Virus ptačí chřipky zničí v mase teplota 70 ºC

0
966
ptaci_chripky
Foto: Pixabay.com

Riziko přenosu viru ptačí chřipky na člověka je nízké, nikoli však vyloučené. Důležité je proto omezit kontakt s volně žijícími ptáky a dbát tepelné úpravy drůbežího masa a vajec. Virus hyne při teplotě 70 ºC, to už za jednu vteřinu.

Veterináři od loňského prosince po celém Česku potvrdili více než deset ohnisek ptačí chřipky. Jedním z posledních je velkochov s kuřaty a krůtami u Sedlčan na Příbramsku, kde hasiči a veterináři začali s likvidací 12 tisíc kuřat a zhruba tisícovky krůt. Nákaza se na farmu mohla podle vyjádření veterinářů dostat od volně žijícího ptáka, v krmivu nebo prostřednictvím personálu. A podobných ohnisek ptačí chřipky v Česku i sousedních zemích přibývá každým dnem. U veřejnosti proto stále častěji zaznívá otázka, zda se virem ptačí chřipky může nakazit i člověk.

„Riziko přenosu na člověka je nízké, přenos z volně žijících ptáků zatím nebyl od roku 1997 popsán. Současná forma viru je schopna infikovat člověka pouze ve výjimečných případech,“ tvrdí veterináři ze Státní veterinární správy [SVS].

Jinak řečeno, přenos viru ptačí chřipky je vzácně možný z infikovaného ptáka i na člověka, případně i domácího mazlíčka. Ro při úzkém styku s virem napadenou drůbeží, jak dodávají zástupci SVS. Lidé by se proto podle jejich slov měli vyvarovat všech zbytečných kontaktů nejen s podezřelými zvířaty, ale i s jejich trusem a peřím.

Ptačí chřipka se totiž nešíří pouze v uzavřených chovech. Veterináři ji často potvrdí u uhynulých volně žijících ptáků. Právě od nich se nákaza většinou dostává i do malochovů i  velkochovů. Kupříkladu letošního 3. ledna se ptačí chřipka potvrdila u husy divoké v Sedlčanech, kde nyní dochází k likvidaci tisíců kuřat a krůt na tamní farmě.

Jak se nákaza ptačí chřipkou projevuje

Ptačí chřipka je virové onemocnění šířící se hlavně mezi ptáky. Postihuje volně žijící ptáky stejně jako domácí drůbež. Třeba slepice, krůty, kachny a husy, ale i jiné ptáky chované v zajetí. Nemocná zvířata jsou otupělá, mají načepýřené peří a jsou viditelně netečná. Nepohybují se, trpí dýchacími potížemi, ztrátou chuti a snižuje se u nich snáška či se úplně zastaví. Vejce bývají deformovaná s tenkou skořápkou. Některá z nakažených zvířat vykazují jasné příznaky nachlazení. Je u nich patrný výtok a kýchají. Do jednoho až dvou dnů od příznaků nákazy zvířata umírají. Na těle se jim objevují krváceniny, nekrotické změny na hřebínku a lalůčcích. Veterináři potvrzují i edém hlavy, otoky a krváceniny na končetinách.

U člověka se nákaza ptačí chřipkou podle veterinářů projevuje především horečkou a průjmy. Nakažení hůře dýchají a nákaza přechází až do zápalu plic.

„Pravděpodobnost onemocnění lidí v našem prostředí však je velmi malá,“ mírní obavy z nákazy veterináři s tím, že v českých podmínkách jde hlavně o veterinární problém.

Muž prodával domácí prdelačku. Dostal pokutu

Přesto SVS přidává několik preventivních rad, jak zmírnit riziko nákazy virem ptačí chřipky. Platí obdobná opatření jako pro jakékoli jiné viry. Tedy dodržování osobní hygieny, jako je pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem. Důležité je si po každém kontaktu s ptáky nebo jejich exkrementy vydezinfikovat ruce a veškerý oděv, který byl v užším kontaktu se zvířetem, jeho exkrementy či peřím.

„Lidé, kteří přicházejí v zaměstnání do kontaktu s drůbeží, by v případě na podezření z nákazy v chovu měli nosit ochranné pomůcky,“ upozorňují veterináři.

Ochrannými pomůckami se rozumí pracovní oděv, pokrývka hlavy, která kryje vlasy, ochranná obuv, omyvatelné ochranné rukavice a brýle.

Virus ptačí chřipky spolehlivě hyne při teplotě 70 ºC

Podle Státní veterinární správy se nemusí čeští spotřebitelé obávat kvůli šíření ptačí chřipky ani konzumace drůbežího masa a drůbežích výrobků. V Česku veterinární úřady dohlíží na všechny chovy, ze kterých míří maso na obchodní pulty. Kontrolují i masné výrobky při jejich zpracování a stejně tak dohlíží i na dovážená zvířata a masa ze zahraničí.

„Není třeba se obávat, že by se na trh dostalo maso z nakažených zvířat. Po nákupu a při kuchyňském zpracování stačí dbát na základní hygienická pravidla,“ ubezpečují veřejnost zástupci SVS.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

Běžnou tepelnou úpravou, například při vaření či pečení drůbežího masa a vajec virus ptačí chřipky spolehlivě zničí teplota 70 ºC v jádře potraviny. A to již za jednu sekundu, tvrdí veterináři. Při prevenci nákazy virem ptačí chřipky mají podle nich domácnosti myslet i na své mazlíčky, jako jsou psi a kočky. Především nyní, kdy se ptačí chřipka šíří Českem i celou Evropou, jim mají jejich majitelé co nejvíc zabránit v kontaktu s uhynulými, nemocnými či jinak podezřelými ptáky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here