ČSSZ kolabuje kvůli předčasným důchodům

3
40907
predcasnym_duchodum
Foto: Pixabay.com

Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] čelí náporu lidí kvůli předčasným důchodům. Podle ředitele správy Františka Boháčka se mají lidé vyvarovat osobní návštěvě a žádosti odesílat poštou nebo elektronicky.

Současnou situaci na okresních správách sociálního zabezpečení označil Boháček na dnešním [2.11.] jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku doslova za extrémní.

„Osobní návštěva na okresní správě je v tuto chvíli opravdu problematická. Lidé tam stráví hodně času,“ řekl jasně ředitel ČSSZ.

Zájem vzrostl v druhé polovině října, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] zveřejnilo informaci, že výpočet předčasné penze je navzdory trvalému krácení letos vyšší, než by byl řádný důchod v příštím roce.

Budoucí penzisté můžou o důchod žádat letos, je to výhodnější

O předčasný důchod podle dat MPSV každoročně požádá 25 000 až 30 000 lidí. Boháček uvedl, že v září sociální správa evidovala zhruba 16 000 žádostí o důchod. Z toho asi 3 600 o předčasnou penzi. V říjnu to podle něj už bylo 30 700 žádostí o důchod, z toho 17 195 o ten předčasný, a to převážně ve druhé polovině měsíce.

„Není to úplně neobvyklé, že předčasný důchod je výhodnější než důchod řádný. Letos nastala mimořádná věc, že je o hodně výhodnější,“ podotkl Boháček.

Zmatek na ČSSZ kvůli předčasným důchodům

V současné situaci dostanou někteří lidé žádající o důchod letos vyšší penzi, než by dostali v příštím roce. Vychází to z logiky výpočtů penzí a mimořádných valorizací v letošním roce. Důchody se mohou podle dřívějších údajů MPSV lišit i o několik stokorun až tisícikorun měsíčně.

„Mimořádné valorizace zapříčinily skutečnost, že ten, kdo požádá o předčasný důchod ještě letos, tak i za předpokladu trvalého krácení důchodu je pro něj výpočet výhodnější, než kdyby požádal až příští rok,“ uvedla před poslanci náměstkyně ministra Iva Merhautová.

O přiznání důchodu ještě letos se dá požádat i online

Boháček podotkl, že lidé chtějí po úřednících i záruku, že předčasný důchod přiznaný letos bude pro ně výhodnější než penze přiznaná příští rok. Správa takovou garanci podle něj poskytnout ale nemůže.

„Srovnávací výpočty jsou náročné. A my v tuhle chvíli nemáme kapacity, abychom je prováděli,“ vysvětlil ředitel.

Co chystá MPSV ČR

Mluvčí MPSV ČR v České televizi uvedla, že úřad rozhodně nevyzývá k podávání žádostí o předčasné penze. Což je docela jiná věc, než na kterou se vztahuje aktuální výhoda.

Naopak ředitel odboru sociálního pojištění MPSV ČR Tomáš Machanec v minulosti uvedl, že úřad připravil změnu v motivování seniorů, aby dál pracovali. Pokud lidé pracují i po dosažení důchodového věku, nyní se jim za každý rok práce zvýší penze v průměru o 80 korun měsíčně, řekl. Ministerstvo plánuje tento mechanismus nahradit slevou na pojistném v plné výši 6,5 procenta hrubé mzdy.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

„Pokud někdo po dosažení důchodového věku bude nadále pracovat a bude mít odměnu 20 000 korun, zvýší se mu čistý příjem o 1 300 korun,“ řekl Machanec s tím, že v takzvaném přesluhování úřad žádné změny nechystá.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. A při tom si malovali , že si lidí najdou i 3 práci a makat budou do penálu ! Kolabujou ? To musí být průser , když státní zaměstnanec musí makat ! 😂

  2. Já myslím, že to jsou všechno lži. Úbytek obyvatelstva to nezpůsobí. Kdo by vymyslel jak zmenšit počet obyvatelstva a zachovat důchody starým, by jistě získal Nobelovu cenu. Ale to už jen vyřeší globální jaderná válka…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here