Evropská unie zaplatí opravy škol na Ukrajině

0
222
Jeden z darovaných autobusů Ukrajině z Finska. / Foto: EK

Na rekonstrukce, obnovu a vybavení škol na Ukrajině zašle Evropská unie [EU] 100 milionů eur [cca 2,4 mld. Kč]. Dohodu o pomoci loni v prosinci podepsala Evropská komise [EK] s ukrajinskou vládou.

Ze schváleného balíku finanční podpory Ukrajině ve výši 100 milionů eur [cca 2,4 mld. Kč] půjde 34 milionů eur [816 mil. Kč] do země prostřednictvím humanitárních organizací. Rozdělení dvaceti milionů eur bude mít na starosti Úřad OSN pro projektové služby [UNOPS]. Zbylých 14 milionů eur [336 mil. Kč] rozdělí na Ukrajině Rozvojový program OSN [UNDP].

„Podpora se zaměří na lehké a střední opravy včetně oprav oken, střech, dveří, sanitárních a topných zařízeních. Dále na vybavení učeben ve výukových prostorách i protiletadlových krytech,“ přibližuje Evropská komise, kam by měla unijní podpora na Ukrajině zamířit.

Zbylých 66 milionů eur [cca 1,584 mld. Kč] z EU poputuje přímo ukrajinské vládě jako rozpočtová podpora, dodávají zástupci EK.

„Nejvyšší prioritou EU je co nejdříve vrátit ukrajinské děti zpět do školy. Začátkem roku 2023 dodáme také školní autobusy pro Ukrajinu, aby děti mohly cestovat do školy,“ uvedla při podpisu balíčku podpory předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Finance poputují i do Nadace Oleny Zelenské

Při financování obnovy školského systému na Ukrajině Komise spolupracuje nejen s ukrajinskou vládou, ale i Nadací Oleny Zelenské, manželky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Pro mou Nadaci je obnova vzdělávacího procesu prioritou. Vzdělávání našich dětí je naším příspěvkem ke společné evropské budoucnosti,“ uvedla Zelenská.

Významným partnerem Nadace založené manželkou ukrajinského prezidenta se loni v listopadu stala i americká společnost Microsoft. Podpora ze strany společnosti má na Ukrajině rovněž mířit do oblasti školství, zdravotnictví a humanitárních aktivit.

Velkým firmám se víc vyplatí skončit v Rusku, než zůstat

Microsoft je jednou z prvních společností, která na počátku ruské invaze na Ukrajinu zastavila prodej výrobků a služeb v Rusku. Následně společnost získala cenu míru iniciovanou prezidentem Ukrajiny pro korporace, které opustily ruský trh. Ukrajina od počátku války od Microsoftu přijala finance v částce přesahující 400 milionů dolarů [cca 9,04 mld. Kč].

Do škol chodí na Ukrajině méně než třetina dětí

Podle odhadu ukrajinských úřadů dnes na Ukrajině pravidelně navštěvuje školy méně než třetina dětí a mládeže. Ostatní se výuky účastní online nebo kombinovaně s prezenční výukou. I v tomto ohledu našla Ukrajina podporu ze strany EU, když zorganizovala akci, při níž pro ukrajinské školy, nemocnice a úřady obstarala elektronické vybavení. Jako jsou notebooky, smartphony a tablety.

Komise uvádí, že na Ukrajině došlo od loňského února k poškození nebo úplnému zničení více než 2 800 škol a jiných vzdělávacích zařízeních. Humanitární organizace UNOPS a UNDP už měly podle Komise zahájit monitoring a hodnocení škod na vzdělávacích zařízeních, která mají být z podpory opravena a dovybavena.

„Očekává se, že většina vzdělávacích zařízení, která budou mít prospěch z tohoto grantu, bude opravena mezi prosincem 2022 a zářím 2023. Tedy včas do začátku příštího školního roku,“ uvádí EK.

Financování Ukrajiny bude pokračovat i v příštím roce

Ze zmiňované podpory má jít podle EK přibližně 14 milionů eur [cca 337 mil. Kč] i na nákup školních autobusů. Čerpání unijního grantu na jejich pořízení má na starosti polská státní banka Bank Gospodarstwa Krajowego. Ta na projektu spolupracuje s partnerem přímo na místě, tím je Fond solidarity Polsko. Novými školními autobusy by měly ukrajinské děti jezdit už začátkem letošního roku.

Komise při té příležitosti rovněž započala celoevropskou kampaň solidarity, ve které žádá unijní i ostatní země o pomoc, respektive donátorství při zajištění autobusů pro Ukrajinu. Aktuálně na Ukrajinu zamířilo 240 autobusů a další jsou na cestě.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here