Německo končí s proplácením testů i kompenzací mezd

0
485

Německo končí s kompenzacemi mezd za karanténu i s proplácením testů na koronavirus neočkovaným lidem. Včera [22. 9.] se na tom dohodli ministři jednotlivých spolkových zemí.

S platností od 11. října si začnou Němci sami hradit rychlotesty na detekci koronaviru. Ty tam dnes běžně používají neočkovaní lidé například před vstupem do restaurace nebo na kulturní akce. Od 1. listopadu pak končí dorovnávání ušlé mzdy u neočkovaných osob za dobu strávenou v karanténě. Ve středu 22. září se na tom dohodl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn [CDU] se svými kolegy z tamních spolkových zemí.

Konec s proplácením testů je férový přístup

Ministr Spahn po jednání zároveň upozornil, že v žádném případě nejde o nátlak na neočkované lidi. Zrušení kompenzace mezd stejně jako testů na koronavirus je dle jeho slov jen výraz férovosti vůči očkovaným. A výtka, proč by lidé chránící očkováním sebe i ostatní měli doplácet na ty, kteří se očkovat nechtějí, je podle něj zcela oprávněná.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek [CSU] reagoval, že kdokoli odmítá očkování z jiných než zdravotních důvodů, by neměl od společnosti očekávat, že mu bude hradit s tím spojené náklady.

„Bylo by to nesolidární,“ řekl.

Včerejší jednání mělo za cíl stanovit jednotný postup na spolkové úrovni. Ukončení proplácení doby v karanténě u neočkovaných totiž již dříve schválily některé ze spolkových zemí. Ty si o epidemických opatřeních rozhodují samy.

Aktuálně přijatá opatření se dotknou jen těch Němců, kterým v očkování nebrání zdravotní důvody. A dále také těch, kteří spadají do věkových kategorií, jimž vláda očkování proti covidu-19 doporučuje.

Nyní mají lidé dost času se nechat oočkovat

Datum 1. listopadu bylo podle Spahna zvoleno tak, aby se zájemci o očkování stihli ještě plně naočkovat. Za upozornění stojí, že testy na koronavirus zůstávají v úhradě ze zdravotního pojištění po 11. říjnu dětem mladším 12 let, pro které zatím není v EU schválena očkovací látka. A dále lidem opouštějícím karanténu.

BioNTech rozjíždí výrobu vakcíny pro děti od pěti let

Ani Německo nedosahuje 70% proočkovanosti

V Německu alespoň jednu dávku covidové vakcíny dostalo přes 67 procent občanů. Dokončené ho má zhruba 64 procent obyvatel. Podle posledních dat Institutu Roberta Kocha [RKI] to vypadá, že šíření nákazy v zemi pomalu zpomaluje. Ve středu 22. září laboratoře potvrdily zhruba 10 700 nových nákazy a 115 lidí na covid-19 zemřelo. Před týdnem se v zemi potvrdilo bezmála 13 tisíc nových případů, zemřelo 68 osob. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní v Německu aktuálně dosahuje 63,1. Před týdnem to bylo 76,3.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here