Kolín dal spací kapsle na zahradu ubytovny. V ČR jich je cca 300

3
31694
spaci_kapsli
50 Iglou nově používají bezdomovci v německém Saarbruckenu. / Foto: Iglou

Město Kolín umístilo na zahradu městské ubytovny v Polepské ulici takzvané spací kapsle. První termoizolační kapsli Iglou město pořídilo v roce 2018. Nyní už má čtyři a nabízí je lidem bez přístřeší, pro které v ubytovně není místo.

Kolín od února příštího roku zvýší měsíční poplatek za ubytování v městské ubytovně v Polepské ulici o 500 korun. Městu stouply náklady na provoz, které jsou součástí poplatku. Ubytovnu s kapacitou 30 lůžek mohou využívat lidé, kteří z různých důvodů přišli o bydlení. O přidělení místa rozhoduje Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Kolín

Ceník za ubytování v městské ubytovně v Kolíně
Jednolůžkový pokoj 4 500 Kč/měsíc – cena za osobu
Dvoulůžkový pokoj 4 200 Kč/měsíc – cena za osobu
Třílůžkový pokoj 3 900 Kč/měsíc – cena za osobu

[Zdroj: MÚ Kolín]

Ubytovna poskytuje přechodné ubytování dospělým osobám, které se z nejrůznějších důvodů dostaly do svízelné bytové situace a nemohou ji samy bez pomoci řešit. Budova je čtyřpodlažní, nemá výtah. Lidem nabízí 14 pokojů a prostor pro přespání. Pokoje jsou standardně zařízeny, sociální zařízení je společné pro 2–3 pokoje. Uživatelům je k dispozici společenská místnost s kuchyní a televizí, dále prádelna s pračkou.

Spací kapsle využívají města v zemích celé Evropy

Kolín má nyní čtyři iglú. Tři jsou pro jednoho a jedno pro dva lidi. Člověk si iglú vyhřeje sám vlastním teplem těla, uvnitř je pak oproti venkovní teplotě zhruba o 15 až 18 stupňů Celsia víc. Projekt vymyslel Francouz Geoffroy de Reynal a v Česku ho rozvinul pár z Ostravy. Nejprve se iglú objevilo v Ostravě, Karviné a v Havířově. Dnes je mají i v Olomouci, Ústí nad Labem, Táboře, Žatci, Hradci Králové a ve zmíněném Kolíně. Přístřešek je snadno sestavitelný, zevnitř je pokrytý nehořlavou hliníkovou pokrývkou.

„Iglú je nouzový přístřešek pro lidi bez domova, kteří nemohou z různých důvodů navštěvovat noclehárny. Důvodů je několik – pes, partner, nemoc, například schizofrenie, alkohol či obava nechat na noc své místo venku bez dozoru,“ popisuje na stránkách výrobce spacích kapslích Iglou.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Firma prodala zhruba 245 kapslí v Česku, 39 na Slovensku. Její kapsle ale znají po celé Evropě, a dokonce i v Kanadě. Ještě více kapslí než v Česku, firma uplatnila ve Francii [250 kusů].

„Toto Iglou je dokonalé, naprosto dokonalé! Někdy mi je až příliš teplo a musím spát s odepnutou bundou,“ chválí si kapsli například Christian, který v ní přespává nedaleko Paříže.

Spací kapsle pro bezdomovce nejsou žádná novinka. Jejich o něco luxusnější verze, než mají čeští bezdomovci využívají například lidé bez přístřeší v německém Ulmu. Kapsle na spaní neboli Ulmská hnízda město Ulm ve spolkové zemi Bádensko Württembersko poprvé instalovalo v zimě roku 2019.

Ulmská hnízda budou instalována každý rok během chladných měsíců. Bezdomovci, kteří nemohou nebo nechtějí přespat na ubytovně, mohou spací kapsle využít jako ochranu před chladem,“ informuje na svém webu město Ulm.

Bezdomovci v Ulmu v zimě nocují ve spací kapsli

„Průběžné roční náklady na údržbu, montáž a demontáž, opotřebení materiálů se odhadují celkem na cca 5 700 eur,“ přibližuje na svém webu náklady na provoz Ulmských hnízd město Ulm. 5 700 eur podle aktuálního kurzu činí cca 140 tisíc korun.

V bytové nouzi v Česku žije 370 tisíc lidí

Na provizorních ubytovnách, v azylových domech, noclehárnách a dalších typech nejistého bydlení v Česku přežívá přes 270 tisíc lidí. Bez střechy nad hlavou je dvanáct tisíc lidí. V azylových domech přebývá téměř šest tisíc lidí a na ubytovnách přes 12 400 lidí. Mezi bezdomovci převažují z 80 procent muži. Před třemi roky, v roce 2019 žilo v Česku bez střechy nad hlavou 11 600 lidí, to je o 400 méně než letos.

Výsledek bytové politiky státu: 270 tisíc lidí v bytové nouzi

Jak už bylo řečeno, v azylových domech v Česku v prvním letošním pololetí přebývalo necelých šest tisíc lidí. Na ubytovnách a v jiných ubytovacích zařízeních žije 12 445 osob v celkem 10 358 domácnostech. Zarážející je, že v nich žije bezmála 1 400 dětí do věku 15 let. Další nedobrá zpráva je, že na ubytovnách, tedy v pokoji bez sociálního zařízení žije přes 1 900 seniorů starších 65 let. Téměř tři čtvrtiny ubytovaných jsou muži.

–DNA/ČTK–

3 KOMENTÁŘE

  1. To je výsledek hospodaření českého státu, potažmo zástupců naší republiky, kteří od zvolení po odevzdání mandátu své místa ve sněmovně odevzdávají, dalším nástupcům. Dostal jsem v souvislosti s informací v tomto článku nápad, že by bylo vhodné, a společensky by bylo prospěšné, aby ti daní zástupci, kteří se podílí na chodu těchto kapslí, jeden týden měli možnost nocovat v kapsli. Empirická zkušenost je podle mého názoru tím nejlepším možný řešením. Když si dají ochutnávku z reality, lépe se jim zbystří mozek, a lépe budou jako naši zástupci rozhodovat. Děkuji Jiří

    • Tak místo, abyste ocenil pomoc, štáráte?
      Už jste koupil někdy alespoň jednu „nocleženku“? Podle příspěvku, nikoli.

  2. Migrantům vytápěný byt s teplou vodou a vlastním …rouru .super….fuj chce se mi zvracet ….a po týhle zimě jich přibudou desetitisíce …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here