Na ubytovnách přibývají senioři. A výjimkou nejsou i děti

0
5625
na_ubytovnach
Foto: Pixabay.com

V bytové nouzi v Česku žije přes 270 tisíc lidí. Bez střechy nad hlavou je 12 tisíc lidí. V azylových domech přebývá téměř 6 tisíc lidí a na ubytovnách přes 12 400 lidí. Výjimkou mezi nimi nejsou ani děti a senioři starší 65 let, kterých v nich přibývá.

Na provizorních ubytovnách, v azylových domech, noclehárnách a dalších typech nejistého bydlení v Česku přežívá přes 270 tisíc lidí. Ukázaly to výsledky Sčítání osob z vybraných kategorií klasifikace ETHOS 2022, které se uskutečnilo v první polovině roku 2022. Sčítání pro Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR] provedla společnost SocioFactor.

„Počty lidí v bytové nouzi jsou opravdu vysoké. Vnímáme, že obzvlášť pro seniory může být ztráta střechy nad hlavou jen těžko řešitelnou situací. Současné nastavení bytové politiky situaci řešit neumí,“ okomentoval současnou realitu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Dodal, že jeho resort již spolupracuje s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR [MMR ČR]  na tvorbě zákona o podpoře v bydlení. Podle jeho mínění nový zákon zvýší dostupnost bydlení pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Jak toho ale skrz zákon docílí, ale už neuvedl.

Uprchlíci získají sociální byty za lepších podmínek než Češi

Mezi 270 tisíci lidmi v bytové nouzi jsou především lidé žijících na ubytovnách a v jiných ubytovacích zařízeních. Například v penzionech, hotelech, hostelech či motelech. O nevyhovujícím bydlení, které se do bytové nouze taktéž zahrnuje, se hovoří i pokud lidé přespávající v nebytových prostorách, na chatách, v maringotkách, karavanech. Ale také v hausbótu nebo chatce v zahrádkářských koloniích a azylových domech. Do skupiny lidí trpících bytovou nouzí dále patří lidé bez střechy a ti, co žijí bez sociálního zařízení. Tedy bez kuchyně, zdroje vody a tepla.

Venku přespává přes 12 tisíc lidí, na ubytovnách to samé

Letošní šetření zaměřené na nouzové ubytování ukázalo, že bez střechy nad hlavou v Česku přežívá přes 12 tisíc lidí. Ti přespávají venku, v zimních měsících pak často v noclehárnách. Mezi bezdomovci převažují z 80 procent muži. Před třemi roky, v roce 2019 žilo v Česku bez střechy nad hlavou 11 600 lidí, to je o 400 méně než letos.

Kolín dal spací kapsle na zahradu ubytovny. V ČR jich je cca 300

V azylových domech v Česku v prvním letošním pololetí přebývalo necelých šest tisíc lidí. Na ubytovnách a jiných ubytovacích zařízeních žije 12 445 osob v celkem 10 358 domácnostech. Zarážející pak je, že v nich žije bezmála 1 400 dětí do věku 15 let. A další nedobrá zpráva je, že na ubytovnách, tedy v pokoji bez sociálního zařízení žije více než 1 900 seniorů starších 65 let. Téměř tři čtvrtiny ubytovaných jsou muži.

60 procent Vídeňanů užívá byty s dotovaným nájmem

O nic povzbudivější není ani zjištění, že na soukromých ubytovnách čtvrtina lidí přežívá pět let i déle. Z nich více než tři čtvrtiny jsou starší 50 let a 36 procent je jich dokonce ve věku nad 65 let. A každý druhý z nich žije na ubytovně déle než pět let. Šetření dále ukázalo, že na ubytovnách rok od roku přibývá seniorů. V těch soukromých žije více než 1 600 seniorů a dalších dvě stovky na obecních ubytovnách.

Problém v Česku jsou i přelidněné byty

V nevhodném bydlení, tedy takovém, kde není dostupná voda, zdroj tepla, elektřina nebo sociální zařízení přebývá přes 16 tisíc lidí. To v celkem 4 215 domácnostech. Zarážející na tom je, že i v takových prostorách žije přes sedm tisíc dětí do 18 let a téměř 800 seniorů starších 65 let.

Ještě horší situace panuje v takzvaně přelidněných bytech. To jsou prostory s plochou menší než 8 m² na osobu. V takovém prostředí u nás žije více než 37 400 lidí.

„Přičemž více než třetinu z nich tvoří děti do 18 let,“ podotýkají zástupci společnosti, která šetření prováděla.

SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

Podle jejich odhadů žije v Česku dalších zhruba 191 500 lidí v takzvaném nejistém bydlení v celkem 97 tisíc domácnostech. Jde o osoby, které přechodně přebývají u příbuzných nebo přátel. To proto, že nemají jinou možnost, jak dosáhnout na samostatné bydlení. Dále jde často o lidi v podnájmech, v nezákonně obsazené budově, osoby ohrožené domácím násilím, ovšem jen ty policií evidované.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here