Covid předběhl podzim, s příznaky se k lékaři ale nechodí

32
137165
k_lekari
Ilustrační foto: Pixabay.com

Koronavirus v Česku přidává na síle. V pondělí laboratoře potvrdily přes 1 240 nákaz, to je dvojnásobek oproti minulému týdnu. Potíž je, jak potvrzují i lékaři, že lidé zapomněli, že s covidem se k lékaři nechodí. Je totiž vysoce nakažlivý. 

Po dvou měsících se počet laboratorně potvrzených denních nákaz přehoupl přes jeden tisíc případů. Přesněji, laboratoře v pondělí 26. června pozitivně vyhodnotily 1 241 vzorků. A společně s nakaženými tak přibývá i testovaných. Na koronavirus se v témže dni nechalo otestovat 6 500 lidí. To je nejvíce za červen.

Podle rostoucí tendence počtu nově nakažených je více než zřejmé, že koronavirus na podzim nečeká, jak odhadoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], a šíří se ještě před příchodem letních prázdnin. K čemuž přispívá i chování lidí, kteří se s klasickými příznaky respiračního onemocnění, mezi které se řadí i covid-19, hrnou do ordinací lékařů. Někteří se do ní navíc dopraví veřejnou dopravou a bez jakékoli ochranné masky.

„Zpráva z jedné nejmenované ordinace praktického lékaře. První tři pacienti s respiračními příznaky, všichni Covid+, všichni bez roušek, všichni přijeli MHD a všichni strávili cca 15 min v čekárně se spoustou dalších lidí, aby se v konečné fázi podělili se sestrami a lékařkami…,“ napsal na Twitter s povzdechem Pavel Poštulka, lékař, který se zabývá léčbou bolestivých stavů v oblasti páteře a kloubů.

S covidem se k lékaři nechodí, stačí zavolat či napsat

Současně odpovídá na dotazy několika lidí, jaké jsou vlastně příznaky poslední varianty koronaviru, která už v Česku podle sledování laboratoří Státního zdravotního ústavu [SZÚ] převládla z více než 75 procent.

„Pořád stejné, teploty, kašel, celkový pocit nevůle, bolesti svalů, dechová tíseň… v různé kombinaci. Specifické příznaky typu anosmie apod. už při současných variantách nebývají… králem je test,“ vyjmenovává Pavel Poštulka.

Namístě je pak otázka, proč v době, kdy se v Česku i podle odborníků zřejmě zvedá vlna šíření koronaviru, neinformuje o příznacích a nutné prevenci orgán k tomu nejpovolanější, tedy Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Například poslední tweet ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] z úterního rána 28.6. zní následovně.

„Pokračuji v cestách po českých zdravotnických zařízeních. Dnes navštívím nemocnice a lékaře v Plzeňském kraji. Budeme diskutovat o jejich prioritách, plánech, potřebách a o tom, jak jim MZ ČR může pomoci,“ vzkázal ministr směrem k veřejnosti s dodatkem, že zpětná vazba je důležitá a postupně navštíví i ostatní kraje.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

Ke koronaviru ani nutnosti očkování proti covidu-19 se ministr v podstatě nevyjadřuje ani v předchozích několika dnech, a spíše i týdnech. A obdobný přístup panuje i ze strany samotného úřadu, tedy ministerstva zdravotnictví.

Pravdou pak je, že očkovací kampaň za několik milionů korun má ministerstvo zdravotnictví v plánu zahájit nejdříve začátkem srpna. Vlnu koronaviru totiž očekává až s koncem prázdnin a začátkem podzimních měsíců.

Malé opáčko o covidu-19 neublíží

S šířícím se koronavirem se určitě vyplatí, jak upozorňují i samotní lékaři, zopakovat, jak se chovat při příznacích nemoci, která může zprvu vypadat třeba jen jako nachlazení nebo únava. Nemocný nic nepokazí tím, že se otestuje antigenním testem. Při pozitivním výsledku se telefonicky či emailem spojí se svým praktickým lékařem, se kterým se domluví na dalším postupu i vystavení eNeschopenky. Přičemž nemocný zůstává v domácí izolaci. Při zhoršení zdravotního stavu kontaktuje záchrannou službu na lince 155.

