Přejídání často končívá nadváhou a obezitou

0
239
prejidani
Foto: Pixabay.com

Přejídání a nedostatek pohybu vede k nadváze a obezitě. Nadváhu má v Česku 60 procent obyvatel. Další kilogramy tělo získá hodováním o vánočních svátcích. Obezita s sebou přináší i zdravotní rizika a její léčba stojí miliony korun ročně.

Obezita patří k chronickým onemocněním a bohužel se nevyhýbá ani dětem. Na jejím rozvoji se významně podílí nevhodný životní styl, o něco méně pak genetika. Ovlivnit ji mohou i stresující životní situace. Jako je období dospívání, těhotenství, klimakterium nebo odchod do penze. Obezita nebolí. Postižení pacienti proto i přes varování lékařů konzumují nadměrné porce tučných pokrmů, nehýbou se a nevyhýbají se ani přejídání. Čímž dále tloustnou a zadělávají si na vážné zdravotní problémy.

Při obezitě se v těle ukládá nadměrné množství tuku. Míra obezity se nejčastěji vyhodnocuje podle takzvaného indexu tělesné hmotnosti BMI [Body Mass Index]. Jeho nejvyšší 3. stupeň je označován jako morbidní obezita.

Péče o obézní pacienty stojí miliony korun ročně

A lékařská péče o nadměrně vážící pacienty stojí nemalé peníze i veřejné zdravotní pojišťovny. Jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] v roce 2021 evidovala 8 621 otylých pojištěnců. Na jejich léčbu vynaložila přibližně 49,5 milionu korun. Před deseti lety přitom bylo obezitou postiženo 6 152 pojištěnců ČPZP a náklady činily necelých 30 milionů korun.

„Je třeba vzít v úvahu, že úhrady zaplacené pojišťovnami za obezitu nelze jednoznačně vyčíslit. Otylost se totiž významně podílí na vzniku diabetu, onemocnění srdce, hypertenzi, cévních onemocnění mozku i maligních onemocnění,“ říká mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Obezita je nemoc, tvrdí Mojmír Kasalický z ÚVN

To jsou podle ní onemocnění, která poskytovatelé zdravotních služeb vykážou jako hlavní diagnózu, ačkoli původní a hlavní příčinou poškozeného zdraví pacienta byla právě obezita.

Přejídání nikomu neprospívá

V závažnějších případech jsou možným léčebným řešením chirurgické zákroky prováděné v nemocnicích a na lékařských klinikách. Jde o takzvané bariatrické operace. To je operativní zmenšení kapacity žaludku za účelem příjmu menšího množství potravy. I ty ČPZP hradí.

„Za rok 2021 jsme nejčastěji hradili výkon s názvem sleeve gastrektomie, což je tubulizace žaludku. Ta byla provedena u 106 pojištěnců, přičemž náklady na bariatrické výkony se přiblížily částce osmi milionů korun,“ upřesnila mluvčí pojišťovny.

V roce 2012 byla podle jejích slov nejčastěji hrazena resekce žaludku laparoskopicky. Tu u ČPZP podstoupilo 105 pojištěnců a celkové náklady činily 6,9 milionu korun.

Bariatrická operace pomáhá lidem trpícím obezitou

Současně mluvčí ČPZP upozorňuje, že ani operativní odstranění části žaludku nezaručí trvale štíhlou postavu. Nezbytností je při léčebné terapii zdravý životní styl, úprava jídelníčku a pravidelný pohyb. Redukci tělesného tuku urychlují především aerobní činnosti, jako je rychlá chůze, jízda na kole, běh, jogging či rotoped. Tyto činnosti vhodně doplní posilování problémových svalových partií.

ČPZP své pojištěnce, kteří se chtějí hýbat, podporuje i v nabídce příspěvků z fondu prevence. Například v programu Pravidelný pohyb přispívá na sportovní aktivity včetně plavání částkou 700 korun. Pojišťovna zavedla také preventivní program Krok pro zdraví s příspěvkem až jeden tisíc korun.

„Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přeje svým pojištěncům krásné vánoční svátky a do nového roku pevné zdraví, mnoho štěstí a spokojenosti,“ přidává novoroční přání mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here