Hygieny čeká přeci jen propouštění, a nejenom je

0
2190
propousteni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Hygienické stanice zeštíhlí o více než stovku pracovních míst. A redukce čeká i další instituce spadající pod Ministerstvo zdravotnictví ČR. Důvodem propouštění jsou úspory ve státním rozpočtu.

Propouštění na hygienických stanicích potvrdil v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Pirátská strana].

„Je potřeba si uvědomit, že státní rozpočet není bezedný, je třeba s tím přiděleným množstvím peněz nějak vyjít,“ vysvětlil důvody propouštění na hygienických stanicích.

Škrty ve státním rozpočtu dle něj dopadly i na ministerstvo zdravotnictví, potažmo hygieny. Podle Pavlovice úřad ale plánuje zrušit hlavně obslužná místa, nikoli odborné pozice.

„Jedná se o reorganizaci například u odcházejících míst,“ uvedl a zopakoval, že důvodem úspor je úprava státního rozpočtu k jeho realističtější podobě. Aktuální novela státního rozpočtu pro letošní rok počítá s deficitem 326,9 miliardy korun.

Rozpočet ministerstva zdravotnictví je nižší o 5,8 mld. Kč

Byť se hovoří o zrušení více než stovky míst na krajských hygienických stanicích, Pavlovic má v tuto chvíli informace o zrušení přibližně padesáti převážně tabulkových míst, která nejsou obsazena.

Propouštění čeká i další ministerské instituce

O dalším zrušení ale již obsazených míst se dle něj rozhodne v druhé polovině roku. A personálních změn se dle něj dočkají i další ministerstvem řízené organizace. I když, jak uvedl, ve srovnání s hygienami půjde o nižší počty pracovníků. Konkrétně jmenoval Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] a Státní zdravotní ústav [SZÚ].

„Je tam drobná redukce, která se týká několika osob,“ uvedl s dodatkem, že jde o provozní záležitosti, které se nijak nedotknou samotného fungování těchto institucí.

Chytrá karanténa stála miliardu. Nově ji má zdravotnictví

Snižování personálu na hygienách ministerstvo dle něj nyní diskutuje s řediteli krajských hygienických stanic. A jak uvedl, doufá, že i ti nutné úspory nakonec pochopí. Obavy ze zvládání podobných pandemií, jakou byl i covid-19, kdy byly hygieny měsíce pod každodenním tlakem, Pavlovic nemá. Systém je dle něj dobře a efektivně nastavený. Například trasování rizikových kontaktů úřad převedl na call centra Chytré karantény.

Novela státního rozpočtu ubrala i resortu zdravotnictví

Resort zdravotnictví pro letošek dostal 17,750 miliardy korun, to je o 5,8 miliardy korun méně oproti původnímu plánu z doby vlády Andreje Babiše [ANO]. Po letošní úpravě rozpočtu vládou Petra Fialy [ODS], který zákonodárci schválili začátkem února, mu ministerstvo financí namísto 23,8 miliardy korun vyčlenilo necelých 18 miliard korun.

Rozpočet Ministerstva zdravotnictví ČR a jeho kapitoly [v mld. Kč]
Rozpočet 2021 Návrh vlády Andreje Babiše Návrh vlády Petra Fialy Rozdíl mezi návrhy
Celkové výdaje 18,038 23,781 17,780 -24,4 %
Kapitálové výdaje 2,41 8,620 7,847 -9 %
Provozní výdaje 9,232 9,071 4,527 -50,1 %
Platy MZ ČR 2,58 2,739 2,512 -8,3 %

[Zdroj: MF ČR]

V rozpočtu na rok 2020, tedy schváleném ještě před pandemií koronaviru, ministerstvo zdravotnictví ale hospodařilo s částkou ve výši zhruba 9,4 miliardy korun. V letošním roce tak úřad spravuje téměř dvojnásobnou sumou.

Z rozpočtu ministerstvo zdravotnictví hradí provoz více než 70 státních institucí. To jsou fakultní a psychiatrické nemocnice, léčebné a rehabilitační ústavy, Státní zdravotní ústav [SZÚ], Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] a zmiňované krajské hygienické stanice.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here