Obvyklé příznaky covidu-19 dle MZ ČR
  • Teplota 37,3°C a více
  • Kašel
  • Obtíže s dýcháním
  • Bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • Únava, průjem, nevolnost, rýma
  • U dětí se mohou vyskytnout tzv. „covidové prsty

Při lehčím průběhu onemocnění lékaři doporučují klid na lůžku, užívat léky na snížení horečky, a především zůstat v izolaci, která dnes trvá sedm dní od pozitivního testu.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Z izolace uvolňuje pacienta lékař zpravidla po sedmi dnech a za podmínky, že je pacient alespoň poslední dva dny bez příznaků nemoci covid-19.

„Izolaci nelze předčasně ukončit absolvováním PCR testu. Její minimální délka je 7 dnů,“ upozorňuje na svém webu MZ ČR.

Izolaci lékař nenařídí lidem bez příznaků onemocnění, kteří covid-19 prokazatelně prodělali v posledních 30 dnech a již mají po sedmidenní izolaci.

Závěrem dodejme, že podle zástupců zdravotních pojišťoven je v Česku v provozu stále 362 míst, kde se lze nechat proti covidu naočkovat. Ta jsou v krajských i okresních městech. A očkování nabízejí i praktičtí lékaři.

Veronika Táchová

32 KOMENTÁŘE

    • To je prča.Ty příznaky jsou normální viroza,které tady s námi byly vždy.Jenom se netestovalo,nestrašilo,nelhalo,nemanipulovalo s čísli v nemocnicích,páč nikdy v minulosti to nebyl takový obrovský bysnys.Název tohoto onemocnění spadal do viroz.

      • Milá dámo, vyprávějte tyto nesmysly až Vám prokazatelně během půl roku na covid zemřou oba rodiče a přítel. Myslím, že fundovanych informací o covidu je všude dost. Tak neříkejte nesmysly. Zdravím

      • Velmi hloupý komentář. Kamarádka mi na covid málem zemřela a několik dalších známých mělo dost těžký průběh. Buťe ráda, že jste to neměla nebo s lehkým průběhem a nepiště nesmysly.

        • Presne tak zemreli mi fva kamaradi, pred tim zdravi sportovci, tak mi taky prijde špatné, kdyz lidi bez techto zkusenosti ostat i napadají a vec zlehcuji

          • Víte Cornelo, ono je to tak. V této věci, stejně jako dnes s tím pošahaným Green Dealem, zmlkl rozum a zvítězila ideologie. Kdyby nebyl rozum zahlušen, tak bylo jasné, jak to je. Je to virus a imunita funguje. Jinak tu skoro nikdo nezůstal. Ovšem ne tak, že člověk neonemocní. To onemocní v každém případě, ale přežije, když ji má. Jenže u viru nového typu ne každý. Prostě nezvratný osud. Jak jsem psal i na chřipku ročně zemře nemalý počet lidí. Ale lidem by se vysvětlilo to, co nám jako dětem doslova vtloukali do hlavy. Otužovat se, čerstvý vzduch (dnes díky zateplování domů bytů mají lidé z doma plynové komory), dbát na sebe a když se pak nemoc přijde, být na sebe opatrný. Běžně jsme po nemoci bývali dva týdny omluveni v tělocviku. Rekonvalescence, klid po nemoci, byla důležitá a hlídaná procedura. Dnes, když jsou dvouleté zkušenosti, znám také nejméně dvanáct případů z prokázaných doslechů, že aktivní sportovci – konečná. Nejsem lékař, ale jeví se mně to tak, že právě sportovci jsou na sebe tvrdí a tělo moc nešetří. Ovšem právě u Covidu si myslím, že je toto velmi důležité. Je to totiž vlezlá potvora, protože se mně čich a kondice v plné síle, vrátila až po půl roce. Do té doby jsem cítil, že je to v pohodě, jinak nemoc velmi lehký průběh, bez teploty, rozhodně jsem neležel, ale na sto procent to půl roku rozhodně nebylo. To člověk pozná. Píšete správně zlehčovat. Ale vždy je důležité vědět, co zlehčuji. Obecně takto vyřčené, to bohužel nemá žádnou vypovídací hodnotu.

    • Nebuďte vulgární, máte štěstí že jste ho nechytla, my i přes očkování ano a věřte že ne každý má jen “chřipečku”. Trochu ohleduplnosti a hygieny neuškodí! Češi jsou strašný čuňata.

