pachtovní smlouvy. Jediným akcionářem je nyní kraj.

Lužickou nemocnici si 1. 4. pronajímá Krajská zdravotní

Finanční situace kraje není ideální, a tak si půjčí

Z personálních i finančních důvodů není Lužická nemocnice [na foto Ústeckého kraje níže] samostatný odštěpný závod, ale detašované pracoviště Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, uvádí kraj.

luzicka„Předpokládáme investici zhruba 700 milionů korun, což bude sice jedna z největších krajských investic za naše volební období, ale dlouho opomíjený Šluknovský výběžek si prostě zaslouží moderní nemocnici,“ uvedl radní pro investice a majetek Tomáš Rieger [ODS].

Upozornil přitom, že zdravotní péči v nemocnici nevyužívají pouze místní obyvatelé, ale také chataři a turisté, kteří do oblasti přijíždějí.

Radní pro finance Jan Růžička [ODS] konstatoval, že ekonomická situace Ústeckého kraje není ideální. Peníze na plánovanou rekonstrukci Lužické nemocnice je přesto připraven uvolnit. Zdroje financování ale bude vedení kraje hledat i na jiných místech.

„Mohu potvrdit, že ekonomická situace kraje není ideální, ale jsou prostě věci, přes které nejede vlak. Nemocnice se dočká obrovských investic. Projde kompletní rekonstrukcí a modernizaci čeká i přístrojová část, uvedl Růžička.

Přiblížil zároveň, že namísto tří od sebe vzdálených areálů by měla nemocnice v budoucnu fungovat v jednom komplexu.

„Není možné tříštit cenný personál mezi nemocnici, Podhájí a Polikliniku. Vše bude v jednom areálu nemocnice a nepotřebné budovy se prodají,“ řekl s tím, že modernizace se uskuteční v řádu několika let.

Lužická nemocnice žádá o dotaci z REACT-EU

Lužickou nemocnici v Rumburku koupil loni Ústecký kraj od insolvenční správkyně za 63 milionů korun. O úpadku nemocnice rozhodl v srpnu roku 2019 soud. Vlastnilo ji tehdy město Rumburk, pod jehož vedením nemocnice hospodařila v posledních letech se ztrátami v desítkách milionů korun. Od ledna 2021 ji spravovala Krajská majetková.

Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici v Rumburku

Lužická nemocnice podala žádost o dotaci z evropského programu REACT-EU. Žádá v něm o dotaci ve výši 150 milionů korun na stavbu urgentního příjmu a návazných pracovišť.

Krajská zdravotní spravuje sedm nemocnic

Letos v dubnu převzala Krajská zdravotní i Litoměřickou nemocnici za zhruba 120 milionů korun. Budovy a pozemky pod nemocnicí získala bezúplatně. Město Litoměřice se má i nadále podílet na finanční podpoře nemocnice ve spádové oblasti čítající 150 tisíc lidí. Od 1. července spravuje Krajská zdravotní, jak již bylo zmíněno, i Lužickou nemocnici v Rumburku. V jejím vlastnictví jsou dále nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Mluví se i o tom, že kraj uvažuje o převzetí nemocnice v Žatci.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here