Evropa pocítí koncem roku výpadek radionuklidů

0
534
radionuklidu
Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Pelhřimov, které získalo z REACT-EU nejrychlejší hybridní gama kameru SPECT/CT. Na fotografii primář oddělení MUDr. Ing. Milan Šimánek, Ph.D. a vrchní sestra Bc. Zdeňka Šejnostová / Foto: Nemocnice Pelhřimov

Reaktor v Belgii, který jako jediný v Evropě separuje radionuklidy, řeší technické potíže. Kvůli nedostatku radionuklidů nutných k vyšetření rakoviny a vnitřních orgánů se tak koncem roku zřejmě prodlouží čekací doby na taková vyšetření.

Na výpadek upozornilo sdružení německých lékařů [BDN]. Kvůli mimořádné údržbě zařízení v Belgii jsou všechny evropské reaktory mimo provoz. Z tohoto důvodu podle německých lékařů v listopadu hrozí výpadek v zásobování jedním z nejpoužívanějších radionuklidů. Což může reálně prodloužit čekací lhůty na některá vyšetření.

Kvůli údržbě totiž navíc aktuálně v Evropě nefunguje žádný reaktor schopný vyrábět radionuklidy pro medicínu. Nicméně výpadek se netýká všech diagnostických radionuklidů, ale pouze nejvyužívanějšího technecia 99m, uvedl ke zprávě německých lékařů vědecký tajemník Ústavu jaderné fyziky Akademie věd [ÚJF AV] ČR v Řeži u Prahy Vladimír Wagner.

Evropa nemá dostatek kapacity pro produkci radionuklidů

Podle zprávy BDN je ve světě šest jaderných zařízení, která vyrábí radionuklidy pro medicínské účely. Čtyři z nich jsou v Evropě. Kromě Belgie fungují ještě v Nizozemsku, Polsku a České republice. Tato zařízení sice nevyrábí elektřinu, jejich význam pro medicínu je ale velký, uvedl šéf sdružení Detlef Moka.

„Lékaři si je oblíbili a diagnostika různých orgánů pomoci technecia se velmi rozšířila. V principu lze nahradit technecium i jiným diagnostickým radionuklidem, ale lékaři raději zůstávají u zavedených postupů, na které jsou zvyklí,” uvedl Wagner.

Technecium se získává jako štěpný produkt pomocí výzkumného reaktoru.

ÚJV Řež obnovila pražský cyklotron na radiofarmaka

Pro separaci radionuklidů jsou potřeba laboratoře se speciálními zařízeními. Ta jsou podle Wagnera pouze v Belgii, kde se zpracovávají ozářené vzorky ze všech čtyř evropských reaktorů.

„Jedním z výzkumných reaktorů, který se na této činnosti podílí, je i výzkumný reaktor LVR-15 v Řeži,” doplnil Wagner.

Evropě chybí výzkumný reaktor

Podle Moky letošní problémy ukazují na nezbytnost spuštění nového zařízení na výrobu radionuklidů pro medicínu. Výzkumné reaktory podle Wagnera stárnou a nové se nestaví. Reaktory v Belgii a Nizozemsku slouží už 60 let.

Moka uvedl, že jednou z možností, jak technecium pro lékaře zajistit, by bylo postavit nový výzkumný reaktor s potřebnými laboratořemi.

„Druhou by mohlo být vypracování dostatečně efektivní a ekonomické metody produkce potřebného radionuklidu molybden 99 s využitím urychlovače,” doplnil.

Radioterapie má v léčbě rakoviny slinivky velký potenciál

Podle Wagnera i na tom pracují i odborníci v ÚJF AV v Řeži.

Jen v samotném Německu se každý týden uskuteční zhruba 60 tisíc vyšetření týdně za použití tohoto materiálu. Ve světě je to ročně zhruba 30 milionů vyšetření.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here