  1. Ono kdyby byly zadarmo PCR, tak by na ně lidi možná předem šli (já určitě), ale kdo dá 800-900 Kč za PCR? Domácí antigen mi covid neprokázal, tak jsem taky šla k doktorce. Co má člověk podle vás dělat, když potřebuje vědět, jestli nepotřebuje antibiotika? A potřebuje napsat neschopenku? Pravda, měla jsem teda tu roušku a předem jsem tam zavolala, ale ve výsledku jsem stejně ten covid měla.

    • Dopadla jsem podobně. K doktorce jsem šla s podezřením na zánět ledviny, předchozí nachlazení. Doma test na kovid negativní, do ordinace jsem šla s rouškou. Když zjistili, že jsem pozitivní, byla jsem za vyvrhele. Původně jsem si šla pro antibiotika, ale už to byl všechno kovid a vyšetření žádné, krev v moči byla najednou nepodstatná. Informace mi dala sestra na ulici a když jsem se ohradila, dostala jsem erecept na antibiotika.

  2. Jde o to, že už se nikdo nebude starat o váš test, roušku nebo příznaky. Nikdo nebude řešit, zda covid roznášíte v obchodě, u lékaře či v autobuse. Prostě je to tak pohodlnější – ministr se o nic nestará, jen o to, aby byly vyočkovány všechny dávky, které stát objednal a zaplatil. Lidé jsou bezohlední a stále melou o chřipečce. Pokud budu mít velice nakažlivou nemoc, tak i kdyby to byla chřipečka, tak nebudu ohrožovat ostatní. Ne každý totiž tu chřipečku přežije. Bezohlednost, to je to, oč tu běží.

  3. Obvykle se do diskuzí nepřihlašuji, toto je druhá. Ale třeba pane, paní Marsi, Vendo. Mě už se to fňukání také začíná těžce zajídat. Uvědomte si, že nikdo to tu nemá na věky. Všichni na něco zemřeme. A nejlepší ochrana proti virózám je dobrý imunitní systém. Tak prosím, k tomu vašemu varování, zahlaste svoje, i těch zemřelých, tělesné parametry a také to, co a jak celý život pro svoje zdraví a jak intenzívně dělali. Ano? Protože ta ohleduplnost (Vedna) se projevuje hlavně tak, že zdravotní pojištění platím a pokud možno ho ve svém zájmu nečerpám (jsem zdravý – ideální případ) a pak zbývá dost peněž na zdravotní péči takových zdravotních problémů, které člověk moc ovlivnit nemůže. Mimochodem, táhne mi na 65. A když jsem býval na střední škole na prázdninách u babičky a příbuzných (jejich roky narození mezi 1903-1923), tak cukrovka byla nemoc starců!! Jak si to pamatuji a nikdo to nezpochybňoval. Je tomu dnes také tak? Všichni víme, že z cukru tato nemoc není. Mějte se.

    • Zeť mladý, sportovec, štíhlý, zdravá výživa je jeho druhé já – covid ne sice na nemocnici, ale vážný! Následky (o těch se pořád moc neví a ještě méně se o nich hovoří) se čas od času projevují – únava při normální aktivitě, nevolnosti (obvykle v nejnevhodnější situaci).
      Ohleduplný naštěstí je, tak nás nenavštěvuje, když se necítí dobře!

    • Souhlasím s Vašimi komentáři a ještě bych k nim přidala to, že mi v tom obrovském objemu zpráv o covidu chybí tentokrát „opáčko“ toho, jak mají lidé zvyšovat obranyschopnost (preventivně) a podpořit imunitní systém (při nemoci) – ovoce, zelenina (vitamíny a minerály), podpora správného trávení, případně nějaké doplňky.

  4. Musím dát palec nahoru pane „Fénix“…….stejně tak to vnímám i já. Nejhorší na tom všem je, když máte opravdu něco závažnějšího, tak především prve zkoumají, zda jste covid negativní či pozitivní(na základě nějakých neprokazatelných testů a lab. vyšetření – vir Sars Covid2 doposud izolován nebyl!!) a až pak se Vám /někdy možná/ dostane pomoci. Prostě dnešní zdravotnictví řeší jen covid, což je hodně smutné. Je to jen byznys, vše je o penězích, vůbec tu nejde o zdraví člověka. A těm lidem, co si stěžují, že jim „na covid“ zemřeli příbuzní či známí, tak by se měli taky zamyslet a zeptat, proč zemřeli……dostalo se jim opravdu profesionální péče v počátku onemocnění, nebo až nemohli dýchat??? Jsem ohleduplná, ale jsou ti ostatní stejně ohleduplní ke mně???

