Americký FDA rozšířil přístup k potratové pilulce

0
336
potratove
Foto: GenBioPro

Potratové pilulky smějí ve Spojených státech nově vydávat i certifikované lékárny. Dosud si je pacientky vyzvedávaly osobně u poskytovatele zdravotní péče. Změnu povolil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Americký regulátor oznámil rozvolnění regulace už v prosinci 2021, když oznámil, že zmírní podmínky pro výdej takzvané potratové pilulky mifepriston. K dočasnému uvolnění regulace výdeje pilulky došlo už v době pandemie covidu. Tehdy ji mohli oprávnění lékaři předepisovat i „na dálku“ a k doručení využít i služeb zásilkoven, upozornila agentura Reuters.

V úterý 3. ledna americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv oznámil, že povoluje lékárnám s uděleným certifikátem potratové pilulky vydávat nebo i zasílat poštou. Podmínka lékařského předpisu zůstává zachována.

„V rámci programu Mifepristone REMS v upraveném znění mohou být Mifeprex a jeho schválená generika vydávána certifikovanými lékárnami nebo certifikovaným předepisujícím lékařem nebo pod jeho dohledem,“ uvedla agentura FDA na svém webu.

Mifeprex je značková verze mifepristonu, která v kombinaci s dalším lékem zvaným misoprostol [dostupný v lékárnách na předpis, pozn. red.] vyvolává potrat až do 10. týdne těhotenství. Společnosti Danco Laboratories a GenBioPro, které lék v USA vyrábějí, už v samostatných prohlášeních potvrdily, že je FDA o rozhodnutí informoval.

Omezené právo na ukončení těhotenství v USA

Regulační změna tak o něco rozšiřuje přístup žen k potratům poté, kdy Nejvyšší soud USA loni zrušil ústavní právo na ukončení těhotenství. Více než desítka amerických států již od té doby zakázala provádět umělá přerušení těhotenství ať už chirurgickým zákrokem, nebo prostřednictvím potratové pilulky.

Postavení lékáren a obchodů s oprávněním výdeje potratové pilulky mifepriston ale nebude jednoduché ani po zmírnění regulace ze strany FDA. Některé státy USA už totiž přistoupily k zákazu potratů po loňském zrušení ústavního práva na ukončení těhotenství. Lékárny proto musí nyní zvážit, zda a kde potratovou pilulku pacientům nabídnou, nebo nenabídnou. To s ohledem na politickou kontroverzi kolem potratů v daném státě.

Lékař v Texasu se doznal k porušení potratového zákona

Mluvčí amerického lékárenského řetězce CVS uvedl, že společnost přezkoumává aktuálně platné požadavky na certifikaci programu bezpečnosti léku mifepriston a až poté určí požadavky na výdej ve státech, které neomezují výdej léků předepsaných pro umělé ukončení těhotenství.

Zástupci druhého největšího lékárenského řetězce v USA Walgreens uvedli, že společnost rovněž nejprve přezkoumá regulační změnu FDA.

„Budeme i nadále umožňovat našim lékárníkům vydávat léky v souladu s federálním a státním právem,“ reagovala společnost na prohlášení FDA.

Potratové pilulky jedni vítají, druzí je zavrhují

Organizace zastávající práva na potrat změnu ze strany FDA vítají a tvrdí, že pilulka má dlouhou historii. A je tak bezpečná a účinná, bez rizika předávkování nebo vzniku závislosti. Zmiňují, že v několika zemích světa, včetně Indie a Mexika, si je ženy k vyvolání potratu kupují dokonce bez lékařského předpisu.

„Dnešní zprávy jsou krokem správným směrem pro rovnost ve zdraví,“ uvedla v prohlášení prezidentka plánovaného rodičovství Alexis McGill Johnsonová.

Možnost získat přístup k potratu doručením předepsaného léku prostřednictvím pošty nebo si jej osobně vyzvednout v lékárně stejně jako jakýkoli jiný lék je pro lidi zásadní změnou, dodala Johnsonová.

I hormonální antikoncepce ničí vztahy žen  

Nicméně ani rozšíření možností výdeje potratové pilulky rovný přístup k ukončení těhotenství pro všechny rozhodně nezajistí. Především pak ženám žijícím ve státech s již platným zákazem umělého přerušení těhotenství. Těm nezbývá nic jiného, než za vydáním pilulky odcestovat do jiných států USA.

A rozvolnění regulace ohledně výdeje potratové pilulky má i své odpůrce. Prezidentka protipotratové skupiny SBA Pro-Life America Marjorie Dannenfelserová řekla, že nejnovější krok FDA ohrožuje bezpečnost žen a životy nenarozených dětí.

„Státní zákonodárci a Kongres musí stát jako hráz proti propotratovému extremismu Bidenovy administrativy,“ uvedl.

Záznamy FDA ukazují na nízký počet případů úmrtnosti, které souvisejí s užitím mifepristonu. K červnu 2021 úřad evidoval zprávy o šestadvaceti úmrtích spojených se zmiňovanou pilulkou. To z odhadovaných 4,9 milionu žen, které ji užily od jejího schválení v září 2000. Podle odborníků z výzkumného Guttmacherova institutu připadá více než polovina potratů v USA na potratové pilulky, nikoli chirurgické zákroky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here