Ekonom Daniel Münich posílí i&i Biotech Fund

0
273
Daniel_Munich
doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Poradní výbor investičního fondu i&i Biotech Fund posílil ekonom Daniel Münich. Stane se členem poradního výboru fondu jako zástupce i&i Prague, bio-inovačního centra při ÚOCHB, které fond založil s Evropským investičním fondem.

Daniel Münich nyní působí jako poradce premiéra Petra Fialy [ODS] a je člen Národní ekonomické rady vlády [NERV]. Investiční fond i&i Biotech Fund [i&i Bio] cílí na vyhledávání a rozvoj unikátních akademických startupů v oblasti vývoje léků, diagnostiky a medicínských technologií. Jde o první fond tohoto typu nejen v České republice, ale i v dalších zemích V4. Vede ho tým profesionálů, kteří své mnohaleté zkušenosti využívají k podpoře akademických startupů s ambicí uspět na světových trzích.

„Velmi si vážím toho, že jsme dokázali přesvědčit ke spolupráci tak renomovanou osobnost české ekonomie, jakou je doc. Daniel Münich. Jsem si jistý, že díky jeho zapojení získáme v rámci našeho inovačního ekosystému další ojedinělé know-how,“ uvedl Jaromír Zahrádka, CEO fondu i&i Bio.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Podle něj je Daniel Münich respektovaným nezávislým odborníkem v oblasti ekonomie trhu práce, školství a především výzkumu, jeho financování a návratnosti veřejných investic.

„Věřím, že naše spolupráce pomůže také k nastartování veřejné debaty o tom, jak zefektivnit systém podpory komercializace vědy a transferu technologií, aby věda lépe sloužila celé společnosti,“ dodal.

Kdo je doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D.

Daniel Münich [1965] vystudoval ČVUT. Absolvoval dva roky stáží na prestižních univerzitách v USA. V roce 1998 získal doktorát v oboru ekonomie na Univerzitě Karlově. Akademicky působí v doktorském programu CERGE-EI, společného pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy. V něm se dlouhodobě soustředí na problematiku ekonomie trhu práce, školství a výzkumu.

Kromě výzkumné a pedagogické činnosti v posledních patnácti letech působil jako expert či poradce v rámci projektů Evropské unie. Aktivní byl i v Mezinárodním měnovém fondu, OECD, Světové bance a mnoha národních institucí. Mezi jeho veřejné aktivity spojené s jeho odborností patří dlouhodobě členství v České společnosti ekonomické.

„Investiční fond i&i Bio vnímám jako účinný nástroj, který pomáhá vzniku nových inovativních produktů, které mohou v konečném důsledku umožnit zlepšení kvality života milionů lidí na celém světě,” uvedl ke své nové pozici Daniel Münich.

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

„Činnost fondu přispívá svým dílem k návratnosti prostředků, které jako společnost do vědy investujeme. Jsem přesvědčen, že celý systém veřejné podpory vědy může být daleko efektivnější a fondy, jako je i&i Bio, mohou být jeho důležitým pilířem. Ostatně tak je tomu v zahraničí,“ uvedl.

Dodejme, že Daniel Münich je zdatný cyklista. Sedlá skládací městské kolo. Používá ho denně jako dopravní prostředek do práce. Absolvuje na něm i náročné výšlapy do hor.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here