  5. A naši ukrajinští kamarádi samozřejmne covid nemaji,ti jsou imunni a ti se testovat nemusí.Takže čechy zavřeme doma a necháme to tu ukkum

  6. Pokud by tato „telefonická léčba“ nebyla zdraví ohrožující, tak neřeknu ani slovo, ale…. K lékaři se mnohdy ani nedovoláte, léčí zdravotní sestra dle „šablony“ …“Posílám Vám e-recept na Erdomed a berte si něco na horečku.“ Ani se tím pádem nevyhodnotí dle karty, zda nejste rizikový pacient např. se zvýšeným sklonem k trombofilním stavům, že by přidala něco na ředění krve apod….
    Moji sestru (47 let) tato úchvatná novodobá praxe přivedla k zanedbanému poCovidovému zápalu plic s trvalými následky na plících i srdci. Tož tak… Že praktici přestali naprosto fungovat je již zřejmé a vědí o tom i na ministerstvu zdravotnictví. Teď by se měl někdo zamyslet, jak je vrátit k normálnímu fungování. Smutné … Vlastně se schovávají za bílý plášť.

  7. Tak už jen začátek… „s covidem se k doktorovi nechodí“ je na vrácení diplomu… prokazatelné úspěchy během pandemie měli ti lékaři, kteří covidové pacienty přijímali, pečlivě vyšetřili a adekvátně léčili nikoliv pouze slovy „zůstaňte doma a když tak si zavolejte sanitku“. A po dvouleté „pandemii“ se nic nemění????? Tady je vidět, zda jde opravdu o zdraví nebo o prachy. Hnus velebnosti

    • Já si myslím, že nyní to už konec je. Když to totiž začalo, tak byl běžný názor, i v televizi, že se musí populace promořit. Což nakonec takto vždy dopadne. Jiné cesty není, protože s virovými onemocněními obecně je potíž. Proto dodneška neexistuje efektivní očkování proti chřipce. Pak se ale ukázalo, že oproti chřipce, se kterou má populace „zdravotní zkušenosti“, se projevil jako dost agresívní. Ty, co měli imunitní systém ve špatném stavu, kosil butálně. Tak se politici zalekli, což je logické, a když v létě a díky izolaci téměř vymizel, no tak hlavně Babiš, se začali chlubit, jak obyvatelstvo zachránili. Kdo by nechtěl být zachráněn, že? A ostatní, aby nezůstali pozadu, třeba Kubek, dostávali prostor v TV a jeli stylem, že snad vymře celá populace. Takže když na podzim přišlo druhé kolo, tak už byla mašinérie rozjetá. Nikde a ni slovo o tom, koho to hlavně kosí, jaká je to ideální příležitost apelovat na to, aby lidé zhubli a zlepšili si kondici. No a když se po dvou letech vidělo, jaké hrůzostrašné hospodářské následky to má, tak je dnes jasné, že takto to dál nelze. Proto je to nyní ve stavu, že každý jede sám za sebe. Lékaři, proč by měli mít kvůli pacientům potíže, vláda, ta už nemá na odškodnění kde brát, naopak potřebuje, aby hospodářství jelo a vybíraly se daně. Válek už má svůj Kochův institut a navíc jsou jiné starosti. Ale osobně si myslím, že za ty dva roky se s tím musel setkat snad už každý, protože nakažlivé to je a bylo! A pokud je tu stále s námi, tak je už velmi malá pravděpodobnost, že nezůstane i nadále. A vězte, že i na chřipku se umírá. A ne málo!! A třeba přechozená angína se vám vrazí na srdce velice snadno. Osobně už neznám skoro nikoho, kdo se s ním nesetkal. A vím jen o dvou úmrtích lidí, které jsem dobře znal. Takže tak.

  8. Viděl bych problém v tom, že test na covid je pomocné lékařské vyšetření, které bohužel bylo povýšeno na úroveň standardního. Otázka, kolik tehdy covid poz. pacientů vlastně nemělo covid, ale bakteriální infekci, která se musí zaléčit antibiotiky? Těžko nám někdo řekne, kolik těch zemřelých s covid vlastně zemřelo na neléčenou bakteriální infekci.
    Dále se pozastavuji nad jednou věcí, byla u testů provedena řádná validace? Nebyly schváleny jen ve zrychleném řízení? Jsou opravdu ty testy selektivní, jak mají být?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here