Lékař v Texasu se doznal k porušení potratového zákona

0
260
lekar
Foto: Pixabay.com

V americkém státě Texas padly první žaloby kvůli porušení nového potratového zákona. Lékař Alan Braid veřejně doznal, že normu záměrně porušil. Teď čelí dvěma žalobám.

Zákon o zákazu potratů někdy nazývaný jako zákon tepu začal v americkém Texasu platit letos v září. Podle jeho znění se nesmí těhotenství uměle přerušit od chvíle, kdy lze u plodu detekovat srdeční tep. Obdobný zákon platí již v několika státech USA. Ten texaský se ale od ostatních odlišuje tím, že zakazuje jeho vymáhání státním činitelům. Naopak ho svěřuje do rukou soukromých osob včetně lidí, kteří nežijí v Texasu a nemají nic společného s danou těhotnou ženou.

Texas čeká soudní bitva o právo na provedení potratů

První žaloby za porušení potratového zákona tak na sebe nenechaly dlouho čekat. Podali je dva obyvatelé jiných amerických států na lékaře Alana Braida, který se veřejně doznal, že záměrně zákon porušil. Nutno dodat, že ani stěžovatelé s normou nesouhlasí. Chtějí dostat případ před texaský nejvyšší soud, který by podle nich mohl zákon prohlásit za neústavní.

Veřejné doznání k porušení potratového zákona

Americký lékař Braid ve sloupku v listě The Washington Post z 6. září napsal, že provedl potrat u ženy v Texasu, která byla v prvním trimestru těhotenství. Upřesnil, že u plodu už bylo možné zjistit srdeční tep. Takový zákrok je ale podle nového zákona nelegální. Jelikož norma zakazuje umělé přerušení těhotenství, pokud plod vykazuje srdeční frekvenci. Což lékař ověřuje ultrazvukem.

Na druhou stranu ale ve státě Texasu platí, že za porušení tohoto zákona nesmí lékaře stíhat tamní prokuratura. Žalovat je za porušení zákona ale mohou soukromé osoby v USA. Přičemž mohou požadovat náhradu ve výši minimálně 10 tisíc dolarů [217 000 Kč].

Braid ve svém sloupku v listě The Washington Post dále napsal, že začal pracovat v porodnictví a gynekologii v roce 1972, kdy byly v Texasu zakázány v podstatě veškeré potraty. Za svůj první rok v nemocnici byl údajně svědkem úmrtí několika dospívajících dívek, které zemřely po potratech provedených načerno.

Zákon je v rozporu s etikou lékaře, tvrdí Braid

V roce 1973 nejvyšší soud učinil rozhodnutí ve význačné kauze Roeová versus Wade, kterým de facto povolil potraty v celých USA až do chvíle, kdy je plod schopen přežít mimo dělohu. Což je povětšinou kolem 24. týdne těhotenství.

„Mám dcery, vnučky a neteře,“ napsal Braid.

„Potraty považuji za zásadní součást zdravotní péče. Strávil jsem posledních 50 let tím, že jsem ošetřoval pacienty a pomáhal jsem jim. Nemohu jen tak sedět a sledovat, jak se vracíme do roku 1972,“ napsal.

Na Braida za jeho veřejně oznámený zákrok podali žalobu Oscar Stilley ze státu Arkansas a Felipe Gomez z Chicaga. Oba přitom tvrdí, že s novým texaským zákonem nesouhlasí. Jejich cílem je tak prokázat před soudy jeho údajnou neústavnost.

Podle právních expertů se u texaských soudů nyní povedou spory zejména o to, zda texaská státní legislativa může vůbec umožnit podávat žaloby také obyvatelům pocházejícím z jiných států než z Texasu.

Potratový zákon napadly i kliniky provádějící potraty

Na texaský zákon už míří i dvě předchozí federální žaloby. Tu první podaly zástupci potratových klinik a zastánci práva na interrupci k federálnímu nejvyššímu soudu. Jeho konzervativní většina nicméně odmítla jejich žádost o zablokování zákona, čímž mu de facto umožnila vstoupit v platnost. A to vzbudilo hlasitou vlnu kritiky.

Polské ženy i nadále mohou podstupovat interrupci v ČR

Administrativa demokratického prezidenta Joea Bidena podala následně na zákon vlastní žalobu. Později také soudy požádala, aby do jejího projednání zablokovaly účinnost normy. Soudce, který případ projednává, minulý týden oznámil, že žádost o zablokování projedná 1. října. To znamená, že zákon do té doby stále platí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here