Nemocnice v Roudnici rozjíždí infuzní stacionář

0
1418
v_roudnici
Foto: Penta Hospitals CZ

Nemocnice v Roudnici nad Labem v srpnu otevře nový infuzní stacionář. V něm zdravotníci pacientům podají infuzi bez nutnosti hospitalizace. Stacionář poslouží i lidem se zájmem o infuzi vitamínů či minerálů.

Novou službu nemocnice využije především při léčbě chronické a akutní bolesti, ale i pro doplnění stopových prvků či vitamínů při jejich nedostatku nebo prevenci.

„Infuzní terapie je efektivní a rychlý způsob, jak aplikovat pacientům léky i doplnit chybějící látky přímo do krevního oběhu. To je rychlejší a účinnější než aplikace prostřednictvím trávícího traktu nebo injekcí do svalu,” říká zástupkyně primáře interního oddělení nemocnice v Roudnici nad Labem Hana Šťástková.

I když samotné infuze nemocnice při své práci používá zcela běžně, kvůli jejich podávání musela pacienty dosud hospitalizovat. Například u akutních bolestí a obtíží, které se dají z medicínského hlediska řešit v relativně krátkém čase, byla pro pacienty jednodenní hospitalizace značně nekomfortní.

Infuzní stacionář mění zavedené zvyky

Výhoda infuzního stacionáře spočívá v tom, že po indikaci lékařem, přijde pacient do ambulance v dohodnutém čase. Pod dohledem zdravotníka dostane infuzi a odchází domů. Jde o rychlý úkon, který se obejde bez hospitalizace a pracovní neschopnosti.

„Mimo jiné i proto, že nástup účinku podávaných léků je u infuzí mnohem rychlejší než u jiných forem,” říká Hana Šťástková s tím, že podání infuzí probíhá v příjemném prostředí.

Nemocnice v Roudnici má novou porodnici i gynekologii

Pacient může na ambulanci využít polohovatelná křesla, případně si zkrátit čas sledováním televize. Připojit se může i k internetu, který mají pacienti zdarma. Jediným omezením je, že samotná infuze trvá zhruba 30 až 60 minut a pacient po jejím podání z preventivních důvodů nesmí 30 minut řídit.

Infuzní stacionář v Roudnici využije i široká veřejnost

Kromě léčby akutních a chronických onemocnění nový stacionář poslouží i široké veřejnosti. Tedy té, která má zájem o infuzní terapii například v rámci prevence virových onemocnění.  Anebo potřebuje aplikaci minerálů a dalších stopových prvků v souvislosti s vysokou mírou stresu nebo fyzického zatížení. K tomu nabízí roudnická nemocnice třeba infuzní terapii vitamínem C. A zdaleka nejde jen o předcházení chřipce.

„Typicky je tato terapie určena třeba sportovcům, kteří potřebují zlepšit imunitu i schopnost regenerace organismu v souvislosti s vysokou tréninkovou zátěží, nebo výkonem při závodech. Ale využít infuzní terapii vitamínem C mohou i lidé, kteří podstoupili větší operační zákrok. A tak chtějí urychlit regeneraci. Uplatnění najde vitamín C i u tlumení zánětů. Nebo podpoře produkce kolagenu. A tím pádem i zlepšování regenerace kloubního aparátu,” popisuje Hana Šťástková.

Roudnickou nemocnici nově povede Peter Kysela

Podle ní se výsledky v podobných případech dostavují už po prvních dvou až čtyřech dávkách. Dodejme, že Nemocnice Roudnice nad Labem zajišťuje péči nejen pro spádový region Roudnicka a okolí, ale má význam pro celý Ústecký kraj. Další aktuální zpráva je, že od 1.9. 2022 nemocnice znovu otevírá očkovací centrum proti covidu-19.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here