Dodržování léčby ovlivňují i doplatky za léky

0
987
Rene_Henc
René Henc / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Doplatky za léky na předpis šplhají do vyšších stovek korun za balení. „Existují ale i alternativy se stejně účinnou látkou a doplatkem i o 50 procent nižším,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz analytik společnosti Marketing Insight René Henc.

Tuzemský trh s léky na předpis, za které pojištěnci v lékárnách doplácejí, analyzovala výzkumná agentura na přelomu loňského a letošního roku. A zjištění jsou u některých lékových kategorií více než překvapivá.

„Ukázalo se, že u preskripčních léků, které mají vyšší doplatky, se relevantní desítky procent jejich uživatelů snaží ušetřit tím, že užívají menší než předepsané množství léků, omezují dávkování,“ přibližuje výsledky výzkumu René Henc v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Upozorňuje i na další související zjištění. A sice, že problém v přístupu pacientů užívajících takzvaně vysokodoplatkové léky na předpis se koncentruje do úzké skupiny kategorií léků.

„Víme, že celou čtvrtinu celkového objemu doplatků, celkem 1,3 miliardy korun, tvoří jenom něco kolem 20 léků, patří mezi ně například glutidy nebo venofarmaka,“ říká s tím, že ta kombinace je do určité míry alarmující.

Rozdíly v doplatcích za stejně účinnou látku jsou i 50%

Při výzkumu analytici definovali 300korunový a vyšší doplatek za lék na předpis jako již výšedoplatkový. Došli ke zjištění, že přibližně 80 procent všech doplatků v této kategorii připadá pouze na šest léků. Ponejvíce jde o zmiňované glutidy [léky na diabetes, pozn. red.], léky na Crohnovu chorobu a léky na ředění krve. Mimo ně a vůbec v největším rozsahu to podle Hence platí pro zmiňovaná venofarmaka, tedy léky na žilní onemocnění.

„Číslem jedna bylo venofarmakum Detralex, za ten pacienti v roce 2021 zaplatili celkem 680 milionů korun,“ říká René Henc.

80 % doplatků nad 300 Kč si vezme jen 22 léků

Za tento lék pacienti v lékárnách doplácejí přibližně 618 korun. Na trhu jsou podle něj dostupné i jiné léky se stejně účinnou látkou, ale i o více než polovinu nižším doplatkem.

Výše doplatku za léky ovlivňuje dodržování léčby

Často i zbytečně vysoké doplatky za předepsané léky, jak ukázal výzkum, zasahují nejen peněženky pacientů v momentě úhrady léku, ale ovlivňují i přístup k nastavené farmakoterapii.

„Hlavní skupinou, která se s problémy a konsekvencemi těch vysokých doplatků potýká, jsou senioři, lidé závislí na příjmu z důchodů. A to se potkává s tím, že tito lidé často užívají nejvíce léků, jsou chronicky nemocní. Důsledek penzí je, že mají relativní nedostatek financí,“ vysvětluje výzkumník.

Kvůli vyššímu doplatku se pak senioři snaží ušetřit tím, že předepsané léky užívají nepravidelně. Anebo je užívají v nižších než předepsaných dávkách, s delšími odstupy. Často si i sami přizpůsobují jejich užívání, aby ve výsledku snížili náklady na jejich nákup.

Online srovnávač léků s doplatky

V situaci, kdy pacient za předepsaný lék doplácí vyšší nebo jakoukoli částku, má několik možností, jak si zjistit, jestli je na trhu dostupná alternativa daného léku, ale s nižším doplatkem. S dotazem se má, namísto například snižování předepsaných dávek, obrátit na ošetřujícího lékaře nebo se zeptat svého lékárníka.

„Víme, že lékaři řeší s pacienty hlavně zdravotní stav, na lékárnících pak ale je, aby pacientům přesně vysvětlili, jak mají léky používat. A současně, aby případně nabídli alternativy, navrhli nějaké substituty, které by umožnily snížit náklady,“ vysvětluje René Henc.

Role lékárníka je podle něj v užívání léků vysoká. A je tak namístě se jich na možné alternativy předepsaného léku zeptat. A často tak pacienti také činí.

Další cestou k lacinější alternativě k předepsanému léku s vyšším doplatkem Henc spatřuje i ve využití na internetu volně dostupného online srovnávače. Po zadání názvu léku pacient dostane jeho dostupné alternativy se stejně účinnou látkou. U každé z nich vidí doplatky stejně jako ceny.

„Dostali jsme se nedávno do kontaktu s jednou neziskovkou. Konkrétně Non-Profit Pharmatest. Ta provozuje internetový srovnávač zaměřený na léky, a hlavně na jejich doplatky na webu Pharmatest i-Doplatky.cz,“ říká s tím, že díky ní si pacienti jednoduše ověří, jestli existují nějaké plnohodnotné náhrady k užívanému léku a výši doplatku.

Informaci je si třeba ověřit ještě v lékárně. Případně se poradit přímo s lékárníkem jako expertem na možnost záměny předepsaného léku za alternativu s nižším doplatkem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here